Την ανάπτυξη ενός άτυπου λειτουργικού δικτύου για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων και της βιωσιμότητας φορέων της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο του αυτισμού φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κέντρο Παιδιού και Εφήβου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, μέσα από το έργο grow4autism.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 φορέων, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, πραγματοποιήθηκε η δημόσια εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του έργου.

H ιατρός επιδημιολόγος και επικεφαλής του grow4autism, Νικολέττα Μαυροειδή, μιλά για την ανάγκη του έργου και εξηγεί: «Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται πληθώρα φορέων της κοινωνίας των πολιτών για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό.

Παρότι ο σκοπός και οι στόχοι των φορέων είναι συναφείς ή κοινοί, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες για αναζήτηση πόρων. Μέσα από το grow4autism στοχεύουμε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη συστηματικής και δομημένης συνεργασίας , συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης μεταξύ συλλόγων ατόμων με αυτισμό, γονέων και φροντιστών αυτιστικών ατόμων και παρόχων υπηρεσιών σε άτομα με αυτισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Oι δράσεις του grow4autism περιλαμβάνουν:

  • Δράσεις δικτύωσης και ανάπτυξης του Δικτύου
  • Εκπαίδευση σε θέματα α) αναζήτησης χρηματοδότησης, β) δημιουργίας και λειτουργίας δομών και υπηρεσιών και γ) προσέλκυσης και διαχείρισης εθελοντών
  • Δημιουργία Ψηφιακού Πρακτικού Οδηγού για γονείς
  • Xρήση ψηφιακής πλατφόρμας για την ενημέρωση και διασύνδεση των μελών του Δικτύου
  • Εσωτερική αξιολόγηση ικανοποίησης των μελών

Το έργο grow4autism: Δικτύωση – Συνεργασία – Ενδυνάμωση – Βιωσιμότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου και εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο Χρήστος Σιφναίος (2105731581 / 6980068724)