Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με διευθυντή τον καθηγητή Λάμπη Παπαγεωργίου, πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων νιώθουν ψυχολογικά αβοήθητοι εν μέσω της νέας καθημερινής πραγματικότητας λόγω του κορονοϊού.

Τόσο η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όσο και οι ανοικτές Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) αποσκοπούν στο να προσφέρουν ένα «παράθυρο» διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο ή πανικό, να μιλήσουν γι' αυτά και να στηριχθούν. Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το επιστημονικό διδακτικό προσωπικό και τους συνεργάτες της Α' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής.

Ώρες λειτουργίας γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης

Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας

  • Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ (μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες)
  • Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ

Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.

Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. Ειδικότερα μπορεί κανείς να καλέσει μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Skype τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας.

  • Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)
  • Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)

Τις γραμμές βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης συντονίζουν ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής ψυχίατρος δρ. Κων/νος Κοντοάγγελος και η επιστημονική συνεργάτιδα ψυχολόγος δρ. Θεοδώρα Σκαλή.

Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Σε λειτουργία, άμεσα, θέτει τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών για άτομα που έχουν αγχωθεί ή νιώθουν απόγνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεων που έχει στη ζωή του.

Οι πέντε ψυχολόγοι των συμβουλευτικών σταθμών του δήμου θα παρέχουν καθημερινά 10πμ-2μμ υποστήριξη, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής. "Στόχος μας είναι να στρέψουμε την προσοχή των ανθρώπων σε δημιουργικές δραστηριότητες", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη κοινωνικής πολιτικής του δήμου, ψυχολόγος Μάρω Βασσάρα.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

"Σκοπός μας είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο αφενός να μην αναλώνεται όλη τη μέρα σε κάθε είδους πληροφορία για το θέμα, αφετέρου να βάλει στην καθημερινότητά του θετικές δραστηριότητες. Να έρχονται μέσω της τεχνολογίας σε επαφή με τους κοντινούς τους ανθρώπους, αλλά και με τους γείτονες από τα μπαλκόνια", σημειώνει η κ. Βασσάρα.

Η προϊσταμένη κοινωνικής πολιτικής του δήμου Νεάπολης- Συκεών προσθέτει ότι με την επικοινωνία αυτή, οι ψυχολόγοι του δήμου θα επιδιώξουν να μεταδώσουν στους δημότες ότι η κατάσταση είναι προσωρινή, ότι πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και να μην ακούν όλη τη μέρα ειδήσεις, καθώς, όπως λέει, πολύ συχνά στις ειδήσεις υπερθεματίζουν ό,τι αρνητικό. "Υπομονή, κουράγιο και θάρρος", είναι το βασικό μήνυμα που θα επιχειρήσουν να στείλουν μέσω των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης, επισημαίνει η κ. Βασσάρα.

Οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης του δήμου Νεάπολης - Συκέων είναι οι: 2313329525, 2313313151 και 2313502226.

Η σημασία της τεχνολογίας στην πανδημία

Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των κοινωνικών επαφών (social distancing) είναι αναπόφευκτα και αναγκαία, καθώς μπορούν να σώσουν πολλές ζωές. Συνεπώς αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός να τα τηρήσει και να αναστείλει προσωρινά τις κοινωνικές τάσεις του για παρέες και διασκέδαση. Όσο περισσότερο πείθεται ο κόσμος ότι πρέπει όντως να φοβάται και όσο εμπεδώνεται παράλληλα ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, τόσο περισσότερο θα συμμορφώνεται.

Ευτυχώς στην εποχή του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Skype και των smartphones, είναι πολύ ευκολότερο από ό,τι στο παρελθόν να μένει κανείς σπίτι, χωρίς να νιώθει μόνος και αποκομμένος από τους συγγενείς, τους φίλους του και την κοινωνία γενικότερα. Η τεχνολογία συχνά έχει κατηγορηθεί ότι φέρνει μοναξιά, αλλά, όπως δείχνει και μια πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι στο χέρι των περισσότερων ανθρώπων -με εξαίρεση τους ψηφιακά αναλφάβητους- να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να σπάσουν την απομόνωση.

Τώρα, εν μέσω της πρόκλησης της νόσου Covid-19, είναι η ώρα να φανεί πόσο χρήσιμη είναι η νέα τεχνολογία. Οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται και να συνεργάζονται από το σπίτι τους σχεδόν σαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μπορούν να μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο από τις οθόνες των συσκευών τους (Skype, video chat), μπορούν να δικτυωθούν με ποικίλους τρόπους και να ανταλλάξουν απόψεις, μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά μαθήματα σαν να βρίσκονται στην τάξη ή να παίξουν ομαδικά ηλεκτρονικά παιγνίδια.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το άρθρο Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης στο σπίτι λόγω κοροναϊού, από το αρχείο της Πύλης του Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr