Ακρόαση άρθρου......

Για πρώτη φορά στα 127 χρόνια ιστορίας της, η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA - American Psychological Association) εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και να συνδράμει το έργο τους όταν καλούνται να διαχειριστούν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν άνδρες και αγόρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, η παραδοσιακή ιδεολογία της ανδροπρέπειας έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τη συμπεριφορά των ανδρών, καλλιεργεί την ένταση και τη σύγκρουση των έμφυλων ρόλων και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.

Η ανδροπρεπής ιδεολογία θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής διότι αντιπροσωπεύει ένα σύνολο επιβλαβών χαρακτηριστικών για τους άνδρες, τους άνδρες εκείνους που εκδηλώνουν σεξιστική ή βίαιη συμπεριφορά ή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανδροπρεπής ιδεολογία ορίζεται ως ένας ιδιαίτερος αστερισμός προτύπων που έχουν επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, όπως η αντι-θηλυπρέπεια, η επίτευξη, η αποφυγή της εκδήλωσης αδυναμίας, η περιπέτεια, ο κίνδυνος και η βία.

Η έκθεση αυτή κάνει λόγο και για σύνδεση της συγκεκριμένης ιδεολογίας με πρακτικές ομοφοβίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στατιστικά δεδομένα

Επιπλέον, η ιδεολογία της ανδροπρέπειας συνδέεται και με μια σειρά από ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: οι άνδρες διαπράττουν περίπου το 90% όλων των ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ, είναι πολύ πιο πιθανό, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για ενδοοικογενειακή βία στις ΗΠΑ και είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό, σε σχέση με τις γυναίκες, να οδηγηθούν στο θάνατο από αυτοκτονία παγκοσμίως.

Η δύναμη των ανδρών αποτελεί ένα ψυχολογικό "δίκοπο μαχαίρι"

Στην έκθεση, αναφέρεται επίσης η «δύναμη» και το «προνόμιο» που διαθέτουν οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό το προνόμιο μπορεί να αποτελεί ένα ψυχολογικό «δίκοπο μαχαίρι». Οι άνδρες που επωφελούνται από την κοινωνική τους δύναμη περιορίζονται στον αντίποδα από πολιτικές και πρακτικές σε επίπεδο συστήματος, καθώς και από ψυχολογικές πηγές ατομικού επιπέδου, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση των προνομίων των ανδρών. Ως εκ τούτου, τα ανδρικά προνόμια έρχονται με ορισμένο κόστος που έχει τη μορφή της προσκόλλησης σε σεξιστικές ιδεολογίες, σχεδιασμένες να διατηρούν τη δύναμη των ανδρών, οι οποίες επίσης περιορίζουν την ικανότητα αυτών να λειτουργούν προσαρμοστικά.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι μερικά από τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν δυσανάλογα τους άνδρες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με εσωτερικευμένες διαταραχές (όπως κατάθλιψη), εν μέρει επειδή αυτή η κατηγορία των διαταραχών δε συνάδει με τα παραδοσιακά στερεότυπα των έμφυλων ρόλων σχετικά με την συναισθηματικότητα των ανδρών.

Οι άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με "εξωστρεφείς" διαταραχές, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, η αντιμετώπιση της οποίας συχνά βασίζεται σε φαρμακευτική αγωγή και όχι στην ψυχολογική παρέμβαση.

Τι προτείνει η αμερικανική ψυχολογική ένωση (APA)

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση μέσω της έκθεσης για την ιδεολογία της ανδροπρέπειας ενθαρρύνει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αναγνωρίσουν ότι οι ανδροπρεπείς συμπεριφορές κατασκευάζονται βάσει κοινωνικών, πολιτιστικών και συμφραζομένων κανόνων, να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της «δύναμης», του «προνομίου» και του σεξισμού στην ανάπτυξη των αγοριών και των ανδρών, καθώς και στις σχέσεις τους με τους άλλους, και να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αγόρια και οι άνδρες, όπως η επιθετικότητα, η βία, η κατάχρηση ουσιών και η αυτοκτονία.

Τέλος, υπογραμμίζεται και ο καθοριστικός ρόλος των γονέων να καθιστούν σαφές στους γιους τους ότι είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει όλη την ώρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Έλλη Γκαλτέμη

Συνεργάτιδα του psychology.gr
Συγγραφή άρθρων, μετάφραση και απόδοση ξενόγλωσσων επιστημονικών άρθρων.