ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Όμως, τα υψηλά ακαδημαϊκά επιτεύγματα δεν εγγυώνται τη μεγάλη συμβουλευτική αποτελεσματικότητα. Ακόμα και σύμβουλοι που έχουν την ίδια κατάρτιση, την ίδια εμπειρία, την ίδια εποπτεία και παρόμοια προφίλ πελατών δε σημαίνει ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια επιτυχία στη δουλειά τους.

Η απόφαση για εκπαίδευση στη συμβουλευτική είναι ένα σημαντικό εξελικτικό στάδιο και πολλοί την ξεκινούν σε ώριμη ηλικία, σίγουρα πάντως μετά από ώριμη σκέψη και όχι επιπόλαια. Μπορεί λόγω ενασχόλησης με άλλα επαγγέλματα όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμοι, εκπαιδευτικοί  να τους ελκύει το συμβουλευτικό μέρος της δουλειάς τους. Επίσης, άτομα που τα ίδια κάνουν προσωπική θεραπεία μπορεί να αποφασίσουν να εκπαιδευτούν στη συμβουλευτική.

Από τα βασικά προσόντα των συμβούλων είναι εκτός άλλων η αγάπη, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο, η ικανότητα να είναι παρών παρά τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του, η δυνατότητα να αποδέχεται τους άλλους και να δείχνει σεβασμό και ευαισθησία στις αξίες του πελάτη, η καλή αντιληπτική ικανότητα και η ικανότητα να μπορεί να αποστασιοποιείται όταν τελειώνει η συνεδρία και να μην παίρνει τα θέματα των πελατών μαζί του.

Πολύ σημαντικό ρόλο κατέχει και η ικανότητα να βιώνουν και να κατανοούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των πελατών.

Ο στόχος του θεραπευτή είναι να επιτευχθεί «θεραπευτική συμμαχία» με τον πελάτη και βασικά στοιχεία προς αυτό το σκοπό είναι η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ συμβούλου και πελάτη, η συμφωνία ως προς το αίτημα και το σκοπό της θεραπείας και η κατανόηση του τρόπου δουλειάς για να επιτευχθεί το έργο και του θεραπευτικού πλαισίου.

Με δεδομένη τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, ο Σύμβουλος δεν υιοθετεί μια γενικευμένη συμπεριφορά για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε θεραπευτής αναπτύσσει το δικό του στυλ και ο θεωρητικός προσανατολισμός πέφτει στο περιθώριο. Αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι μια μοναδική προσωπικότητα που συνδυάζει τέχνη και δεξιότητα. 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποφασίστε τι θέλετε και πετύχετέ το!
στόχοι, επιτυχία

Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν' αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :