Ακρόαση άρθρου......

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα μνήμης, συμπεριφοράς και συναισθήματος. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την άνοια ως ένα δέντρο που έχει πολλά κλαδιά, όπου αυτά τα κλαδιά είναι και οι ασθένειες που εμφανίζονται λόγω της άνοιας.

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ζουν σήμερα με άνοια και συγκεκριμένα στην χώρα μας ζουν πάνω από 200.000 άνθρωποι, αριθμοί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν λόγω της επιμήκυνσης του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τον τίτλο, «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια», το 1994, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2015 από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, η άνοια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της νευροπαθολογικής διαδικασίας της νόσου. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφορετικές διαταραχές του εγκεφάλου που έχουν κοινή την απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία συνήθως είναι προοδευτική και τελικώς σοβαρή.

Η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η άνοια επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και δεν συνδέεται με την κοινωνική τάξη, το φύλο, τη φυλή ή τη γεωγραφική τους θέση. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι συχνότερη μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσβληθούν. (WHO, 1994).

Νέα έρευνα θέτει πιο αποτελεσματικές τις μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με παρεμβάσεις όπως, υπαίθριες δραστηριότητες, μασάζ και θεραπεία μέσω σωματικής επαφής, συγκριτικά με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση "Annals of Internal Medicine" και διεξήχθη από το Νοσοκομείο του Τορόντο "Saint Michael's" και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά, έδειξε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν πιο αποτελεσματικές από τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων για την θεραπεία των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της άνοιας (όπως η επιθετικότητα). Αντίστοιχα, για τους ασθενείς που εμφάνιζαν φυσική υπερδιέγερση (ανησυχία), το μασάζ και η θεραπεία μέσω σωματικής επαφής παρουσίασαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη συνήθη φροντίδα ή την υποστήριξη που παρέχεται από τον φροντιστή.

"Η άνοια προσβάλλει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς που ζουν με τη νόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως άγχος, ανησυχία και επιθετικότητα", τόνισε η Τζένιφερ Βατ, ερευνήτρια του Ιδρύματος Ερευνών "Li Ka Shung" του Νοσοκομείου του Τορόντο "Saint Michael's" στον Καναδά.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 23.143 άτομα με άνοια και μελετήθηκαν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της επιθετικότητας και της ανησυχίας.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας για τα ψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας

Οι μελετητές, εξετάζοντας τους δύο τύπους παρεμβάσεων, καταλήγουν ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας δεν έχουν μια λύση που να είναι κατάλληλη για όλα τα περιστατικά.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η δρ Σάρον Στράους, διευθύντρια του προγράμματος "Knowledge Translation" του Νοσοκομείου του Τορόντο "Saint Michael's" και γενετίστρια στο ίδιο νοσοκομείο, υποστηρίζει ότι η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται λέγοντας: "Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή και την εμπειρία του". Παρόλα αυτά η ίδια εξηγεί ότι η παρούσα μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα για την επιθετικότητα και την ανησυχία.

Κατά την Βατ, η μελλοντική έρευνα πρέπει να θέσει ως στόχο την διερεύνηση της επίδρασης των ατομικών χαρακτηριστικών των ασθενών στην ανταπόκρισή τους στη θεραπεία. Έχει ίσως νόημα να εκτιμηθεί και το διαφορετικό κόστος των δύο παρεμβάσεων (φαρμακευτικής και μη) ώστε να γίνει ανάλυση κόστους - οφέλους.

"Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι η διεπιστημονική φροντίδα είναι αποτελεσματική και πως είναι σύμφωνη με μια θεραπευτική προσέγγιση που θέτει στο κέντρο της τον άνθρωπο", δήλωσε η Βατ και συνέχισε λέγοντας ότι η έρευνα αυτή αναδεικνύει το όφελος της υποστήριξης των διεπιστημονικών ομάδων που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με άνοια είτε στο πλαίσιο της κοινότητας είτε στο νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: St Michael's Hospital

Η εισαγωγή αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο Μιλώντας για την άνοια - Τι είναι, τι προκαλεί, πως μπορούμε να τη διαχειριστούμε του συνεργάτη της Πύλης μας, Κωνσταντίνου Πεφάνη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr