στάση προς τον θάνατο

Δεν υπάρχει κανένα άλλο γεγονός που να έχει απασχολήσει, φοβίσει, τρομοκρατήσει περισσότερο έναν άνθρωπο από το θάνατο. Είναι βέβαιος ο θάνατος για εκείνους που γεννιούνται και η γέννηση για εκείνους που πεθαίνουν, μας αναφέρει ένα ρητό της Κινέζικης φιλοσοφίας. 

Με τη λέξη θάνατος, εννοούμε κάθε παύση λειτουργίας που είναι απαραίτητη για τη διατήρησή μας στη ζωή. Με την έλευση του θανάτου, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει στους 20°C, η καρδιά σταματάει να λειτουργεί και το δέρμα κιτρινίζει. Έτσι, το ανθρώπινο σώμα καταλήγει στην αποσύνθεση.

Ο θάνατος είναι η κατάληξη κάθε έμβιου όντος και η ύπαρξή του υπήρξε πηγή αστείρευτης έμπνευσης για κάθε σπουδαίο φιλόσοφο και άνθρωπο του πνεύματος που πέρασε από την ανθρωπότητα. Η Ιστορία βρίθει από παραδείγματα σπουδαίων προσώπων που όχι μόνο δε φοβήθηκαν μπροστά στο θάνατο, αλλά αντιθέτως, τον αντιμετώπισαν με σθένος και αφοβία. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το σπουδαίο Σωκράτη ο οποίος ως προάγγελος της χριστιανικής αντίληψης, θεωρούσε το σώμα φθαρτό ενώ την ψυχή αθάνατη.

Ο μεγάλος Επίκουρος συμπυκνώνει σε μία φράση, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε για το θάνατο:

"δε φοβάμαι το θάνατο. Όσο ζω είναι μακριά από εμένα, όταν έρθει εγώ δε θα βρίσκομαι εκεί".

Ο μεγάλος Πλάτων χαρακτηρίζει ως πραγματική φιλοσοφία τη μελέτη του θανάτου μου. Όχι απλώς του θανάτου ως φαινομένου, αλλά τον δικό μου κιόλας. Η έλευση του Χριστιανισμού θεώρησε το θάνατο ως έναν δρόμο που οδηγεί στην αθανασία της ψυχής. 

Ο θάνατος είναι η γενεσιουργός αιτία κάθε φιλοσοφικής σκέψης, κάθε θρησκείας και ιδεολογίας. Η προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τι συμβαίνει μετά από εκείνον, να αποκωδικοποιήσει το μυστήριο που φέρει και να ξεπεράσει τη θνητότητά του είναι τελικά συναισθήματα σύμφυτα με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο θάνατος πληγώνει τους ανθρώπους που μένουν και όχι εκείνους που φεύγουν. Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι υπάρχει μετά το θάνατο και αν αυτό είναι καλύτερο από τη δική μας γεμάτη άγχη και αγωνίες ζωή, δε μπορούμε να πούμε αν είναι πράγματι κάτι κακό για τους ανθρώπους που φεύγουν. Είναι όμως μία οδυνηρή, σίγουρα, κατάσταση για εμάς να χάνουμε πλέον οποιαδήποτε φυσική επαφή με το αγαπημένο μας πρόσωπο που :φεύγει". Ο θάνατος μας καλεί να συνηθίσουμε μία νέα πραγματικότητα, φέρνει επώδυνες και σοβαρές αλλαγές στη ζωή μας. Όταν κληθούμε να τον αντιμετωπίσουμε σε ένα κοντινό μας πρόσωπο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα συναισθήματά μας ελεύθερα και να ζητάμε στήριξη όταν αισθανόμαστε πως μας είναι απαραίτητη.

Και είναι γεγονός πως κανένας δε μπορεί να μας απαντήσει με βεβαιότητα τι μέλει γενέσθαι μετά από εκείνον, διότι κανένας δεν έχει επιστρέψει.

Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε όμως είναι πως μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή, να την κάνουμε όσο πιο όμορφη και μοναδική γίνεται. Ο θάνατος δεν μπορεί να αποφθευχθεί, αλλά μπορεί να επιτευχτεί μία ευτυχισμένη ζωή και αυτό πρέπει να είναι η επιθυμία μας.

Η ύπαρξη του θανάτου μας δείχνει ότι τη ζωή πρέπει να αποφασίσουμε να ζήσουμε ελεύθεροι από κακίες, μιζέρια, μεμψιμοιρία. Πρέπει να τη ζήσουμε αληθινά, βιώνοντας τη δική μας αλήθεια. Γιατί τελικά, το γεγονός ότι τελειώνει την κάνει και τόσο όμορφη και μοναδική!

Ας μη φοβόμαστε το θάνατο, ας αγαπήσουμε περισσότερο τη ζωή.  Ας μη σκεφτόμαστε το τέλος, ας κάνουμε κάθε ημέρα μία καινούργια αρχή. Ας σταματήσουμε να τον φοβόμαστε. Ας τον δούμε ως ένα απαραίτητο κομμάτι που υπάρχει σε κάθε έμβιο ον, ας αισθανθούμε πως είμαστε μέρος ενός κόσμου που γεννιέται και επιστρέφει ξανά στην πηγή προέλευσής του!

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares