Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Συνεργάτης του μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Νικόλαος Δοϊρανλής είναι ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά, παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία ενηλίκων.
Εργάζεται ως εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, στο τριετές βιωματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρέχεται από το ICPS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης.
Είναι ακόμη συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρέχοντας ατομική συμβουλευτική και εποπτεία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος.
Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται ενεργά με ένα αντικείμενο στο οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία και σημαντική εμπειρία: την ομαδική θεραπεία. Συγκεκριμένα, δημιουργεί και συντονίζει ομάδες εξαρτήσεων (ψυχότροπες ουσίες, βουλιμία, ανορεξία, διαδίκτυο) αλλά και ομάδες υποστήριξης και προσωπικής ανάπτυξης.
Στο παρελθόν, δραστηριοποιήθηκε πολύ ενεργά στη συμβουλευτική μειονοτικών πληθυσμών ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ψυχολόγος στην Ελληνική Αστυνομία, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Εκεί, συνεργάστηκε κυρίως με τα Τμήματα Ανηλίκων και Ηθών, κάνοντας παρέμβαση στις οικογένειες ανήλικων παραβατών και παρέχοντας υποστήριξη σε θύματα καταναγκαστικής πορνείας.
Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην Γνωστικοσυμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική θεραπεία του Carl Rogers και πήρε το Msc in Person Centered Therapy από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης.
Είναι μέλος του AED (Academy for Eating Disorders), μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων από το 1997 καθώς και ένα από τα πρώτα μέλη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας. Έχει ενεργή συμμετοχή στα Πανελλήνια Συνέδρια Ψυχολογικής Έρευνας.
Πρόσφατη μελέτη του "η βουλιμία ως μια μορφή εθισμού - ομοιότητες και διαφορές συγκριτικά με τις κλασικές εξαρτήσεις ".
Είναι ένα απο τα ιδρυτικά μέλη της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr και από το 2004 έχει αναλάβει τη θέση του επιστημονικού υπεύθυνου του psychology.gr συντονίζοντας το τμήμα υποστήριξης και την κοινότητα αυτοβοήθειας.
Περιοδικά, ασχολείται με την συγγραφή άρθρων ψυχολογίας στο psychology.gr. Δημοφιλείς εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας έχουν φιλοξενήσει άρθρα και συνεντεύξεις του.
Προσωποκεντρικός Εκπαιδευτής Συμβούλων Εξαρτήσεων. Ομάδες Υποστήριξης ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας.
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | 16:00 | 22:00 |
Αγαπητοί συνεργάτες,
κάποιοι αρθρογράφοι, ασχολούνται με τη συγγραφή άρθρων για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους. Κάποιοι αρθρογραφούν από χόμπυ ή για άλλους λόγους. Κοινή αντίληψη όμως είναι, πως όλοι επιθυμούμε να έχουμε ένα ποιοτικό περιεχόμενο, με άρθρα που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στους αναγνώστες, με άρθρα που αξίζει να διαβαστούν και να διαμοιραστούν.
Μεταξύ των 20 χρόνων της επαγγελματικής μου διαδρομής στον κόσμο της ψυχολογίας, συγκαταλέγονται και 15 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με την Πύλη Ψυχολογίας E-Psychology.gr, είτε από τη θέση ενός εκ των ιδρυτών, είτε από τη θέση του επιστημονικού υπευθύνου.
Ο Καρλ Ρότζερς, δημιουργός της πελατοκεντρικής (ή μετέπειτα προσωποκεντρικής) ψυχοθεραπείας, θεωρούσε ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τεράστιες πηγές για την κατανόηση του εαυτού του και ότι διαθέτει ένα βασικό κίνητρο, έχει την έμφυτη-εγγενή τάση να κατευθύνεται προς το υψηλότερο επίπεδο των δυνατοτήτων του και να προσπαθεί αδιάκοπα να βελτιώνεται με σκοπό να διαχειρίζεται με "επιτυχία" τις εμπειρίες του.
Ο Καρλ Ρότζερς, Αμερικανός ψυχολόγος και ένας εκ των θεμελιωτών της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, προσδιόρισε έξι βασικές συνθήκες που ωθούν το άτομο στην προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία. Θεωρούσε ότι όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις το άτομο οδηγείται προς μία εποικοδομητική εκπλήρωση των δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του.
Οι διαταραχές αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία διαταραχών που ονομάζονται Διασχιστικές διαταραχές. Βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι κάποια μεταβολή στις λειτουργίες της ταυτότητας, της μνήμης ή της συνείδησης.