Ακρόαση άρθρου.....

Σε μια δημοκρατία, οι άνθρωποι πρέπει να είναι αρχιτέκτονες του μέλλοντός τους. Ωστόσο, σε πολλές από τις σημερινές δημοκρατίες, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά τον κόσμο γύρω τους -μερικές φορές ούτε καν κοντά στο σπίτι τους-  ιδίως όταν παρακολουθούν εθνικά ή παγκόσμια γεγονότα. 

Αυτή η αντιληπτή έλλειψη δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ακόμη και σε παράλυση, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δημοκρατίες των πολιτών. Επηρεάζει, κατά συνέπεια, την ψυχική υγεία των πολιτών.

To Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 20 Ιουνίου, 2023, Συμπόσιο για την Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του SNF Agora Institute, όπου αξιωματούχοι, στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ενώνουν τις “δυνάμεις” τους και συζητούν για την αλληλεξάρτηση της ψυχικής υγείας των πολιτών με την  δημοκρατία.

Το συμπόσιο  θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δική μας αίσθηση δράσης για να ωφελήσουμε τους εαυτούς μας, τις κοινότητές μας και τελικά την ίδια τη δημοκρατία.

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν με φυσική παρουσία ο Τζον Σαρμπάνης, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθώς και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, Ronald J. Daniels.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Πότε: Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023,  11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.
Πού: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Αθήνα

Ομιλητές:

Congressman John Sarbanes, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Ο βουλευτής John Sarbanes (D-Md) εκπροσωπεί την Τρίτη Περιφέρεια του Κογκρέσου του Μέριλαντ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από το 2007. Έχει διοριστεί στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, όπου υπηρετεί στην Υποεπιτροπή της Βουλής για την Υγεία. Βουλευτική Υποεπιτροπή για την Ενέργεια, το Κλίμα και την Ασφάλεια Δικτύων. και την Υποεπιτροπή του Σώματος για το Περιβάλλον, τη Μεταποίηση και τα Κρίσιμα Ορυκτά. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βαλτιμόρη, ο Sarbanes έχει εμπειρία εργασίας στον δημόσιο, ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό τομέα.

Το βιβλίο που ξεχωρίσαμε αυτό το μήνα: Το σώμα δεν ξεχνά: Ο Bessel Van Der Kolk, ένας από τους πλέον επιφανείς ειδήμονες του ψυχικού τραύματος παγκοσμίως αναπτύσσει ένα τολμηρό θεραπευτικό πρότυπο το οποίο διαφοροποιείται από τις συνήθεις φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές πρακτικές και εξηγεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θεραπεύει το μυαλό, τον εγκέφαλο και το σώμα.

Nadia Abdallah, η νεότερη Υφυπουργός της Κένυας 

Η Nadia Abdallah , το νεότερο άτομο που έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός (CAS) στην Κένυα, είναι συγγραφέας, Παναφρικανίστρια, πρωταθλήτρια ψηφιακού μετασχηματισμού, εμπνευσμένη ομιλήτρια και υπέρμαχος της ψυχικής υγείας. Η Abdallah είναι γνωστή για την τεράστια εμπειρία της σε προγράμματα ηγεσίας millennial και Gen-Z, την προσέγγισή της με ήπιες δεξιότητες με την ηγεσία και την ψυχική υγεία και τις μετασχηματιστικές της συνομιλίες μέσω του ψηφιακού χώρου. Είναι πρωταθλήτρια των έφηβων κοριτσιών, των νέων και των νεαρών γυναικών, καθώς και πρωταθλήτρια για τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα ένταξης στην Κένυα και την Αφρική στο σύνολό της.

Consuelo Amat, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο SNF Agora Institute

Η Consuelo Amat είναι Επίκουρ Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο SNF Agora. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική βία, την κρατική καταστολή και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών σε αυταρχικά καθεστώτα, καθώς και τη δημιουργία συμμαχιών σε μη βίαια κινήματα. Το τρέχον βιβλίο της επικεντρώνεται στο κίνημα της Χιλής ενάντια στη δικτατορία του Πινοσέτ. Η Amat συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διερεύνηση του αντίκτυπου της μη βίαιης δράσης και της εκπαίδευσης για την οικοδόμηση της ειρήνης στην ικανότητα των πολιτών σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Ronald J. Daniels, Πρόεδρος, Johns Hopkins University

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Ο Ronald J. Daniels είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θέση που κατέχει από το 2009. Έχει εργαστεί για την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας στην έρευνα και την εκπαίδευση, την επέκταση της πρόσβασης των φοιτητών, την εμβάθυνση της δέσμευσης με την κοινότητα της Βαλτιμόρης και την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής καινοτομίας. Ως νομικός και οικονομολόγος, έχει συγγράψει πολλά βιβλία και άρθρα που διερευνούν τις διασταυρώσεις του δικαίου, της οικονομίας, της ανάπτυξης και της δημόσιας πολιτικής. Το τελευταίο του βιβλίο, What Universities Owe Democracy, υποστηρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα πανεπιστήμια στη διατήρηση των δημοκρατικών κοινωνιών.

Brett Q. Ford, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

Η Brett Q. Ford είναι επιστήμονας συμπεριφοράς και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Συναισθηματικής Επιστήμης και Υγείας. Η έρευνά της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τα συναισθήματα και αντιμετωπίζουν το άγχος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα οφέλη όσο και το κόστος της προσπάθειας να νιώθουν καλά. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που βασίζεται σε δεδομένα, χρησιμοποιεί πολλαπλές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων και έχει αναγνωριστεί με βραβεία πρώιμης καριέρας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τις εμβληματικές κοινωνίες του κλάδου της.

Hahrie Han, Διευθύντρια του SNF Agora Institute και του P3 Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Η Hahrie Han είναι ιευθύντρια του SNF Agora Institute, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και διευθύντρια σχολής του Ερευνητικού Εργαστηρίου P3 στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Μελετά την αμερικανική πολιτική και ειδικεύεται στη μελέτη της αστικής και πολιτικής συμμετοχής, των κοινωνικών κινημάτων, της συλλογικής δράσης και της οργάνωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοκρατική αναζωογόνηση.

David Hogg, Αμερικανός Ακτιβιστής για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Έχοντας μπει στον κόσμο του ακτιβισμού από το μεγαλύτερο σχολικό πυροβολισμό στην αμερικανική ιστορία, ο επιζών του Πάρκλαντ Ντέιβιντ Χογκ έχει γίνει μια από τις πιο συναρπαστικές φωνές της γενιάς του. Η έκκλησή του «να ξεπεράσουμε την πολιτική και να κάνουμε κάτι» προκαλεί τους Αμερικανούς να σηκωθούν, να μιλήσουν και να εργαστούν για να εκλέξουν ηθικά δίκαιους ηγέτες, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης. Με πάθος στην υποστήριξή του για τον τερματισμό της ένοπλης βίας, η αποστολή του Hogg για αύξηση της συμμετοχής στους ψηφοφόρους, της συμμετοχής των πολιτών και του ακτιβισμού περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων.

Lilliana Mason, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο SNF Agora Institute 

Η Lilliana Mason είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο SNF Agora. Είναι συν-συγγραφέας του Radical American Partisanship: Mapping Violent Hostility, Its Causes, and the Consequences for Democracy (University of Chicago Press, 2022) με τον Nathan P. Kalmoe και συγγραφέας του Uncivil Agreement: How Politics Became Our Identity (University of Chicago Press, 2018). Η έρευνά της για την αμερικανική κοινωνική πόλωση, την κομματική ταυτότητα, την κομματική προκατάληψη και την κοινωνική ταξινόμηση έχει δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά και έχει παρουσιαστεί σε μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, το CNN και το National Public Radio.

Julia Verónica Matus Madrid, Δικηγόρος και Αντιπρόεδρος του La Morada Women’s Development Corporation

Η Julia Verónica Matus Madrid είναι δικηγόρος και αντιπρόεδρος της La Morada Women's Development Corporation, η οποία κάνει πρακτικές και θεωρητικές συνεισφορές στο φεμινιστικό κίνημα της Χιλής. Ήταν φοιτήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής (1969-1973) κατά τη διάρκεια της έντονης πολιτικής περιόδου που ξεκίνησε με την προεδρία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής, και έληξε με το πραξικόπημα που έφερε τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ. εξουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, εργάστηκε για την υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Επιτροπή Συνεργασίας για την Ειρήνη, στο Vicariate of Solidarity και στο Πρόγραμμα Γυναικών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής. Συμμετείχε επίσης στο φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1980, το οποίο αμφισβήτησε τη δικτατορία παλεύοντας για «δημοκρατία στη χώρα και δημοκρατία στο εσωτερικό.

Deb Roy, Διευθυντής του MIT Center for Constructive Communication

Ο Deb Roy είναι καθηγητής τεχνών και επιστημών μέσων στο MIT, όπου διευθύνει το Κέντρο Εποικοδομητικής Επικοινωνίας του MIT. Διευθύνει την έρευνα στην εφαρμοσμένη μηχανική μάθηση και στο σχεδιασμό συστημάτων ανθρώπου-μηχανής με εφαρμογές στην κατανόηση οικοσυστημάτων κοινωνικής δικτύωσης μεγάλης κλίμακας και στο σχεδιασμό εργαλείων επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων. Ο Roy είναι επίσης συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Cortico, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού κοινωνικής τεχνολογίας που αναπτύσσει και λειτουργεί μια πλατφόρμα συνομιλίας που έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει φωνές που δεν ακούγονται και να επιτρέπει τη βαθιά συστηματική ακρόαση. Προηγουμένως, ο Roy ήταν επισκέπτης καθηγητής στη  Νομική Σχολή του Χάρβαρντ , εκτελεστικός διευθυντής του MIT Media Lab και συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BluefinLabs, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων που ανέλυσε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κλίμακα. Η ομιλία του στο TED, το Birth of a Word , που είχε μεγάλη προβολή , παρουσιάζει την έρευνά του για τη γλωσσική ανάπτυξη του γιου του που οδήγησε σε νέες ιδέες στην ανάλυση των μέσων ενημέρωσης, ενώ σε  ομιλία του το 2021 οραματίστηκε ένα νέο είδος κοινωνικής πλατφόρμας για μια ισχυρότερη δημοκρατία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μάστορας

nikos mastoras02Δημοσιογράφος. Εργάστηκε για 35 χρόνια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εθελοντική αρθρογραφία στο PSYCHOLOGY.GR. Είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει αυτοβούλως εξερευνήσει αρκετά πεδία της ψυχολογικής επικράτειας. Η εξερεύνηση αυτή συνεχίζεται..