Ακρόαση άρθρου......

Βιολογικά ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή και να θέλει να ζευγαρώσει ώστε να αναπαράγει το είδος του. Εκτός όμως από το ένστικτο της αναπαραγωγής ο άνθρωπος επιθυμεί να κάνει σεξ καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα του παρέχει ευεξία, απόλαυση, εγγύτητα, συναισθηματική έκφραση και επικοινωνία, αγχόλυση και εκτόνωση.

Ο κάθε άνθρωπος απολαμβάνει το σεξ σε διαφορετική συχνότητα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στο οποίο κινούνται οι άνθρωποι σε σχέση με την ερωτική τους επιθυμία το οποίο είναι πλήρως αποδεκτό και δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας που ο καθένας επιθυμεί να έχει.

Ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να κινηθεί ανά τα χρόνια και τη φάση ζωής του, μέσα σε αυτό το φάσμα επιθυμίας για σεξ. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί και κάποιους από αυτούς θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να καθορίσει την επιθυμία ή την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα;

Πεποιθήσεις & Αντιλήψεις

Οι πεποιθήσεις και οι αντιλήψεις που απορροφούμε από το οικογενειακό αλλά και στενό κοινωνικό περιβάλλον, καθορίζουν από τα πρώτα παιδικά χρόνια την αντίληψη μας για το σεξ.

Αυτό σημαίνει ότι στην εφηβεία που υπάρχουν οι πρώτες αναζητήσεις της σεξουαλικότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού, θα ενεργοποιηθεί ασυνείδητα και αυτόματα όλο το κομμάτι των πεποιθήσεων που λεκτικά ή συμπεριφορικά έχει εισπράξει το άτομο ως παιδί από το περιβάλλον του.

Πριν προλάβει να ανακαλύψει το ίδιο την δική του στάση απέναντι στο σεξ, έχει ήδη μπει μπροστά η διαπαιδαγώγηση που έχει λάβει γύρω από αυτό.

Οι πεποιθήσεις μας είναι αυτές που θα καθορίσουν το αν τη σεξουαλική δραστηριότητα τη βλέπουμε ως κάτι μεμπτό ή απολύτως φυσιολογικό και όμορφο, πως «πρέπει» να σταθούμε απέναντι στο σεξ ανάλογα με το φύλο μας αλλά και τις αντιλήψεις και πρότυπα της οικογένειας, αν θα το ζητώ ή θα ντρέπομαι, αν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να έχω πάνω από μία/έναν σύντροφο στη ζωή μου και πόσο συχνά θα μου επιτρέπω να απολαμβάνω την σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι πεποιθήσεις μπορούν να μπλοκάρουν την επιθυμία για σεξ όταν αυτή έχει σχετιστεί στην σκέψη με κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθω ενοχή.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Άρα όταν το σεξ στο μυαλό ενός ανθρώπου ταυτίζεται με αμαρτία, μία πράξη ανήθικη ή μία πράξη που σε πυκνή συχνότητα με κάνει να μην νιώθω σωστός, καλός άνθρωπος απέναντι στα πιστεύω του περιβάλλοντος μου, άρα και μοιραία στα μάτια μου, τότε επιλέγω να μειώσω την συχνότητα των επαφών μου ώστε να έχω την συνείδηση μου καθαρή αλλά και την αποδοχή των ανθρώπων στο περιβάλλον μου.

Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν, ακόμα και όταν κάποιος επιθυμεί μεγαλύτερη συχνότητα επαφών κλείνει την πόρτα στην επιθυμία του και καταπιέζει τον εαυτό του.

Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας: Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης 

Άγχος

Το άγχος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που ο άνθρωπος δεν επιθυμεί να κάνει σεξ είτε παρουσιάζοντας πλήρη αποχή, είτε μειώνοντας την συχνότητα. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει έντονο άγχος σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής του, τότε αυτό τον καταβάλει, τον αδρανοποιεί, βάζει το σώμα σε υπερένταση, άρα και αυξάνει την ψυχική και σωματική κούραση.

Το άγχος κατακλύζει τη σκέψη του, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση του και καθιστά το άτομο σε δυσχέρεια να σκεφτεί και επιθυμήσει οτιδήποτε πέρα από την επίλυση του όποιου προβλήματος, που συνήθως αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο άγχους που επιδεινώνει την κατάσταση παρά την βοηθά. Ακόμα κι όταν το ίδιο το σεξ είναι η πηγή άγχους ενός ανθρώπου, ως προς το αν και πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να αποδώσει σεξουαλικά και αυτό αφορά και τα δύο φύλα, λειτουργεί με τον ίδιο φαύλο κύκλο άγχους.

Το άγχος είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί αντίθετα από το μηχανισμό της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης. Όταν ο άνθρωπος νιώθει ότι απειλείται, το σώμα λαμβάνει το σήμα ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Όταν υπάρχει κίνδυνος ο άνθρωπος ενστικτωδώς τρέχει να σωθεί ή προσπαθεί να αμυνθεί. Σε μία τέτοια συνθήκη η αυτοπροστασία είναι βασική του προτεραιότητα ενώ η επιθυμία του για σεξουαλική δραστηριότητα, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, απουσιάζει. Συμπερασματικά, αν η επιθυμία του ατόμου έχει επηρεαστεί από το άγχος του, τότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί αυτό ώστε να επανέλθει και η επιθυμία.

Έλλειψη επιθυμίας για τον σύντροφο μου

Ένα σημαντικό ζήτημα που καθορίζει την σεξουαλική επιθυμία είναι το κατά πόσον το άτομο επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον όποιο παρτενέρ εκείνος/εκείνη επιλέγει.

Εάν δεν επιθυμεί τον άνθρωπο που βρίσκεται σε σχέση ή τα άτομα που επιλέγει να έρθει σε σεξουαλική επαφή, για τον όποιο λόγο, τότε είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να υπάρχει η τάση αποφυγής της σεξουαλικής δραστηριότητας και της πραγματικής γνήσιας μη επιθυμίας για σεξ.

Στη περίπτωση σχέσης είναι σημαντικό να εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν το άτομο να νιώθει απωθητικά για το σύντροφο του και είτε μέσω ατομικής θεραπείας, είτε ζεύγους, να διερευνηθεί το κατά πόσον τα όποια ζητήματα στη σχέση μπορούν να επιλυθούν κι έτσι να επανέλθει η επιθυμία.

Αν πάλι η επιθυμία απουσιάζει για το όποιο άτομο γνωρίζει κάποιος και θεωρητικά θέλει να βρεθεί σε σεξουαλική δραστηριότητα μαζί του, τότε πρέπει να εξετάσει την περίπτωση της μη επαρκούς επικοινωνίας και εγκεφαλικής διέγερσης ή/και έλλειψη χημείας που οδηγεί στην απουσία επιθυμίας άρα και αποχής από το σεξ μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον επαρκώς.

Διαβάστε ακόμη στο PSYCHOLOGY.GR το σχετικό άρθρο: Καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και ψυχική υγεία

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και στα δύο φύλα αποτελούν, παράλληλα με το άγχος που πάντα αναπτύσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από τους πιο συχνούς λόγους που το άτομο αποφεύγει την σεξουαλική δραστηριότητα.

Το σεξ από μία ευχάριστη, χαλαρωτική και απολαυστική δραστηριότητα γίνεται μία δυσάρεστη, αγχωτική κατάσταση που προκειμένου το άτομο να υποφέρει και να μην μπορεί να ανταποκριθεί, αλλά ούτε και να βρίσκει τρόπο να επιλύσει την όποια δυσλειτουργία του, που συνήθως αυτή επιδεινώνεται με κάθε αποτυχημένη απόπειρα επαφής, προτιμά να απέχει.

Σε αυτή την περίπτωση η λήψη βοήθειας του ειδικού είναι απαραίτητη.

Προβλήματα σωματικής & ψυχικής υγείας

Είναι πολύ φυσιολογικό για όποιο άνθρωπο και σε όποια ηλικία, η σεξουαλική του επιθυμία να μειώνεται έως και να απουσιάζει πλήρως όταν η σωματική του ή/και ψυχική του υγεία πάσχει.

Όταν το σώμα νοσεί η γενικότερη διάθεση αλλά και οι αντοχές του ατόμου μειώνονται. Ακόμα και στην σκέψη και πιθανότητα να υπάρχει ένα σημαντικό θέμα υγείας μπορεί ένας άνθρωπος να παραλύσει και να μην μπορεί να σκεφτεί και να στραφεί προς τίποτα άλλο πέρα από την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος.

Η φτωχή σωματική υγεία φέρνει μειωμένη διάθεση και ακολούθως μπορεί να προκαλέσει και κατάθλιψη, κάτι που επηρεάζει πολύ την σεξουαλική επιθυμία.

Τοξικές σχέσεις, Τοξικοί άνθρωποι - Online, ασύγχρονο σεμινάριο, χαμηλού κόστους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.

Και στη ψυχική υγεία παρατηρείται ότι ένας άνθρωπος με κλινικό άγχος, ή με όποια θλίψη/κατάθλιψη μπορεί να βιώνει είτε επειδή προϋπήρχε στη ζωή του, είτε επειδή προκλήθηκε από ένα σημαντικό ψυχοπιεστικό γεγονός (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου, απώλεια εργασίας/οικονομικά ζητήματα, σημαντικά ζητήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις) οδηγείται συχνά και στην απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, τουλάχιστον έως την αντιμετώπιση των όποιων ψυχικών προβλημάτων.

Εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε τον παράγοντα ηλικία. Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας και αποκτώντας περισσότερες υποχρεώσεις, και άλλα ενδιαφέροντα αλλά και τη φθορά του χρόνου, θα παρατηρήσει την επιθυμία του για σεξ να μειώνεται ή έστω να έχει διακυμάνσεις. Η ζωή προχωρά και μεταβάλλεται, έτσι κι εμείς.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ίρις Κρέμερ

IrisCremeΣυμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
Αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών. Διάγνωση και αντιμετώπιση Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.