Ακρόαση άρθρου......

Στους περισσότερους από εμάς μπορεί να υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μας που αισθανθήκαμε να βγαίνουμε εκτός εαυτού και να μην μπορούμε να ελέγξουμε το θυμό μας. Τι συμβαίνει όμως εάν αυτό είναι κάτι που υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα μας;

Πολλές φορές ένας άνθρωπος ο οποίος έχει συχνά εκρήξεις θυμού μπορεί να νοιώθει ότι δεν είναι ελεγχόμενο. Σαν ένα ξέσπασμα που πρέπει να γίνει για να ηρεμήσει.

Οι αιτίες που μπορεί να το πυροδοτήσουν μπορεί να είναι σημαντικές, μπορεί και ασήμαντες. Ένα είναι σίγουρο, ούτε το άτομο που έχει το ξέσπασμα, ούτε οι γύρω του, είναι καλά σε μία τέτοια κατάσταση.

Ο θυμός μπορεί να εκφραστεί είτε προς τον εαυτό μας είτε προς κάποιο άλλο άτομο. 

Το ερώτημα είναι πώς μπορώ να διαχειριστώ το θυμό μου εάν τον νοιώθω ότι είναι έντονος και ανεξέλεγκτος;

Χρειάζεται να τον αποδεχθούμε και να δούμε ποιές βαθύτερες ανάγκες μπορεί να καλύπτει. Δεν χρειάζεται να επικρίνουμε τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή που το νοιώθει. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποδυναμωθεί.

Ενέργειες διαχείρισης θυμού

Να κάνουμε μία αυτοπαρατήρηση στις συνθήκες που πυροδοτείται ο θυμός, ποιές σκέψεις μπορεί να τον ενεργοποιήσουν.

Να εντοπίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια πριν γίνει κάποιο ξέσπασμα.

Σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή, η φυσική άσκηση και ένας καλός ύπνος θα ήταν βοηθητικά στο να αυξάνουν το αίσθημα της ηρεμίας μέσα μας.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Σε πολλούς ανθρώπους είναι βοηθητικό μέσα από εναλλακτικούς τρόπους όπως το γράψιμο, τη ζωγραφική, τη μουσική να εκφράσουν πράγματα και να μειώσουν την ένταση που νοιώθουν μέσα τους.

Η απόσπαση της προσοχής μας σε κάτι που θα μπορούσε να μας ηρεμήσει όταν νοιώθουμε συναισθηματική φόρτιση, κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ή το να δημιουργήσουμε μέσω της φαντασίας μας κάποια χαλαρωτική, για εμάς, εικόνα μπορεί να είναι εξίσου βοηθητικό.

Τα ξεσπάσματα θυμού μπορεί να πληγώνουν τους δικούς μας ανθρώπους και εμάς να μας δημιουργούν ενοχές. Οπότε είναι καλό εάν νοιώθουμε ότι είναι μη ελεγχόμενο να ζητήσουμε και τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας.

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους από τότε που γεννιόμαστε. Χρειάζεται όμως να το εκφράζουμε και να το διαχειριζόμαστε σωστά αλλιώς μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε εμάς τους ίδιους που το βιώνουμε αλλά και στους ανθρώπους που είναι κοντά μας και το δέχονται.

Δεν είναι ο θυμός που καταστρέφει αλλά οι πράξεις και οι συνέπειες που προέρχονται από αυτόν...

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής

Βουλτσίδου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως:  αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία.