Ακρόαση άρθρου......

Άκαρπες αποδείχτηκαν οι συντονισμένες ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, από τους Ψυχολόγους 130 φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σχετικά με τη ΜΗ ένταξη των ψυχολόγων στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015(Α’ 176).

Η ψυχολογική υποστήριξη, αποτελεί μια απόλυτα αναγνωρίσιμη αναγκαιότητα. Οι διαδικασίες της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας, δεν αμφισβητούνται από κανέναν στις μέρες μας. 

Πρόκειται για μια διαδικασία - επάγγελμα που χαίρει καθολικής αποδοχής και σεβασμού.

Οι φορείς όμως αυτού του επαγγέλματος, οι Ψυχολόγοι, δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Από τη μια, αποτελούν επαγγελματίες πρώτης γραμμής, που στέλνονται προς υποστήριξη, σε μαζικές και φυσικές καταστροφές, πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, διαχείριση μεταναστών, συνδρομή στους περισυλλεχθέντες ναυαγούς, από την άλλη όμως, εξαιρούνται από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015(Α’ 176)

Με ποιο άραγε σκεπτικό, οι ψυχολόγοι που εργάζονται σε νοσοκομεία αποκλείστηκαν από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ συμπεριλήφθηκαν σε αυτό, πάμπολες άλλες ειδικότητες, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών, ιατρών, νοσηλευτών κ.ο.κ.;

Οι ψυχολόγοι  παρόλο που συγκαταλέγονται μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων με τα πιο υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, εξαιτίας του είδους των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και εξαιτίας της διαρκούς έκθεσης τους σε ψυχοκοινωνικούς, οργανωτικούς αλλά και βιολογικούς βλαπτικούς παράγοντες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με διαφορετικά μέτρα και σταθμά έναντι άλλων επαγγελματιών.

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, με έναν μάλλον πρόχειρο και σίγουρα ακατανόητο τρόπο, έγινε διάκριση και μεταξύ των.. ίδιων των ψυχολόγων, όπου το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εγκρίθηκε σε ένα μικρό μέρος των ψυχολόγων που εργάζονται σε δομές του (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.), Αποκεντρωμένες Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Ειδικού Αντικειμένου, Αποκαταστασιακές Δομές Ψυχικής Υγείας και τα Οικοτροφεία τους), ενώ δεν αποδόθηκε σε ψυχολόγους που πληρούν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εργασίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Ακολουθεί η διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Ψυχολόγων του ΕΣΥ

Με μεγάλη απογοήτευση υποδεχτήκαμε την πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για την ένταξη των ειδικοτήτων στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διαπιστώνοντας ότι η ειδικότητα των Ψυχολόγων, που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δεν εντάσσεται στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας που το δικαιούνται, παρά τις συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων και την αποστολή του υπομνήματός μας σε όλα τα αρμόδια υπουργεία.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Σαν ειδικότητα, οι ψυχολόγοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες, πιο απαιτητικές και πιο σύνθετες ανάγκες για την ψυχική υγεία των πολιτών. Εργαζόμαστε με ψυχιατρικούς ασθενείς (σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και Ψυχιατρικά Τμήματα Γενικών Νοσοκομείων) και με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοι.ΚεΨΥΠΕ, αποκαταστασιακές δομές), καθώς, επίσης, και με ασθενείς με χρόνιες σωματικές νόσους (π.χ. καρκίνος), λοιμώδεις νόσους και αυτοάνοσα νοσήματα στα Γενικά Νοσοκομεία (υποστηρίζοντας την προσαρμογή τους σε δύσκολες θεραπείες και την ψυχική επεξεργασία της ασθένειάς τους) και σε προγράμματα απεξάρτησης.

Οι ψυχολόγοι εργαζόμαστε πολλές φορές σε συνθήκες συναισθηματικής εξουθένωσης και καταπόνησης, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε συνθήκες κρίσης (σοβαρές ψυχικές και σωματικές ασθένειες, θανάτους κλπ).

Επιπλέον, αποτελούμε την ομάδα επαγγελματιών που είμαστε παρόντες στην πρώτη γραμμή (κλιμάκια ψυχολόγων), σε κάθε επείγουσα κλήση και έκκληση της πολιτείας για παροχή των υπηρεσιών μας: στις μαζικές και φυσικές καταστροφές, πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, διαχείριση μεταναστών, συνδρομή στους περισυλλεχθέντες ναυαγούς, καταστάσεις που επιφέρουν ψυχική φθορά και καταπόνηση.

Οι ψυχολόγοι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων με τα πιο υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, εξαιτίας του είδους των υπηρεσιών που προσφέρουμε και εκτιθέμενοι διαρκώς ως εργαζόμενοι σε ψυχοκοινωνικούς, οργανωτικούς αλλά και βιολογικούς βλαπτικούς παράγοντες.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων ψυχολόγων του Υπουργείου Υγείας έχει υψηλό επίπεδο σπουδών και συνεχιζόμενη εκπαίδευση, κάτι που δεν αντιστοιχίζεται στην ανταμοιβή που εισπράττουμε. Η συμπερίληψη στους δικαιούχους του επιδόματος, αποτελεί τουλάχιστον μία αναγνώριση της θέσης και της σημασίας της εργασίας μας.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Με ακατανόητο τρόπο, παρατηρείται ειδική διακριτική μεταχείριση, καθώς αποδίδεται από την κυβέρνηση το επίδομα σε ένα μικρό μέρος των ψυχολόγων που εργάζονται σε δομές του (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.), Αποκεντρωμένες Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Ειδικού Αντικειμένου, Αποκαταστασιακές Δομές Ψυχικής Υγείας και τα Οικοτροφεία τους), ενώ δεν αποδίδεται σε ψυχολόγους που πληρούν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εργασίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

ΖΗΤΟΥΜΕ, λοιπόν, άμεση αποκατάσταση, με τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των ψυχολόγων του Ε.Σ.Υ!

Για τους Ψυχολόγους 130 φορέων
του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Ελληνικής Επικράτειας
Η Συντονιστική Επιτροπή

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.