Στο βιβλιοπωλείο του Psychology.gr έχουμε με προσεκτική ταξινόμηση για κάθε κλάδο ψυχολογίας, περισσότερα από 850 επιστημονικά βιβλία που απευθύνονται σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και σε κάθε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε αυτά τα βιβλία που θεωρούμε πως κάθε ψυχολόγος πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Δείτε συνοπτικά τις προτάσεις μας! (η λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς με όποιο νέο βιβλίο για ειδικούς θεωρούμε πως είναι αξιόλογο και πρέπει να συμπεριληφθεί).

Επιστημονικά Βιβλία για Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας

40 τεχνικές που κάθε σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει - Bradley T. Erford

Το εγχειρίδιο 40 τεχνικές που κάθε σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει είναι άριστο βοήθημα στα χέρια κάθε συμβούλου ώστε να βοηθήσει με μεθοδικότητα τον συμβουλευόμενο να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, να απαγκιστρωθεί από προκαταλήψεις και να προάγει την ποιότητα ζωής του. Ακόμη και οι πιο χαρισματικοί επαγγελματίες σύμβουλοι, με την άρτια επιστημονική κατάρτιση και πολυετή πείρα θα ωφεληθούν από ένα εγχειρίδιο που τόσο οργανωμένα, συστηματικά και αποτελεσματικά έχει οργανώσει την ύλη του, πόσο μάλλον οι φοιτητές ψυχολογίας και οι αρχάριοι σύμβουλοι.

Καθεμία από τι 40 τεχνικές που κάθε σύμβουλος πρέπει να γνωρίζει καλύπτεται σε ένα κεφάλαιο.

Θέτοντας εξαρχής σαφείς θεραπευτικούς στόχους, ο πολυγραφότατος και καταξιωμένος Bradley T. Erford δείχνει τις μεθόδους, τις στρατηγικές και τα έξυπνα τρικ που θα ξεκλειδώσουν τις άμυνες που διατηρεί ο συμβουλευόμενος έναντι του επαγγελματία ψυχικής υγείας, με απώτερο στόχο ένα ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αποκτήστε το βιβλίο 40 τεχνικές που κάθε σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ασκώντας ψυχοθεραπεία - Robin Shapiro (Μόλις κυκλοφόρησε)!

Τα περισσότερα βιβλία σχετικά µε την ψυχοθεραπεία συνδέονται µε συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές πρακτικές. Στο σύγγραµµα αυτό, η ψυχολόγος και συγγραφέας, Robin Shapiro, διδάσκει στους αναγνώστες τα «µυστικά» µιας προσέγγισης που βασίζεται στο τραύμα και την προσκόλληση και που δεν συνδέεται µε κανένα µοντέλο ή µέθοδο θεραπείας, αλλά αποτελεί µια εμπειρική πολυετή µελέτη µε τραυµατισµένους ψυχικά πελάτες.

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα πορευθεί βήµα-βήµα στην όλη ψυχοθεραπευτική διαδικασία από την έναρξη µέχρι τη λήψη της. Ξεκινώντας από την αξιολόγηση, τον θεραπευτικό σχεδιασμό, την ενίσχυση της θεραπευτικής σχέσης, την ενημέρωση περί δεοντολογίας και ορίων, έως το κλείσιμο των θεραπευτικών συνεδριών.

Αποκτήστε το βιβλίο Ασκώντας ψυχοθεραπεία από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Δουλεύοντας συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά με ομάδες - Ιωάννης Χ. Δρίτσας

Ο αναγνώστης εισάγεται από τα πρώτα κεφάλαια στην ανάγκη επιστημονικού σχεδιασμού κάθε πρωτοβουλίας για ομαδική θεραπεία, σύμφωνα με τις καθοδηγητικές αρχές της Διεθνούς Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, στο περιβάλλον των ελληνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία που καθοδηγούν τον ειδικό στις παρεμβάσεις του με διαφορετικούς κλινικούς πληθυσμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες θεραπείας για όλο το φάσμα των εξαρτήσεων.

Θέματα ταμπού, όπως η πρόωρη αποχώρηση των ασθενών και η επαγγελματική εξουθένωση των θεραπευτών, απολαμβάνουν ιδιαίτερης μνείας, σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία. Και φυσικά στην εποχή των τεχνολογικών επαναστάσεων ο συγγραφέας προσπαθεί φιλότιμα να συνδυάσει τα κλινικά παραδείγματα με τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με τη μορφή της αυξημένης πραγματικότητας και της διαδικτυακής συμβουλευτικής.

Αποκτήστε το βιβλίο Δουλεύοντας συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά με ομάδες από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ - Robin Shapiro

Η Robin Shapiro επιχειρεί και προσεγγίζει επιτυχώς μια δυναμική και ευέλικτη θεραπεία τραύματος με γνώμονα τις Καταστάσεις του Εγώ.

Η πλούσια και μακρόχρονη θεραπευτική της εμπειρία τής επιτρέπει να αποτυπώσει με λόγο απλό και κατανοητό όσα αποκόμισε και την οδήγησαν στο να είναι μία τόσο επιτυχημένη θεραπεύτρια.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για το σύγχρονο ψυχοθεραπευτή που θέλει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει συνεχώς τη θεραπευτική του φαρέτρα με νέες τεχνικές.

Περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα περιστατικών με αυτούσιους διαλόγους μεταξύ της θεραπεύτριας και των πελατών της. Παράλληλα η εισαγωγή του βιβλίου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα τις έννοιες της συγκεκριμένης θεραπευτικής τεχνικής.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στις καταστάσεις του Εγώ από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ψυχολογικές θεωρίες προσωπικότητας - Duane P. Schultz

Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη µελέτη της προσωπικότητας. Εξετάζει σε βάθος θεωρητικούς που εκπροσωπούν την ψυχαναλυτική προσέγγιση, τη νεοψυχαναλυτική προσέγγιση, την προσέγγιση της διά βίου ανάπτυξης, τη γενετική, την ανθρωπιστική, τη γνωστική, τη συµπεριφοριστική και την προσέγγιση της κοινωνικής µάθησης, αλλά και το σύγχρονο κλινικό και πειραµατικό έργο.

Στο βιβλίο περιγράφονται ακόµη οι πιο σηµαντικές ιδέες, οι υποθέσεις, οι ορισµοί και οι µέθοδοι κάθε θεωρητικού, αναλύονται οι µέθοδοι αξιολόγησης της προσέγγισής του και διατυπώνονται κρίσεις και σκέψεις για το έργο του. Η αναφορά στις επιδράσεις της ηλικίας, του φύλου, της φυλής, της εθνοτικής καταγωγής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του σεξουαλικού προσανατολισµού και των πρακτικών ανατροφής των παιδιών που συνδέονται µε κάθε θεωρία συµβάλλει στην πιο ολοκληρωµένη εξέτασή της.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχολογικές θεωρίες προσωπικότητας από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Βασική ψυχοφαρμακολογία για ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές - Richard Sinacola

Η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία χορηγούνται από διαφορετικούς συνήθως επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά απευθύνονται σε έναν και μοναδικό ασθενή. Η γνώση βασικών ψυχοθεραπευτικών αρχών από τους ψυχίατρους και ψυχοφαρμακολογίας από άλλους κλινικούς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη όσο ποτέ προηγουμένως, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τόσο σύνθετων ίφαινομένων όπως είναι οι ψυχικές διαταραχές.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία εξαιρετική επισκόπηση της ψυχοφαρμακολογίας τόσο για όσους έχουν ιατρική εκπαίδευση, όσο και για όσους δεν έχουν. Προσφέρει σημαντικές, έγκυρες και επικαιροποιημένες πληροφορίες, με απλό, κατανοητό και εύληπτο τρόπο και είναι προσαρμοσμένο για να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα,

Επιπλέον, οι επιμελητές της ελληνικής έκδοσης έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν εύχρηστα παραρτήματα στα οποία παρατίθενται οι εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων στην Ελλάδα και οι κύριες εγκεκριμένες ενδείξεις τους, καθώς και ένα εκτενές αγγλοελληνικό γλωσσάριο όρων φαρμακολογίας-ψυχοφαρμακολογίας που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αποκτήστε το βιβλίο Βασική ψυχοφαρμακολογία για ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Διαδικτυακή συμβουλευτική

Το εγχειρίδιο της Διαδικτυακής Συμβουλευτικής αποτελεί το μοναδικό επιστημονικό έργο στην ελληνική γλώσσα που εισάγει τον θεραπευτή στην εξ αποστάσεως παρέμβαση από το πρώτο μόλις βήμα μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στην εκτεταμένη αυτή μελέτη, ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας προετοιμάζεται εκ του μηδενός να «στήσει» το διαδικτυακό του γραφείο. Μαθαίνει να οργανώνει το θεραπευτικό πλαίσιο, ενημερώνεται εν τω βάθει για τη διαχείριση θεμάτων μείζονος σημασίας που άπτονται της διαδικτυακής αξιολόγησης της συμπεριφοράς, της ψυχολογίας των διαδικτυακών σχέσεων, της βέλτιστης χρήσης του κειμένου, της ανάπτυξης εξειδικευμένων τεχνικών και δεξιοτήτων για την εξ αποστάσεως πρακτική, ενώ επίσης αποκτά βασικές γνώσεις των ηθικών και δεοντολογικών παραμέτρων της σύγχρονης αυτής μορφής θεραπείας.

Το εγχειρίδιο αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ήδη εφαρμόζουν ή προτίθενται να εφαρμόσουν διαδικτυακή συμβουλευτική σε άτομα και ομάδες.

Αποκτήστε το βιβλίο Διαδικτυακή συμβουλευτική από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Βασικές δεξιότητες συμβουλευτικής - Nelson, Jones, Richard

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πρακτική εισαγωγή στις βασικές δεξιότητες συμβουλευτικής που είναι απαραίτητες σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα.

Γραμμένο με ιδιαίτερα απλό αλλά λεπτομερειακό τρόπο από τον κορυφαίο στο είδος του, το βιβλίο εξηγεί σε όσους ασκούν ήδη συμβουλευτική ψυχολογία αλλά και σε όσους παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της εργασίας τους (όπως οι σύμβουλοι εργασίας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι κληρικοί, οι σύμβουλοι ομηλίκων κ.λπ.), πώς να παρέχουν ολοκληρωμένη βοήθεια στους ανθρώπους, πώς να εμπλουτίσουν τις διαδικασίες παροχής βοήθειας με τεχνικές και μεθόδους της συμβουλευτικής, και πώς τελικά να στηρίξουν τα βοηθούμενα άτομα στην επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην επιλογή των καλύτερων δυνατών λύσεων για τη ζωή τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Βασικές δεξιότητες συμβουλευτικής από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ηθικά ζητήματα στην ψυχολογία - Συλλογικό έργο

Το βιβλίο "Ηθικά Ζητήματα στην Ψυχολογία" αναφέρεται στα ηθικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε όλες τις πτυχές της εργασίας μας - όταν εκπαιδεύουμε, όταν διεξάγουμε έρευνες, όταν κάνουμε θεραπεία και συμβουλευτική, ψυχολογική αξιολόγηση ή εποπτεία. Περιλαμβάνει αναλυτικές παρουσιάσεις των πιο συνηθισμένων ηθικών διλημμάτων και είναι διανθισμένο με εκατοντάδες παραδείγματα, τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από την ελληνική πραγματικότητα.

Η βασική υπόθεση που διατρέχει όλα τα κείμενα του βιβλίου είναι ότι η ηθική στάση ενός επαγγελματία δεν εξαντλείται στην εκμάθηση ενός κώδικα δεοντολογίας

Αποκτήστε το βιβλίο Ηθικά ζητήματα στην ψυχολογία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας - Συλλογικό έργο

Ο Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας είναι ένα βασικό εγχειρίδιο διδασκαλίας για εκπαιδευόμενους στα επαγγελματικά σεμινάρια εκπαίδευσης, προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά. Το πιο πλήρες εγχειρίδιο του είδους του, παρέχει μια εισαγωγή σε όλες τις βασικές πλευρές της θεωρίας και πράξης με τη μορφή περιεκτικών και προσιτών συνεισφορών από όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

Χωρισμένο σε οκτώ μέρη, το βιβλίο καλύπτει:

 • Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία
 • Κοινωνιο-πολιτισμικές απόψεις
 • Θεραπευτικές δεξιότητες και κλινική πράξη
 • θεωρίες και προσεγγίσεις
 • Προβλήματα που παρουσιάζουν οι πελάτες
 • Εξειδικεύσεις και προσεγγίσεις θεραπείας
 • Τάσεις και κριτικές

Αποκτήστε το βιβλίο Οδηγός συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Θετική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία - Συλλογικό έργο

Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι:

 • Με ποιον τρόπο η Θετική Ψυχολογία μπορεί να εμπλουτίσει την κατανόησή μας αναφορικά με τη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής αλλαγής;
 • Ποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικά ψυχοθεραπευτικά μοντέλα με στόχο τη βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους;
 • Ποια είναι τα κεντρικά στοιχεία της Θετικής Ψυχολογίας τα οποία βοηθούν τον ψυχοθεραπευτή στην κλινική δουλειά;
 • Με ποιον τρόπο η ενσωμάτωση των εννοιών της Θετικής Ψυχολογίας μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση, τη διαδικασία αλλαγής και τη διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων;

Αποκτήστε το βιβλίο Θετική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ένας τρόπος να υπάρχουμε - Carl Rogers

Έμπειροι θεραπευτές σήμερα συμφωνούν ότι η ουσιαστική πτυχή της θεραπείας, όπως την αντιλήφθηκε ο Rogers στις αρχές της σταδιοδρομίας του, είναι η θεραπευτική σχέση.

Φυσικά, είναι απαραίτητο ο θεραπευτής να σχετίζεται με ουσιαστικό τρόπο με τον ασθενή - όσο πιο πολύ γίνεται ο θεραπευτής αληθινό πρόσωπο και αποφεύγει αυτοπροστατευτικές ή επαγγελματικές μάσκες ή ρόλους, τόσο πιο πολύ ο ασθενής θα ανταποκριθεί και θα αλλάξει προς μια εποικοδομητική κατεύθυνση.

Φυσικά, ο θεραπευτής πρέπει να αποδέχεται τον ασθενή άνευ όρων και χωρίς να τον επικρίνει.

Και, φυσικά, ο θεραπευτής πρέπει να εισέλθει ενσυναισθητικά στον προσωπικό κόσμο του πελάτη. (Irvin Yalom)

Αποκτήστε το βιβλίο Ένας τρόπος να υπάρχουμε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Εισαγωγή στη συνθετική ψυχοθεραπεία - Kenneth R. Evans, Maria C. Gilbert

Η Εισαγωγή στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία παρέχει:

 • Μία πολύτιμη μελέτη περιστατικού, η οποία έχει σκοπό να επεξηγήσει τη θεωρία, τη φιλοσοφία και την πρακτική της συνθετικής ψυχοθεραπείας
 • Μία εστίαση σε σημαντικούς τομείς σύγκλισης μιας σειράς σύγχρονων σχεσιακών προσεγγίσεων της ψυχοθεραπείας
 • Έναν λεπτομερή κατάλογο των βασικών ιδιοτήτων του σχεσιακού-αναπτυξιακού προτύπου.

Οι συγγραφείς κρίνουν τις φιλοσοφικές βάσεις που υποστηρίζουν το θεωρητικό μοντέλο, εξετάζουν προσεκτικά τη φύση της αντίστασης στις διαφορετικές φάσεις της θεραπείας και παρουσιάζουν μια πολύτιμη κλινική μελέτη περιστατικού.

Το βιβλίο υπερβαίνει τα όρια του δωματίου θεραπείας και ερευνά τη σημασία των πολιτιστικών, οικολογικών και διαπροσωπικών διαστάσεων της θεραπείας. Αποτελεί σημαντικό βοήθημα για όσους εκπαιδευόμενους χρειάζονται μια συνοπτική εισαγωγή στη συνθετική ψυχοθεραπεία και μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους εξελισσόμενους θεραπευτές

Αποκτήστε το βιβλίο Εισαγωγή στη συνθετική ψυχοθεραπεία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία - Judith Beck

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει το βασικό θεωρητικό πλαίσιο τη ΓΣΘ καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αποτελεσματική κλινική της άσκηση. Βοηθάει τους θεραπευτές να αναπτύξουν την κατανόηση του περιστατικού τους, να προγραμματίσουν μια αποτελεσματική θεραπευτική διαδικασία, να εμπλουτίσουν τις τεχνικές τους και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν δυσκολίες.

Αποκτήστε το βιβλίο Εισαγωγή στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία διαταραχών προσωπικότητας

Όλες οι μελέτες περίπτωσης που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό αναφέρονται σε θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν υπό εποπτεία κατά την εκπαίδευση ψυχολόγων και ψυχιάτρων στο ΙΕΘΣ και έλαβαν χώρο στο πλαίσιο του Τμήματος Θεραπειών Εληνίκων. Το Τμήμα είναι μια κοινοτική ψυχοθεραπευτική δομή στην οποία οι εκπαιδευόμενοι του ΙΕΘΣ προσφέρουν γνωσιακές - συμπεριφοριστικές υπηρεσίες με συμβολικό κόστος.

Η επιλογή της ενασχόλησης με τις διαταραχές προσωπικότητας προέκυψε εν μέρει και από την αυξημένη εκπροσώπηση αυτής της διαγνωστικής κατηγορίας στις κλινικές ανάγκες των ατόμων που προσήλθαν για θεραπεία στο Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων του ΙΕΘΣ.

Αποκτήστε το βιβλίο Γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία διαταραχών προσωπικότητας από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη - Συλλογικό έργο

Η Προσωποκεντρική Συµβουλευτική στην πράξη είναι ένα κλασικό σύγγραµµα, άµεσο, καθαρό και µεστό που µε απλή, καθηµερινή µα καθόλου απλοϊκή γλώσσα βοηθά τους εκπαιδευόµενους συµβούλους και ψυχοθεραπευτές να πλησιάσουν δίχως φόβο την πράξη της συµβουλευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, οι ήδη έµπειροι επαγγελµατίες µπορούν µέσα από τις σελίδες του να έρθουν εκ νέου σε επαφή µε τη θεωρία της πράξης, η οποία είναι τόσο γοητευτική και πλούσια, που σου θυµίζει ότι πάντα υπάρχει κάτι το οποίο όσο ήσουν «νέος» δεν είχες αντιληφθεί σε όλο του το βάθος.

Γενικά, οι συγγραφείς παρουσιάζουν συνοπτικά µια επισκόπηση των θεωρητικών δοµικών στοιχείων της προσέγγισης, των δεξιοτήτων και των συµπεριφορών του συµβούλου, της ανάπτυξης µιας συγκεκριµένης θεραπευτικής σχέσης και της σηµασίας της έρευνας στον χώρο της προσωποκεντρικής προσέγγισης.

Πρόκειται για ένα ανεκτίµητο εργαλείο για τους ψυχοθεραπευτές όλων των προσεγγίσεων σε όλα τα στάδια της επαγγελµατικής τους ανάπτυξης.

Αποκτήστε το βιβλίο Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική - Susan Howard

Το εγχειρίδιο αυτό αποτελεί την πρώτη συστηματική μελέτη ανάπτυξης δεξιοτήτων και τεχνικών στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής ψυχοδυναμικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Αρχής γενομένης από τις θεμελιώδεις ψυχοδυναμικές θεωρίες, το βιβλίο της Susan Howard προετοιμάζει τον σύμβουλο και ψυχοθεραπευτή στην καλλιέργεια της προσωπικής και επαγγελματικής του ταυτότητας, θέτοντας τις βάσεις της ψυχοδυναμικής πρακτικής σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Παρουσιάζονται όλα τα βήματα, από την πρώτη μόλις συνεδρία μέχρι την τελική αξιολόγηση και διατύπωση, δίνοντας έμφαση τόσο σε ζητήματα θεραπευτικής συμμαχίας, όσο σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και τεχνικών.

Παράλληλα, αναλύονται σε πρακτικό επίπεδο οι έννοιες της μεταβίβασης, της αντιμεταβίβασης, της ερμηνείας, της κατανόησης των αμυνών και της ασυνείδητης επικοινωνίας μέσα από πραγματικά παραδείγματα θεραπευόμενων, έτσι όπως αυτά λαμβάνουν χώρα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Θεραπεία Gestalt, Θεωρία και εφαρμογές - Edwin Nevis

Το βιβλίο Θεραπεία Gestalt, Θεωρία και εφαρμογές είναι ένα κλασσικό εγχειρίδιο που με την έκδοσή του το 1992 σηματοδότησε μια αναγέννηση στη μελέτη της θεραπευτικής προσέγγισης Gestalt σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το βιβλίο ο Edwin Nevis, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, στοχαστές και ψυχοθεραπευτές Gestalt τα τελευταία 40 χρόνια, έχει κάνει μια επιδέξια επιλογή από δοκίμια θεραπευτών Gestalt, τα οποία παρ’ ότι διατηρούν τη διαφορετικότητά τους έχουν σαν κοινά σημεία τη διαύγεια των σκέψεων και τη δέσμευσή τους στην εξέλιξη και εξάπλωση των θεραπευτικών μοντέλων Gestalt.

Περιλαμβάνει κείμενα των: Ilana Rubenfeld, Sonia Nevis, Gordon Wheeler, Joel Latner, Robert Goulding, Joseph Zinker, Violet Oaklander, Joseph Melnick, Cynthia Harris και άλλων…

Αποκτήστε το βιβλίο Θεραπεία Gestalt, Θεωρία και εφαρμογές από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Περί συμπεριφορισμού - B. F.Skinner

Το βιβλίο προσφέρει την καλύτερη δυνατή εισαγωγή στη φιλοσοφία της επιστήμης που ονομάζεται θεμελιώδης συμπεριφορισμός και αναλύει πώς η φιλοσοφία αυτή παρέχει την πραγματικά πλέον ωφέλιμη βάση για την πειραματική ανάλυση και την επιστημονική ερμηνεία ολόκληρου του φάσματος των ψυχολογικών φαινομένων, από την αντίληψη και τη γνώση μέχρι την ίδια τη δημιουργική επιστημονική σκέψη. Ο B. F. Skinner, ιδρυτής της σύγχρονης συμπεριφοριστικής προσέγγισης, έγραψε το Περί συμπεριφορισμού για τον σκεπτόμενο, αλλά όχι απαραίτητα ειδικευμένο στην ψυχολογία αναγνώστη.

Η μελέτη του προσφέρει μια σταδιακά πιο σφαιρική και πρακτικά ισχυρή κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού και του πώς οι απόψεις, οι ερμηνείες και οι τρόποι με τους οποίους λύνουμε προβλήματα διαμορφώνονται συνεχώς μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με άλλους ανθρώπους και με άλλα γεγονότα του φυσικού κόσμου.

Αποκτήστε το βιβλίο Περί συμπεριφορισμού από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Ψυχολογικά προβλήματα παιδιών και εφήβων - Ιωάννης Παρασκευόπουλος

Το βιβλίο "Ψυχολογικά προβλήματα παιδιών και εφήβων" προορίζεται να χρησιμοποιείται από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους και τους άλλους ασχολούμενους με την ψυχική υγεία και αγωγή των παιδιών και των εφήβων.

Πραγματεύεται διαδικασίες και τεχνικές για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη διορθωτική - θεραπευτική παρέμβαση των ψυχολογικών προβλημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχολογικά προβλήματα παιδιών και εφήβων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Βραχεία Θεραπεία με ζευγάρια - Gilbert M., Shmukler D.

Εκπαιδευόμενοι και επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας θα βρουν σε αυτό το βιβλίο μια νέα, προσιτή και δυναμική προσέγγιση στη βραχεία θεραπεία με ζευγάρια.

Πολλές προβληματικές συμπεριφορές στις σχέσεις μπορούν να θεωρηθούν προσπάθειες για εύρεση λύσης στον πόνο και τη θλίψη. Αυτός ο οδηγός θεραπείας βασίζεται στη σημαντική κλινική πείρα των συγγραφέων και στη συνθετική τους προσέγγιση που συνενώνει ιδέες από την ανθρωπιστική, αναλυτική και γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.
Αυτό το βιβλίο συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιέχει αρκετά επεξηγηματικά κλινικά παραδείγματα, καθώς και ένα πραγματικό ιστορικό ζευγαριού που περιγράφει συνοπτικά τη θεραπευτική διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Αποκτήστε το βιβλίο Βραχεία Θεραπεία με ζευγάρια από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Μιλώντας για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας - Φραγκίσκος Γονιδάκης

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί κλινική οντότητα η οποία έχει κατά καιρούς αντιμετωπισθεί με αμηχανία, απόγνωση, υπερβολική αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, ενώ χαρακτηριστικό της είναι ότι "ξεγλιστράει" πολύ εύκολα μέσα από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μας εργαλεία. Η οντότητα στο παρόν βιβλίο αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη σύνεση, προσοχή και εμβρίθεια, οι οποίες ενισχύονται από τη μεγάλη κλινική εμπειρία των συγγραφέων.

Αναλύεται επίσης η συνδρομή της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση της οριακής διαταραχής, με τρόπο που εναρμονίζει την κλινική παρατήρηση με τη διεθνή θεωρητική τεκμηρίωση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι παράλληλα με τα επιστημονικά δεδομένα παρουσιάζεται και η προσωπική μαρτυρία των θεραπευτών και των θεραπευόμενων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύτιμο βιβλίο με κέντρο μια συναρπαστική ομάδα ασθενών και τις σύγχρονες απόψεις γύρω από αυτήν.

Αποκτήστε το βιβλίο Μιλώντας για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Από την ψυχοπαθολογία στο νόημα ζωής - Συλλογικό έργο

Το νόημα ζωής είναι μια κεντρική έννοια που έχει απασχολήσει και απασχολεί πολλούς θεωρητικούς κυρίως της ανθρωπιστικής-υπαρξιακής προσέγγισης, φαίνεται μάλιστα ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Η θέληση για νόημα -η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει κάποιο νόημα στην «μπερδεμένη» και «πεπερασμένη» ύπαρξή του- θεωρείται ένα από τα θεμελιώδη κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η αίσθηση της έλλειψης νοήματος μπορεί να οδηγήσει στην υπαρξιακή ματαίωση και στο υπαρξιακό κενό, και είναι συχνά ενδεικτική ψυχοπαθολογίας.

Υποβόσκει κάτω από σοβαρά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η εξάρτηση και η επιθετικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. 

Αποκτήστε το βιβλίο Από την ψυχοπαθολογία στο νόημα ζωής από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψυχοθεραπευτές για την αναπηρία - Olkin, Rhoda

Αυτό το βιβλίο σκιαγραφεί ένα σαφές εννοιολογικό πλαίσιο για την κατανόηση της αναπηρίας ως μειονοτικής εμπειρίας. Ρίχνοντας φως σε ψυχοκοινωνικά θέματα και προβλήματα με τα οποία οι ψυχοθεραπευτές έρχονται συχνά αντιμέτωποι, παρουσιάζει ένα εύρος προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων αναπηρίας στη θεραπεία ενηλίκων, παιδιών και οικογενειών. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται το θεραπευτικό πρωτόκολλο με πελάτες με αναπηρία· ειδικά ζητήματα εκτίμησης, αξιολόγησης και διάγνωσης· ο αντίκτυπος της αναπηρίας στη σεξουαλικότητα και στη γονεϊκότητα· και πολλά άλλα.

"Με απλά λόγια, πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο ψυχοθεραπείας που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο ένας κατατοπιστικός οδηγός για τη θεραπεία πελατών με αναπηρία, είναι και μια εύγλωττη υπενθύμιση του τι μπορεί να πετύχει στην πραγματικότητα η συστημικής έμπνευσης θεραπεία στην πιο δημιουργική εκδοχή της".

Αποκτήστε το βιβλίο Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψυχοθεραπευτές για την αναπηρία από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Προσεγγίζοντας μέσω της αντίστασης - Προηγμένες Ψυχοθεραπευτικές Τεχνικές

Ο τόμος αυτός αποτελεί μια συνθετική παρουσίαση της θεωρίας και του κλινικού εμπλουτισμού της Βραχείας Δυναμικής Ψυχοθεραπείας.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που εκκινεί από ψυχοδυναμικό πυρήνα εκμεταλλευόμενη όμως έννοιες και πρακτικές από διαφορετικά θεραπευτικά πεδία, η οποία προσπαθεί να φέρει θεραπευτικό αποτέλεσμα σε μικρότερο χρόνο, με μεγαλύτερη διάρκεια – χωρίς το ελάττωμα των μη ψυχαναλυτικών θεραπειών: την έλλειψη βάθους.

Αποκτήστε το βιβλίο Προσεγγίζοντας μέσω της αντίστασης - Προηγμένες Ψυχοθεραπευτικές Τεχνικές από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Εποπτεία - Maria Gilbert

....αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να καλύψει η εποπτεία. Σίγουρα είναι απαραίτητη για τον αρχάριο θεραπευτή αλλά και πολύ χρήσιμη για τον έμπειρο. Κανείς δεν είναι άτρωτος από τις εγγενείς δυσκολίες και παγίδες της θεραπείας.

Η αναγνώριση και παραδοχή αυτής της αλήθειας δεν συνιστά αδυναμία, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι έμπειροι θεραπευτές, αλλά δύναμη

Αποκτήστε το βιβλίο Εποπτεία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.