ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Όμως, τα υψηλά ακαδημαϊκά επιτεύγματα δεν εγγυώνται τη μεγάλη συμβουλευτική αποτελεσματικότητα. Ακόμα και σύμβουλοι που έχουν την ίδια κατάρτιση, την ίδια εμπειρία, την ίδια εποπτεία και παρόμοια προφίλ πελατών δε σημαίνει ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια επιτυχία στη δουλειά τους.

Η απόφαση για εκπαίδευση στη συμβουλευτική είναι ένα σημαντικό εξελικτικό στάδιο και πολλοί την ξεκινούν σε ώριμη ηλικία, σίγουρα πάντως μετά από ώριμη σκέψη και όχι επιπόλαια. Μπορεί λόγω ενασχόλησης με άλλα επαγγέλματα όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμοι, εκπαιδευτικοί  να τους ελκύει το συμβουλευτικό μέρος της δουλειάς τους. Επίσης, άτομα που τα ίδια κάνουν προσωπική θεραπεία μπορεί να αποφασίσουν να εκπαιδευτούν στη συμβουλευτική.

Από τα βασικά προσόντα των συμβούλων είναι εκτός άλλων η αγάπη, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο, η ικανότητα να είναι παρών παρά τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του, η δυνατότητα να αποδέχεται τους άλλους και να δείχνει σεβασμό και ευαισθησία στις αξίες του πελάτη, η καλή αντιληπτική ικανότητα και η ικανότητα να μπορεί να αποστασιοποιείται όταν τελειώνει η συνεδρία και να μην παίρνει τα θέματα των πελατών μαζί του.

Πολύ σημαντικό ρόλο κατέχει και η ικανότητα να βιώνουν και να κατανοούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των πελατών.

Ο στόχος του θεραπευτή είναι να επιτευχθεί «θεραπευτική συμμαχία» με τον πελάτη και βασικά στοιχεία προς αυτό το σκοπό είναι η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ συμβούλου και πελάτη, η συμφωνία ως προς το αίτημα και το σκοπό της θεραπείας και η κατανόηση του τρόπου δουλειάς για να επιτευχθεί το έργο και του θεραπευτικού πλαισίου.

Με δεδομένη τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, ο Σύμβουλος δεν υιοθετεί μια γενικευμένη συμπεριφορά για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε θεραπευτής αναπτύσσει το δικό του στυλ και ο θεωρητικός προσανατολισμός πέφτει στο περιθώριο. Αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι μια μοναδική προσωπικότητα που συνδυάζει τέχνη και δεξιότητα. 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα

vicky kaoulaΕκπαιδευμένη στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποφασίστε τι θέλετε και πετύχετέ το!
στόχοι, επιτυχία

Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν' αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares