Οι δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καθώς και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης με Μονάδα Τηλεψυχιατρικής από την Κλίμακα, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του ακριτικού νησιού στα πεδία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Μονάδα τηλεψυχιατρικής στο Καστελλόριζο

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 23 Μαΐου 2021, τα εγκαίνια της Μονάδας Τηλεψυχιατρικής της Κλίμακα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης από την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, Επιστημονικός Διευθυντής της Κλίμακα και Πρόεδρος του Κλάδου Τηλεψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, κατά τη σύνδεσή του με την κ. Ράπτη, επεσήμανε ότι η Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο νησί δεν εξασφαλίζει μόνο την 24ωρη πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά αποτελεί και ένα δυναμικό συντελεστή στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των κατοίκων του νησιού, την προαγωγή της ψυχικής υγείας και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου.

«Μετά από 18 χρόνια εφαρμογής της Τηλεψυχιατρικής στις Κυκλάδες, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και αλλού, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 130.000 συνεδρίες Τηλεψυχιατρικής και έχοντας καλύψει τουλάχιστον το 25% των αναγκών των κατοίκων των Ν.Α. Κυκλάδων αξιοποιώντας άμεσα και πολλαπλασιαστικά τις εφαρμογές της Τηλεψυχιατρικής, γνωρίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε το δικαίωμα της πρόσβασης σε αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για πληθυσμούς γεωγραφικά απομακρυσμένους και αποκλεισμένους», δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος.

Με βασικό άξονα τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε όλα τα επίπεδα φροντίδας, η Μονάδα καλείται να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό έργο όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά και της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής.

Επισημαίνεται ότι το νησί της Μεγίστης εντάσσεται πιλοτικά στην ακτίνα δράσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων, δεδομένου ότι αναμένεται η επέκταση της παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η εγκατάσταση και λειτουργία επιπλέον Μονάδων Τηλεψυχιατρικής σε ακριτικά νησιά και γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: ΚΛΙΜΑΚΑ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr