Άρθρα του Ειδικού Συνεργάτη

Αναστασία Σπανού - Ψυχοθεραπευτής

Αναστασία Σπανού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με ειδίκευση την Ψυχολογία (ΕΚΠΑ). Μεταπτυχιακό στο πεδίο της δικαστικής ψυχολογίας (Msc Forensic Psychology) αλλά και μεταπτυχιακές μετεκπαιδεύσεις στους κλάδους ειδικής αγωγής, μουσικοθεραπείας, συμβουλευτικής, κλινικής ψυχοπαθολογίας & ιατροδικαστικής.  Πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια C.A.T. (Π.Ε.Γ.Α.Ψ.) & εκπαιδεύομενη συνθετική ψυχοθεραπεύτρια (ECP-ΕΕΨΕ).

Αποκλίνουσα & Παραβατική συμπεριφορά: Ο όρος αποκλίνουσα συμπεριφορά έχει τις ρίζες του στο ρήμα «αποκλίνω» που σημαίνει ξεφεύγω από την πορεία μου. Πολλές φορές οι όροι «παραβατικότητα» και «εγκληματικότητα» παρουσιάζονται ως συνώνυμοι με εκείνον της αποκλίνουσας, όμως υπάρχουν σοβαρές διαφορές.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων εμφανίζουν περιστασιακά κάποιου τύπου διαταραχή στην πρόσληψη τροφής, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ μιας τέτοιας παροδικής κατάστασης και των πιο μόνιμων προβλημάτων, που έχουν επιβαρυντικές επιδράσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με το διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic And Statistical Manual Of Mental Disorders - DSM) ως δυσφορία φύλου (παλαιότερα διαταραχή ταυτότητας φύλου) ορίζεται η έντονη ασυμφωνία και αναντιστοιχία μεταξύ της ταυτότητας κοινωνικού και βιολογικού φύλου.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες ορίζεται ως μια αγχώδης διαταραχή που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, το έχουν δει να συμβαίνει ή έχουν ακούσει κάποιον να το περιγράφει.

Ο ορισμός των ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων υιοθετήθηκε από την ένωση ειδικών ομαδικής εργασίας και αφορά έναν συγκεκριμένο τύπο ομαδικής θεραπείας.

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα