Κατόπιν πολυετούς αναμονής κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΜΟΤΙΒΟ Αξιολόγηση σε συνεργασία με την Pearson Assessment Group, UK, οι κλίμακες αξιολόγησης της γενικής νοημοσύνης για εφήβους (16+ ετών) και ενήλικες, Wechsler Adult Intelligence Scale IV, Ελληνική Έκδοση.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα αξιολόγησης της γενικής νοημοσύνης για τους παραπάνω πληθυσμούς καθώς δεν κυκλοφορούσε επισήμως μεταφρασμένη, προσαρμοσμένη και σταθμισμένη ειδικά για τον ελληνικό πληθυσμό καμία κλίμακα. 

Οι κλίμακες του Wechsler (WAIS-IV) αποτελούν το πιο αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο παγκοσμίως για την αξιολόγηση της γενικής νοημοσύνης. Τα ευρύματα της εξέτασης παρέχουν πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών για επιμέρους τομείς των γνωστικών και συμπεριφορικών διεργασιών όπως αυτοί μεταφράζονται στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. 

Η δοκιμασία αποτελείται από 14 υπό κλίμακες. Η κάθε μία από αυτές αξιολογεί διαφορετικές πτυχές της γενικότερης νοητικής κατάστασης ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη κλινική και νευροψυχολογική εικόνα των ικανοτήτων αλλά και των πιθανών ελλείψεων του εξεταζόμενου.  Ο σχεδιασμος επιτρέπει τη σύγκριση ποικίλων ικανοτήτων του εξεταζόμενου και προσφέρει όχι μόνο ένα γενικό δείκτη νοημοσύνης αλλά και συγκεκριμένο IQ για λεκτικές και πρακτικές ικανότητες μέσω εναλλασσόμενων δοκιμασιών κατά την διάρκεια της εξέτασης. 

Εφτά κλίμακες αξιολογούν ακουστικές και λεκτικές ικανότητες (Λεξιλόγιο, Ομοιότητες, Αριθμητική, Μνήμη Αριθμών- Συγκέντρωση, Πληροφορίες, Κατανόηση, Σειροθέτηση Γραμμάτων- Αριθμών) ενώ οι υπόλοιπες οπτικό κινητικές/ πρακτικές (Συμπλήρωση Εικόνων, Κωδικοποίηση, Σχέδια με Κύβους, Συλλογισμοί με Σχήματα, Σειροθέτηση Εικόνων, Σύμβολα, Συναρμολόγηση Αντικειμένων).

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων αυτών γίνεται η μέτρηση της γενικής νοημοσύνης και λειτουργικότητας του εφήβου ή του ενηλίκου. Παράλληλα, οι κλίμακες αυτές ομαδοποιούνται σε τέσσερεις επιμέρους παράγοντες – τομείς γνωστικής λειτουργίας: γλωσσική ικανότητα, αντιληπτική οργάνωση, εργαζόμενη μνήμη και ταχύτητα της επεξεργασίας.

Η αξιολόγηση του WAIS-IV έχει μεγάλη κλινική – διαγνωστική αξία, διότι επιτρέπει να εντοπιστούν τομείς ανάπτυξης που εμφανίζουν ελλείψεις αλλά και αυτοί στους οποίους ο εξεταζόμενος ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της σχολικής επίδοσης, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιλογή προσωπικού, σε δικαστικό πλαίσιο (ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες) ή όποιον άλλον επιθυμεί να αξιολογήσει με ακρίβεια και επιστημονικό τρόπο την γενική νοητική του κατάσταση.

Το γραφείο έχει εξασφαλίσει την επίσημη έκδοση του WAIS-IV για την αξιολόγηση όλων των ενδιαφερομένων. Η Δρ Τέσσα Χριστοδούλου PhD, είναι ειδικά εκπαιδευμένη στην χορήγηση, βαθμολόγηση και ερμηνεία όλων των τεστ νοημοσύνης στα πλαίσια της 6 ετούς εξειδίκευσης της στο Institute of Psychiatry, King’s College London, UK. 

 

Συγγραφή Άρθρου

Αναστασία Τέσσα Χριστοδούλου

tessa xristodoulouΚλινική και Δικαστική Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος.
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.
Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στην Ιατρική.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης
Δικαστική Ψυχολογία

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης ορίζει την διενέργεια Ψυχιατρικής Πραγματογνωμοσύνης για την διαπίστωση της κατάστασης του υποβαλλόμενου προσώπου. Μία πραγματογνωμοσύνη μπορεί να διαταχθεί είτε μέσω Τεχνικού Συμβούλου, είτε μέσω αίτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Κατόπιν βάση του άρθρου 1667 ΑΚ, θα εκδικαστεί κατά την εκούσια δικαιοδοσία.

Νευροψυχολογικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με νόσο Parkinson’s

Η νόσος του Parkinson’s είναι μία χρόνια, μη ιάσιμη, νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με βλάβη σε μεταιχμιακές και νεοφλοιώδεις εγκεφαλικές περιοχές. Αρχικά, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις ντοπαμινεργικές ίνες των νευρώνων στην οπισθιο-πλάγια περιοχή του κερκοφόρου πυρήνα. Σταδιακά, παρατηρείται απώλεια της ντοπαμίνης με την βλάβη να επεκτείνεται στο ραβδωτό, το στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό.

Νευροψυχολογική αξιολόγηση της Μνήμης

Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι χαρακτηριστικό της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης άρα και αναμενόμενο. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια καθώς κάποια άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης και προσωπικού ιατρικού ιστορικού μπορεί να εμφανίσουν ή να μην εμφανίσουν συμπτώματα ανάλογα των ανοϊκών συνδρόμων.

Νευροψυχολογικός Έλεγχος. Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Ο Κλινικός Νευροψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο να εξετάζει το πώς η συμπεριφορά και οι νοητικές διεργασίες σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Ο Νευροψυχολογικός Έλεγχος αξιολογεί τις νοητικές λειτουργίες αλλά και τα ελλείμματα του ασθενούς προκειμένου να εντοπιστεί ακριβώς η φύση αλλά και η περιοχή της βλάβης στον εγκέφαλο και να σχεδιαστούν οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares