ψυχολογικές επιπτώσεις

Θα ήθελα να αρχίσουμε το σύντομο αυτό άρθρο εξηγώντας το τι εννοούμε λέγοντας «Σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους». Στην Ιατρική επιστήμη λοιπόν  ως χρόνιο πυελικό άλγος ορίζεται «ο πόνος διάρκειας 6 μηνών ή παραπάνω, ο οποίος εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου, και είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να απαιτείται θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση».

Το πυελικό άλγος δηλαδή είναι το άλγος που εντοπίζεται από το επίπεδο του ομφαλού μέχρι το άνω μέρος των κάτω άκρων, δηλαδή στη "λεκάνη" και στη περιοχή γύρω από αυτή.

Με λίγα λόγια αν κάποιος υποφέρει από πόνους στα γεννητικά όργανα είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο ασθενής πάσχει από το σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους.
Στην περιοχή της πυέλου συγκεντρώνονται σημαντικά τμήματα του ουροποιητικού, γεννητικού, πεπτικού, μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, τα οποία συχνά  αλληλεπιδρούν για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά αυτό κάποιες φορές  έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πόνου, για τον οποίο είναι συχνά δύσκολο να απομονωθεί η αιτία.

Το Χρόνιο Πυελικό Άλγος ανάλογα με τον ασθενή, μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας νόσου ή να αποτελεί αυτό κάθε αυτό μια νόσο ξεχωριστή.

Ποιες όμως μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτού του είδους του πόνου στο ψυχισμό του ανθρώπου?
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα , θα ήθελα να θυμηθείτε πως την τελευταία φορά που είχατε πόνο άλλου είδους. Ας πούμε πονόδοντο. Θυμηθείτε τώρα πως σας είχε επηρεάσει την καθημερινότητα σας, ακόμα και  καμιά φορά και τις σκέψεις σας. Σκεφτείτε να έχετε τώρα αυτό τον πόνο (άλλες φορές λιγότερο, και άλλες φορές περισσότερο ισχυρό) στα γεννητικά σας όργανα η στην περιοχή γύρω από αυτά(πχ βουβωνικές περιοχές, πρωκτό, στην περιοχή της ουροδόχου κύστης και αλλού).

Το σύνδρομο του πυελικού άλγους λοιπόν δεν είναι περιλαμβάνει απλά το δυσάρεστο αίσθημα του πόνου, αλλά είναι αυτό κάθε αυτό ένα είδος « αναπηρίας»( αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη) γιατί τα συστήματα που δημιουργούν το άλγος είναι αυτά που επιτρέπουν την σεξουαλική λειτουργία, την ούρηση, την αφόδευση ακόμα και την κίνηση του ασθενούς.

Είναι λοιπόν ένας φαύλος κύκλος σωματικού άλγους, σωματικής δυσλειτουργίας που αυτή με την σειρά του οδηγεί σε σημαντική ψυχολογική καταπόνηση.

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική, και ως εκ του και η αντιμετώπιση οφείλει να είναι πολυπαραγοντική.
Ο θεράπων ιατρός ο εξειδικευμένος στο σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους μπορεί να έχει το πρώτο λόγο, αλλά η αντιμετώπιση δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς την παρέμβαση του ψυχολόγου  οποίος θα βοηθήσει τα μέγιστα με τις γνώσεις του και το ενδιαφέρον του στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου, και κατ επέκταση στην ουσιαστική θεραπεία της νόσου.
Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.

Συγγραφή Άρθρου

Κωνσταντίνος Καλύβας

Χειρουργός Ουρολόγος - MSc, FEBU. Κέντρο Χρόνιου Πυελικού Άλγους

Επικοινωνία: 6944-836 815 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρόνιου πυελικού άλγους (Δεύτερο μέρος)

Όπως έχει αναφερθεί στο πρώτο μέρος, ως σύνδρομο του «Χρόνιου Πυελικού Άλγους» ορίζεται το άλγος που εντοπίζεται από το επίπεδο του ομφαλού μέχρι το άνω μέρος των κάτω άκρων, δηλαδή στη "λεκάνη" και στη περιοχή γύρω από αυτή. Η πηγή προέλευσης  του άλγους αυτού είναι συνήθως τα γεννητικά όργανα ανδρών ή γυναικών, και όλα τα άλλα συστήματα οργάνων που συνδέονται με αυτά ανατομικά ή λειτουργικά.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρόνιου πυελικού άλγους (Τρίτο μέρος)

Όταν ένας η μια ασθενής διαγνωστεί ότι πάσχει από το Σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους (ΧΠΑ), μπορεί να χρειαστεί -όπως είπαμε στα προηγούμενα άρθρα μας-  και την συνδρομή ψυχολόγου.
Αλλά ποιες μορφές ψυχοθεραπείας είναι οι πιο πρόσφορες για το σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους?


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares