Ακρόαση άρθρου......

Η Εργασιακή/Οργανωτική Ψυχολογία (Industrial/Organizational - I/O Psychology) είναι η επιστημονική έρευνα της εργασίας και η εφαρμογή αυτής της επιστήμης στο εργασιακό περιβάλλον το οποίο αποτελείται από άτομα, ομάδες και οργανισμούς. Η επιστημονική μεθοδολογία εφαρμόζεται για να ερευνηθούν ζητήματα κριτικής σχετικότητας ατόμων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Με τι ασχολείται ο εργασιακός ψυχολόγος

Γενικά, η ειδικότητα της εργασιακής/οργανωτικής ψυχολογίας ασχολείται με την κατανόηση και πρόβλεψη ανθρώπινων συμπεριφορών στους εργασιακούς οργανισμούς.

Αντίστοιχα, ο Εργασιακός/Οργανωτικός (Ε/Ο) Ψυχολόγος επικεντρώνεται στις συμπεριφορές των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο. Εφαρμόζει ψυχολογικές έννοιες και ερευνητική μεθοδολογία για να βελτιώσει γενικά το εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου της επίδοσης, επικοινωνίας, επαγγελματικής ικανοποίησης και ασφάλειας.

Υπάρχουν αρκετοί μεταβλητές οι οποίοι καθορίζουν το κατά πόσο ένας οργανισμός ή μία εταιρεία λειτουργεί ομαλά. Η αποτελεσματική επικοινωνία και η επίλυση συγκρούσεων, η διαδικασία αξιολόγησης, επαγγελματική κατάρτιση και η αποτελεσματική διαχείριση είναι παραδείγματα των απαραίτητων συστατικών για μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Συχνά, ελλείψεις των παραπάνω εντοπίζονται στον τρόπο που το προσωπικό επιλέχθηκε, εκπαιδεύτηκε ή αλληλεπιδρούσε. Οι Ε/Ο ψυχολόγοι αξιοποιούν τις γνώσεις για τις ανθρώπινες συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν τέτοιες δυσκολίες μέσα σε μία επιχείρηση.

Χρησιμοποιούν ποσοτική έρευνα και μεθόδους αξιολόγησης για να εφαρμόσουν τις καλύτερες πρακτικές μέσα σε μία εταιρεία και διδάσκουν ανθρώπους να εργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Η έρευνα τους μπορεί να λάβει τη μορφή της παρατήρησης, όπου καταγράφουν πως ένας εργαζόμενος ή μία ομάδα αποδίδει στο εργασιακό τους περιβάλλον, ή μέσω ενός ερωτηματολογίου-ψυχομετρικού τεστ σχεδιασμένο να αναγνωρίσει ζητήματα που επηρεάζουν εργασιακές συμπεριφορές. Αυτή η έρευνα μπορεί να αποσκοπεί στο να ενισχύσει την εργασιακή παραγωγικότητα, την ανάπτυξη διαδικασιών αξιολόγησης νέων αιτούντων, αυξάνοντας την ολική εργασιακή ποιότητα, ή βρίσκοντας την πηγή ενός εργασιακού προβλήματος που επεμβαίνει στην απόδοση των εργαζομένων.

Που έχει εφαρμογή το αντικείμενο του εργασιακού ψυχολόγου

Οι Ε/Ο ψυχολόγοι εφαρμόζουν την επιστημονική έρευνα τους σε οργανισμούς και εργασιακούς χώρους, όπως βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις, εργατικά συνδικάτα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Η εμβέλεια της έρευνάς τους ξεκινά από αξιολόγηση αιτούντων και εργαζομένων έως ανάπτυξη ηγεσίας, οργάνωση προσωπικού, διαχείριση ομάδων, αποζημίωση, εργασιακή ασφάλεια και ισορροπία εργασίας-ζωής.

Άλλοι Ε/Ο ψυχολόγοι εργάζονται αποκλειστικά στην έρευνα ή διατηρούν ακαδημαϊκές θέσεις σε πανεπιστήμια. Επιπλέον, είναι καταρτισμένοι εκπαιδευτές, διαμεσολαβητές, αξιολογητές, προπονητές (coaches) και σύμβουλοι. Ένας Ε/Ο ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί μέσα σ' ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR department), ή μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος σύμβουλος, εξωτερικός συνεργάτης σε μία εταιρεία για να διευθετήσει ένα συγκεκριμένο εργασιακό ζήτημα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη - Ψυχοθεραπευτής

Χρυσάννα Μαστοράκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

MSc. στην Κλινική Ψυχολογία, Λογικό-Θυμική Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας