Ακρόαση άρθρου......

Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας του 2020, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Π.Ο.Υ. με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τη United for Global Mental Health καταδεικνύει το γεγονός ότι ενώ η ψυχική υγεία τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή εξακολουθεί να μην λαμβάνει τις ανάλογες επενδύσεις.

Καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η εκστρατεία αυτή προσφέρει σε όλους μας την ευκαιρία να κάνουμε κάτι:

  • ως άτομα, να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις για την υποστήριξη της τόσο της δική μας ψυχικής υγείας όσο και της στήριξης φίλων και οικογενειών.
  • ως εργοδότες, να λάβουμε μέτρα για την εφαρμογή προγραμμάτων για την ευημερία των εργαζομένων
  • ως κυβερνήσεις, να δεσμευτούμε για τη δημιουργία ή στήριξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • ως δημοσιογράφοι για να ενημερώσουμε σχετικά με τι περισσότερο μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε να γίνει η ψυχική υγεία και φροντίδα πραγματικότητα για όλους.

Δεδομένων των οδηγιών για την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων λόγω του κορωνοϊού, που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, οι κύριες δραστηριότητες της καμπάνιας θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά.

ΘΕΛΩ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ  #TheloPsychikiYgeia, η νέα μεγάλη καμπάνια του Psychology.gr, για την Ψυχική Υγεία. Δηλώστε τη συμμετοχή σας, με βίντεο ή φωτογραφία που θα συνοδεύει το δικό σας ΘΕΛΩ!

Η ψυχική υγεία σήμερα

  • Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ψυχική διαταραχή και οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να επηρεαστεί.
  • Η κατάθλιψη είναι μία από τις κυριότερες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ εφήβων και ενηλίκων.
  • 1 στα 5 παιδιά και εφήβους έχει κάποια ψυχική διαταραχή.
  • Άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια τείνουν να πεθαίνουν 10-20 χρόνια νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό.
  • Η αυτοκτονία στοιχίζει τη ζωή σχεδόν 800.000 ανθρώπων κάθε χρόνο -1 άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα- και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών.

Το χάσμα φροντίδας της ψυχικής υγείας

Παρά τον καθολικό χαρακτήρα και το μέγεθος της ψυχικής ασθένειας, το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της προσφοράς παραμένει σημαντικό.

Σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πάνω από το 75% των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους.

Τα σοβαρά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ψυχική υγεία είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποεπένδυσης για πολλές δεκαετίες στην προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη και την περίθαλψη.

Το στίγμα, οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άτομα με ψυχικές διαταραχές παραμένουν ευρέως διαδεδομένα.

Η χαμένη παραγωγικότητα που οφείλεται στην κατάθλιψη και το άγχος, δύο από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Το επενδυτικό έλλειμμα για την ψυχική υγεία δείχνει ότι κατά μέσο όρο, οι χώρες δαπανούν λιγότερο από το 2% των εθνικών προϋπολογισμών τους για την ψυχική υγεία.

Τα καλά νέα στην ψυχική υγεία

Μερικές από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές,όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να θεραπευτούν με ψυχοθεραπεία, φάρμακα ή συνδυασμό αυτών.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της γενικής υγείας μπορούν να εκπαιδευτούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Τακτικοί έλεγχοι υγείας σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μπορούν να αποτρέψουν πρόωρο θάνατο.

Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες, όπως ο αυτισμός και η άνοια μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν οι φροντιστές τους λαμβάνουν την κατάλληλη κατάρτιση.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με ψυχικές διαταραχές μπορούν να προστατευθούν και να προωθηθούν μέσω νομοθεσίας για την ψυχική υγεία, μέσω της πολιτικής, της ανάπτυξης οικονομικά προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στις 9 Οκτωβρίου, ακτιβιστές για την ψυχική υγεία από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σε ένα 24ωρο Facebook livestream, στο οποίο θα μιλήσουν ειδικοί και influencers από όλο τον κόσμο.

Παρακολουθήστε και εμπνευστείτε από αυτό το event καθώς τα άτομα αυτά επιδιώκουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, να διαλύσουν το στίγμα και να επιφέρουν επενδύσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Το μεγάλο Event για την ψυχική υγεία

 Στις 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο διαδικτυακό γεγονός για την προώθηση και ευαισθητοποίηση της ψυχικής υγείας.

Σε αυτό το μεγάλο γεγονός, παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και διάσημοι καλεσμένοι θα μιλήσουν σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ποιοτική ψυχική περίλθαψη είναι διαθέσιμη σε όλους όσους την χρειάζονται.

Κατά τη διάκρεια του event, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα θα:

  • μάθετε πώς ο Π.Ο.Υ. συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο
  • ακούσετε από διάσημους καλεσμένους για ποιον λόγο η ψυχική υγεία είναι προτεραιότητα
  • ακούσετε γιατί οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες έχουν γίνει υπερασπιστές της ψυχικής υγείας και θα ακούσετε τις συμβουλές τους
  • ακούσετε διάσημους μουσικούς να τραγουδούν τα πιο δημοφιλή κομμάτια τους.

Πώς να παρακολουθήσετε το μεγάλο Event της Ψυχικής Υγείας

  • Συντονιστείτε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του ΠΟΥ: Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube και TikTok.
  • Ώρα έναρξης: 10:00 Νέα Υόρκη, 16:00 Γενεύη, 19:30 Νέο Δελχί.
  • Διάρκεια: 3 ώρες

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.