Ακρόαση άρθρου......

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» της AμΚΕ ΕΠΑΨΥ που παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άτομα ηλικίας 17-35 ετών, τα οποία βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, καθώς και στις οικογένειές τους, εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ψυχωτικής συμπτωματολογίας

Στόχος της Μονάδας είναι η έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση της ψυχωτικής συμπτωματολογίας με ελαχιστοποίηση του χρόνου μέχρι το άτομο να πάρει θεραπεία, η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής, η διατήρηση καλού θεραπευτικού αποτελέσματος και η πρόληψη των υποτροπών.

Η Μονάδα λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο και είναι στελεχωμένη με ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, νευρολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και εργαζόμενους ομότιμης υποστήριξης.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες της Μονάδας

  • Ενημέρωση σε σχέση με την κατανόηση της ψυχικής νόσου της ψύχωσης και τις θεραπευτικές επιλογές.
  • Ψυχιατρική διάγνωση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και κλινική παρακολούθηση.
  • Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης.
  • Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, όπως βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξη σε σχέση με κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εργασιακές ανάγκες.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες με συμβουλευτική και υποστήριξη για κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως επιδόματα, προνοιακά βοηθήματα.

Η Μονάδα φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στην Κεντρική Μακεδονία.

«Απευθυνόμαστε στην ουσία σε όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, άρα μιλάμε για 1,8 - 2 εκατομμύρια ανθρώπους και ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτό που ονομάζουμε ψύχωση, όχι όμως στη φάση που έχει εκδηλωθεί μόνο, αλλά και στη φάση που μπορεί να έχουμε κάποια άτυπη συμπτωματολογία, έτσι ώστε να προλάβουμε την εκδήλωση και την εξέλιξη σε πιο χρόνιες καταστάσεις.

Αυτή η μονάδα, αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει, να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα σε άτομα από 15 έως 35 ετών, που ξέρουμε -και βιβλιογραφικά- ότι είναι συνήθως η ηλικία που εκδηλώνει η πλειοψηφία των ασθενών τέτοιου είδους προβλήματα» επισήμανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλης Μποζίκας, ο οποίος έχει την επιστημονική εποπτεία της Μονάδας «Πνοές SKG».

Ο κ. Μποζίκας ανέφερε ότι η Μονάδα έχει αρχίσει να δέχεται ανθρώπους από το νομό Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλους νομούς, που είτε παραπέμπονται από άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή πηγαίνουν από μόνοι τους.

«Είμαστε στην αρχή, ελπίζουμε ότι η Μονάδα εδώ θα γίνει μονάδα αναφοράς σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να παραπέμπονται και να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα νέοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» πρόσθεσε ο κ. Μποζίκας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ Δημήτρης Γαλάνης σημείωσε ότι η ΕΠΑΨΥ, εδώ και 35 χρόνια παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας με γνώμονα τη θεραπεία στην κοινότητα. «Η φυσική μας έδρα είναι στο Μαρούσι. Η ΕΠΑΨΥ, πέρα από τις στεγαστικές δομές, τα Κέντρα Ημέρας και τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, έχει κι ένα αρκετά μεγάλο επιστημονικό έργο με έρευνα, δημοσιεύσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες» πρόσθεσε ο κ. Γαλάνης.

Μύθοι και αλήθειες για την ψύχωση

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΠΑΨΥ και της Μονάδας «Πνοές SKG», ο όρος ψύχωση αναφέρεται σε μία κατάσταση, όπου το άτομο χάνει σε κάποιο βαθμό την επαφή του με την πραγματικότητα ή αλλάζει ο τρόπος που βιώνει την πραγματικότητα.

Η ψύχωση προκαλεί προσωρινή αλλαγή στην αντίληψη, τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου και όχι στην προσωπικότητά του.

Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι με ψυχωτικές διαταραχές είναι τρελοί.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με ψύχωση αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα. Ο όρος «τρελός» είναι ξεπερασμένος, στιγματικός και μη επιστημονικός.

Είναι μύθος ότι τα άτομα που βιώνουν ψυχωτικά συμπτώματα είναι επικίνδυνα. Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο που βιώνει ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να νιώθει φόβο ή σύγχυση και είναι πιο πιθανό να αποτραβηχτεί και να βλάψει τον εαυτό του, παρά να γίνει ξαφνικά επιθετικό και να βλάψει κάποιο άλλο άτομο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Είναι μύθος το ότι «δεν μπορεί να συμβεί σε μένα». Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Στατιστικά, ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να βιώσουν περίπου 3 στα 100 άτομα (3% του γενικού πληθυσμού), χωρίς να υπάρχει διάκριση όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και την κουλτούρα.

Είναι μύθος ότι οι ουσίες δεν μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση. Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες, όταν συνδυάζονται με άλλους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν ψυχωσικά επεισόδια.

Είναι μύθος ότι τα άτομα με ψύχωση δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με ψύχωση έχουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ψυχωσικών επεισοδίων.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» λειτουργεί στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 93, στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2311 282 358).


* Αδειοδοτημένη αναδημοσίευση από ΑΠΕ ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr