Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οργανώνει ομάδες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων και ατόμων με αυτισμό.

Αυτισμός

Ο Αυτισμός αποτελεί μία δια βίου σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Πρόκειται για σοβαρή διαταραχή της ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα και αποκλίσεις σε σημαντικούς γνωστικούς τομείς της ζωής ενός ατόμου όπως ο τρόπος επικοινωνίας (λεκτικής και μη λεκτικής), κοινωνικής αλληλεπίδρασης (συνδιαλλαγής) με τους άλλους και συμπεριφοράς (εμμονές, στερεοτυπικές κινήσεις).

Οικογένεια και αυτισμός

Η οικογένεια είναι το κυρίαρχο σύστημα υποστήριξης ενός ατόμου με Δ.Α.Φ. Η καθημερινή «συμβίωση» με τον αυτισμό είναι ένας μαραθώνιος που όλα τα μέλη της οικογένειας χρειάζεται να αντιμετωπίσουν. Οι επιπτώσεις του αυτισμού επηρεάζουν όλους μέσα στην οικογένεια, γονείς, αδέλφια. Ο δρόμος που οδηγεί στην αποδοχή είναι δύσκολος και όλοι μέσα στην οικογένεια βιώνουν πολλές και διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Εστιάζοντας στο πρώτο βασικό υποσύστημα της οικογένειας, εκείνο των γονέων, οραματιστήκαμε τον συντονισμό ομάδας γονέων, ώστε μέσα σε ένα ασφαλές και πλαισιωμένο σύστημα να υποστηριχθούν οι ανάγκες, οι ενοχές, οι επιθυμίες, οι δυσκολίες, οι ανησυχίες και τα όνειρα του γονέα συμβιώνοντας με τον αυτισμό μέσα από τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους του, όχι μόνο του γονέα παιδιού με αυτισμό, αλλά και του γονέα παιδιού χωρίς αυτισμό, μέσα από τον ρόλου του συζύγου, του γιου ή της κόρης, του αδελφού, του φίλου, του συναδέλφου.

Σκοπός μας στις ομάδες είναι να ενισχυθούν ο γονικός και οι σημαντικοί άλλοι ρόλοι του, καθώς και να προωθήσουμε μαζί την προσωπική τους ανάπτυξη.

Πώς λειτουργούν οι ομάδες υποστήριξης

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς, ως άτομα - μέλη μιας ομάδας, έχουν τη δυνατότητα να συνευρεθούν στον ίδιο χώρο με άλλους γονείς, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, αγωνίες, προβληματισμούς για το παιδί τους και τους ίδιους, να δικτυωθούν, να υποστηριχθούν και να υποστηρίξουν.

Η ομάδα ως ζωντανή διεργασία είναι ένας χώρος ασφάλειας και αποδοχής όλων, ώστε όλοι να αισθάνονται την άνεση που απαιτείται για να εκφραστούν ελεύθερα.

Δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να γνωρίσουν και άλλους γονείς με παρόμοιες αναζητήσεις/προβληματισμούς/φιλοσοφία, να μάθουν να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση και να υποστηρίξουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον στο ρόλο τους ως γονείς.

Συνεπώς, με πίστη και εμπιστοσύνη στη δυναμική της ομάδας, ως αμφίδρομης και ολόπλευρης συναλλαγής ανάμεσα στα μέλη, συνδιοργανώσαμε τη χρονιά 2018-2019 έναν πρώτο κύκλο έξι συναντήσεων ομάδας υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων ατόμων με Δ.Α.Φ. σε μηνιαία συχνότητα διάρκειας δύο ωρών στο εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με Δ.Α.Φ. «Ηλίανθος».

Οι συναντήσεις μας είχαν συγκεκριμένη θεματολογία ανά συνάντηση (Επικοινωνία, Επαναλαμβανόμενες Συμπεριφορές- Ειδικά Ενδιαφέροντα, Ελεύθερος χρόνος – Παιχνίδι, Διαχείριση Συμπεριφοράς)

Η ομάδα ήταν «κλειστή» με την έννοια ότι τα μέλη είχαν δηλώσει συμμετοχή από πριν και δεν υπήρχε δυνατότητα να εισάγονται νέα μέλη σε κάθε συνάντηση.

Στόχοι της ομάδας υποστήριξης

Στόχος ήταν μέσα από το συγκεκριμένο αριθμό συναντήσεων να ενισχυθεί η συνοχή και συνεκτικότητα της ομάδας. Η μεθοδολογία για την ομάδα ήταν η συζήτηση και ο βιωματικός τρόπος μάθησης (βιωματικές ασκήσεις) με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, όπου ήταν συμβατό.

Με απώτερό μας στόχο, η ομάδα αυτή να αποτελέσει πρόδρομο ενός νέου κλειστού κύκλου συναντήσεων με γονείς από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, χωρίς προγραμματισμένη θεματολογία, αλλά επεξεργαζόμενοι μαζί με τους γονείς δυνάμεις και αδυναμίες, δημιουργήσαμε μια δεύτερη ομάδα για τη χρονιά 2019-2020.

Τα μέλη της ομάδας αυξήθηκαν και η συναισθηματική διεργασία γινόταν μέσα από βιωματικές ασκήσεις σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες, καθώς και στην ολομέλεια συναλλασσόμενοι και αλληλεπιδρώντας γονείς και συντονίστριες. Με την έξαρση του νέου κορωνοϊού, η ομάδα μας συνέχισε διαδικτυακά.

Μετά από μια χρονιά με παγκόσμια πρωτόγνωρες συνθήκες και πολλά δυσφορικά συναισθήματα αναφορικά με την υγεία και την ασφάλειά μας, επιθυμούμε τη χρονιά 2020-2021, να ανοίξουμε την πόρτα σε γονείς εκτός Ηλίανθου τηρώντας τα μέτρα προστασίας για όλους μας και διατηρώντας το μέχρι τώρα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον που πλαισιώνουμε τους γονείς-μέλη των ομάδων μας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 5782341.

Συντονισμός:

Αγγέλα Μεννή: Κοινωνική Λειτουργός –Συστημική Θεραπεύτρια,
Τζίνα Πατσαρίνου: Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ειδικευόμενη Συστημική Θεραπεύτρια

Τα μέλη είπαν για την ομάδα...

«Αλληλέγγυοι – Συνδημιουργοί»
«Συνοδοιπόροι»
«Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό, τι θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι»
«Στη θεωρία όλα εύκολα είναι»
«Μαζί μπορούμε»

Μέσα από τη διεργασία της ομάδας τα μέλη είπαν:

«Παραμένω ζωντανός, ζω την κάθε μου στιγμή, μαζί με μένα και τους άλλους. Αυτό δεν είναι εύκολο. Στις σχέσεις μας χρειάζεται ειλικρίνεια, γιατί αυτές μπορεί να είναι κόλαση ή παράδεισος. Από μένα εξαρτάται στο πώς θα φτιάξω την προσωπική μου πορεία που μοιάζει σαν ανάβαση στο υψηλότερο βουνό του κόσμου».