Η ομαλή σεξουαλική λειτουργία συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την αρμονική διατήρηση μιας σχέσης. Η ομαλή σεξουαλική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί από

 • προβλήματα επικοινωνίας στο ζευγάρι, 

• ατομικές δυσκολίες (π.χ. κακή εικόνα εαυτού)
• ιατρικούς παράγοντες (π.χ. διάφορες σωματικές ασθένειες),
• ή/και θρησκευτικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία συνιστούν διαταραχή όταν το πρόβλημα εμφανίζεται για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και για την πλειονότητα των συνευρέσεων (75%). Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν είναι αποτέλεσμα της χρήσης κάποιου φαρμάκου ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης. 

Μια από τις συχνές κατηγορίες σεξουαλικών προβλημάτων στους άντρες είναι οι διαταραχές εκσπερμάτισης - πρόωρη ή ανεσταλμένη. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να συναντώνται στον ίδιο άντρα από την αρχή της σεξουαλικής του πορείας ή να έχουν έναρξη αργότερα. Επίσης μπορούν να είναι γενικευμένες ή να αφορούν συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες παρατηρούνται (π.χ. με όλες ή με μία σύντροφο, σε όλες ή σε κάποιες σεξουαλικές στάσεις).

Συχνά παρατηρείται και η εμφάνιση άλλων προβλημάτων όπως η μειωμένη σεξουαλική διέγερση ή ενδιαφέρον ως αποτέλεσμα του αρχικού προβλήματος της εκσπερμάτισης. Η σύντροφος μπορεί να επηρεάζει από την πλευρά της την εμφάνιση ή διατήρηση της διαταραχής σε περίπτωση που η ίδια έχει σεξουαλικά ή ιατρικά προβλήματα. 

Πρόωρη εκσπερμάτιση
Αυτή η διαταραχή υπάρχει όταν η εκσπερμάτιση συμβαίνει πριν τη διείσδυση του πέους στον κόλπο ή μέσα σε ένα λεπτό από την έναρξη της συνεύρεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα χωρίς να ελέγχεται από τον άντρα. 

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση
Ορίζεται ως η σημαντική καθυστέρηση της έλευσης της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης που έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας αυτής. Σε άλλε περιπτώσεις ο άντρας δεν μπορεί να εκσπερματίσει ακόμη και μετά από επαρκή χρονική διάρκεια της επαφής και σε ακραίες καταστάσεις υπάρχει παντελής έλλειψη εκσπερμάτισης κατά τη σεξουαλική διαδικασία.

Επιπτώσεις
Οι σεξουαλικές διαταραχές όταν υπάρχουν, πλήττουν έναν από τους ζωτικούς άξονες της ευζωίας μας. Παραλλήλως όμως, για το λόγο ότι αφορούν πολύ προσωπικές πτυχές, είναι σύνηθες να υπάρχει μεγάλος δισταγμός από την πλευρά των πασχόντων να μπουν στη διαδικασία αντιμετώπισής τους, παρά το μεγάλο βάρος που μπορεί να επιφέρουν στην καθημερινότητα. 

Αντιμετώπιση
Μετά την αξιολόγηση και τη διάγνωση από τον ειδικό, και έχοντας αποκλείσει τη συμμετοχή οποιουδήποτε οργανικού παράγοντα, μπορούν να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Τα βασικά συστατικά αυτών είναι :

• Ψυχοεκπαίδευση - περιλαμβάνει παροχή πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα και τις αιτίες του, ώστε να γίνει αντιληπτή η φύση της δυσκολίας και η πιθανή συμμετοχή του κάθε εμπλεκόμενου ξεχωριστά.

• Εκπαίδευση του πάσχοντα μέσω ασκήσεων με στόχο να καθυστερεί ή να επισπεύδει την έλευση της εκσπερμάτισης, αναλόγως με τη φύση του προβλήματος.

• Εκπαίδευση στη σεξουαλική επικοινωνία των δύο συντρόφων και αισθητηριακός εστιασμός - συγκεκριμένες ασκήσεις για να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της αλληλεπίδρασης των δύο συντρόφων στη σεξουαλική διαδικασία και να τεθεί εκ νέου μια βάση για την ουσιαστική και όχι διεκπεραιωτική συμμετοχή τους σ'αυτή. 

Παρεμβάσεις στη γενικότερη προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, ώστε να μειωθούν οι εστίες συναισθηματικής απομάκρυνσης των δύο συντρόφων. 

 

Συγγραφή άρθρου:

Βιβή Σωτηροπούλου, ψυχολόγος, Δρ ψυχολογίας
Τιτίκα Μητσοπούλου, ψυχολόγος, MSc Παν/μιο Ιωαννίνων

 

Συγγραφή Άρθρου

Τιτίκα Μητσοπούλου
Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, 
Υποψήφια Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν/μιο Ιωαννίνων 
Ψυχολογικές υπηρεσίες – ομάδες για το ευρύ κοινό ΘΕ.ΣΥ Θετική Συμπεριφορά στην Ψυχική Υγεία

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 210 9701104
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η ψυχοθεραπεία ολοκληρώθηκε και …τι γίνεται μετά;

Η Θεραπεία Συμπεριφοράς για το «παθολογικό» άγχος κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της, με τον πάσχοντα να έχει επιτύχει τους τελικούς του στόχους. Οι τελικοί στόχοι είναι οι πιο δύσκολες και αγχογόνες καταστάσεις, που στην έναρξη της θεραπείας του ο ασθενής δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να εκτελέσει και που ο ίδιος θεωρεί ότι όταν έρθει η στιγμή να τις κάνει μόνος του χωρίς άγχος, θα έχει ξεπεράσει το πρόβλημα.

Πώς η υπέρπνοια συνδέεται με τα σωματικά συμπτώματα άγχους και τις κρίσεις πανικού

Ο οργανισμός μας χρειάζεται οξυγόνο για να επιβιώσει. Κάθε φορά που εισπνέουμε, το οξυγόνο φτάνει στα πνευμόνια μας και προσλαμβάνεται από την αιμοσφαιρίνη που το μεταφέρει σε όλο το σώμα, όπου και αποδεσμεύεται για να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο στις ενεργειακές τους αντιδράσεις, παράγοντας εν συνεχεία ένα υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο με τη σειρά του απελευθερώνεται πίσω στο αίμα, μεταφέρεται στα πνευμόνια και εκπνέεται. 

 

Γενικευμένη διαταραχή άγχους
Γενικευμένη διαταραχή άγχους

Από το πρωί που ξυπνώ με κατατρέχει η ανησυχία για τη δουλειά, τη σχολική επίδοση των παιδιών, για το εάν θα καταφέρω να προλάβω τις καθημερινές υποχρεώσεις. Και το Σάββατο που έχω τραπέζι πώς να το διακοσμήσω;…Αχ, πήγε 9.00 η ώρα ! Να τηλεφωνήσω στον Μιχάλη να δω αν έφτασε καλά στη δουλειά κτλ, κτλ, κτλ...

Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία

Οι Διαταραχές Άγχους επιβαρύνουν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, με οικονομικό και κοινωνικό κόστος συγκρίσιμο με την σχιζοφρένεια, την κατάθλιψη και παρόμοιο με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πόλεις που εμφανίζονται παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares