Ανακοίνωση Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ (Πλήρες Κείμενο)

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, ο παλαιότερος και πληρέστερος Εκπαιδευτικός Όμιλος στη χώρα, γιορτάζει φέτος 60 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα και αριθμεί αισίως περί τους 270.000 απόφοιτους.

Δυστυχώς, ο εορτασμός της επετείου αυτής συνοδεύτηκε από μία ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση από ΜΜΕ τα οποία εδώ και χρόνια κατευθύνονται από ανταγωνιστικό ΙΕΚ, το οποίο έχει βάλει σκοπό του να κλείσει τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, και γενικότερα τον Όμιλο Ξυνή, προκειμένου να μονοπωλήσει την αγορά. Ο λαός βέβαια λέει ότι «πετροβολούν μόνο τα δέντρα που έχουν καρπούς».

Στο ίδιο μοτίβο, «γνωστός» δημοσιογράφος που είναι ταυτόχρονα κουμπάρος των ιδιοκτητών του ανταγωνιστικού μας ΙΕΚ και εμφανίζεται ως επικεφαλής του τμήματος δημοσιογραφίας του, και ο οποίος πρωτοστατεί δυστυχώς στη λασπολογία εναντίον μας, στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που προανήγγειλαν το πολυπόθητο κλείσιμο του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, λέγοντας μάλιστα ότι «απ' το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ διακινήθηκε το σαββατοκύριακο η είδηση» ότι ο Υπουργός Παιδείας και ο Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης υπέγραψαν αποφάσεις άρσης των αδειών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ και του Mediterranean College. Παρέλειψε βεβαίως ο «γνωστός» δημοσιογράφος αφενός να ζητήσει την άποψη των ΙΕΚ ΞΥΝΗ για το θέμα (όπως επιτάσσουν οι πλέον στοιχειώδεις και αυτονόητες αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και αφετέρου να αναφέρει ότι κατόπιν αιτήσεως ακυρώσεως που κατέθεσε το ανταγωνιστικό ΙΕΚ κατά του Υπουργού Παιδείας ζητώντας την ανάκληση των αδειών λειτουργίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, εξεδόθη η υπ' αριθ. 973/2016 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (που -σημειωτέον- δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε ένδικα μέσα εναντίον της) η οποία έκρινε ότι οι άδειες του ΙΕΚ ΞΥΝΗ είναι ακυρωτέες λόγω ελλιπούς αιτιολογίας για το σύστημα franchise του ΙΕΚ. Η ίδια απόφαση αναπέμπει το θέμα στη Διοίκηση (στον Υπουργό Παιδείας) για νέα αιτιολογημένη κρίση, δηλ. για επανέκδοση των αδειών με πληρέστερη αιτιολογία. Ο εν λόγω δημοσιογράφος, λοιπόν, λέει τη μισή αλήθεια και παραπληροφορεί στην ουσία το κοινό, αποκρύπτοντας τα πιο πάνω στοιχεία και εμφανίζοντας το ΙΕΚ ΞΥΝΗ ως δήθεν υπεύθυνο για την ακύρωση των αδειών, ενώ το Δικαστήριο έκρινε ότι οι άδειες είναι ακυρωτέες λόγω ελλιπούς αιτιολογίας για το σύστημα franchise του ΙΕΚ, για την οποία βεβαίως είναι υπεύθυνη η Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας και όχι το ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Τόσο ο «γνωστός» δημοσιογράφος όσο και οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων που υπογράφουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, χωρίς να ζητήσουν και να φιλοξενήσουν -ως θα όφειλαν- την άποψή μας για το θέμα, και παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, κάνουν λόγο για ένα παραπεμπτικό βούλευμα και ένα κλητήριο θέσπισμα, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της διοίκησης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ καλούνται να δικαστούν για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος μαζί με μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ (δηλ. του τότε εποπτικού οργάνου του Υπουργείου Παιδείας), αποκρύπτοντας και πάλι ότι στην υπόθεση εκείνη μηνύτρια είναι η εταιρία που λειτουργεί το ανταγωνιστικό ΙΕΚ. Στην υπόθεση αυτή βεβαίως ασκούνται ήδη προσφυγές κατά του ως άνω κλητηρίου θεσπίσματος, και σε κάθε περίπτωση επί της ουσίας δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος αφού το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να ανακαλέσει την άδεια του ΙΕΚ ΞΥΝΗ όπως ζητούσε επιμόνως το ανταγωνιστικό μας ΙΕΚ. Πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι μετά από μήνυση του ανταγωνιστικού μας ΙΕΚ εναντίον μας, τα μέλη της διοίκησης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης στην ίδια επί της ουσίας υπόθεση για την οποία παραπέμπονται εν προκειμένω.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην ως άνω ραδιοφωνική εκπομπή, αναφέρθηκε ότι λόγω της παραπομπής μελών της διοίκησης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ σε δίκη «το Υπουργείο υποχρεούται τώρα να αφαιρέσει τις άδειες του ΙΕΚ αλλά και του Mediterranean College», κάτι βεβαίως που επίσης είναι τελείως αυθαίρετο, αφού η παραπομπή και μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση της άδειας. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει, επί παραδείγματι, και με το πρόσφατο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο συμμετείχαν και αδειοδοτήθηκαν καναλάρχες που έχουν παραπεμφθεί για ποινικά αδικήματα, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία, αντιθέτως, δε, εάν τυχόν αυτοί καταδικαστούν η εταιρία τους δεν χάνει βεβαίως την τηλεοπτική άδεια, αλλά θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να αποχωρήσουν από τη διοίκησή της και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.

Οι «δημοσιογράφοι» που υπογράφουν τα συκοφαντικά άρθρα, αναφέρουν επίσης εντελώς εσφαλμένα, ότι το ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ αλλάζει συστηματικά «σχήματα», προκειμένου να ξεφύγει από την «τσιμπίδα» του νόμου. Οι εταιρίες που λειτουργούν τα ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ ουδέποτε έχουν «κλείσει» ή αλλάξει μορφή με στόχο να υπεκφύγουν των υποχρεώσεών τους – οικονομικών ή άλλων, και όλες οι εύλογες μεταβολές στη νομική μορφή τους ή στις διοικήσεις τους στα τόσα έτη λειτουργίας τους, έχουν πραγματοποιηθεί για επιχειρηματικούς, διοικητικούς, λογιστικούς σκοπούς (π.χ. αλλαγή από ΕΠΕ σε ΑΕ λόγω ύψους κύκλου εργασιών) ή για λόγους κωλύματος στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τέλος, κανένας από τους «έγκριτους» δημοσιογραφους δεν αναφέρει ότι το ανταγωνιστικό μας ΙΕΚ έχει κάνει πλήθος μηνύσεων εναντίον μας για τις οποίες έχουμε ήδη πανηγυρικά αθωωθεί, όπως και αγωγές εναντίον των ΙΕΚ μας και άλλων ανταγωνιστικών ΙΕΚ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν απορριφθεί τελεσίδικα και κάποιες εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων. Αντίστοιχα βεβαίως και η πλευρά μας έχει στραφεί δικαστικώς με αγωγές κατά του ανταγωνιστικού ΙΕΚ για θέματα παραπλανητικής διαφήμισης (για την οποία έχει αποφανθεί και ο Συνήγορος του Καταναλωτή με πόρισμά του για τις διαφημιστικές μεθόδους του ανταγωνιστικού ΙΕΚ), αθέμιτου ανταγωνισμού και δυσφήμησης.

Σημειώνουμε δε ότι όλα τα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι ελλιπέστατα, μονομερή, και διαλαμβάνουν πλήθος ψευδών για τα οποία οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ένα σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Όμιλος Ξυνή έχει δήθεν «ζημιώσει» το ΙΚΑ με περισσότερα από 11,5 εκατ. ευρώ, πράγμα ψευδέστατο αφού ΟΛΕΣ οι εταιρίες του Ομίλου μας διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα (πράγμα άλλωστε απαραίτητο προκειμένου να διατηρούν σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης) και είναι συνεπείς σε όλες τις σχετικές τους υποχρεώσεις.

Στο παρελθόν μάλιστα το ΙΕΚ ΞΥΝΗ κατέθεσε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των Μ.Μ.Ε. που πρόβαιναν σε αντίστοιχες ενέργειες, για τις οποίες εξεδόθησαν προσωρινές διαταγές που δικαίωναν τις θέσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι ο Όμιλος Ξυνή θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές και μηνύσεις) κατά των μέσων που μάς δυσφημούν.

Ο Όμιλος ΞΥΝΗ και η διοίκησή του δηλώνουν ότι έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να κλείσει τα αυτιά του στις δημοσιογραφικές και λοιπές «σειρήνες» και στα γνωστά «παπαγαλάκια» που εξυπηρετούν δυστυχώς τα συμφέροντα των ανταγωνιστών μας και επιδιώκουν με κάθε μέσο και εντελώς αθέμιτα τη διακοπή της λειτουργίας μας, και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να παρέχουν προς τους νέους τις ίδιες άριστες εκπαιδευτικές υπηρεσίες για τις οποίες φημίζονται 60 χρόνια τώρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βάσια Σαμαρά

Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας. Επιμέλεια άρθρων, μεταφράσεις.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr