Ακρόαση άρθρου......

Νέα αρχή... Νέα σχολική χρονιά... Νέα καθήκοντα.... Νέες δραστηριότητες.... Νέα τάξη του παιδιού μου...
Σκέψεις και προσδοκίες διακοπών και αναμενόμενες ερωτήσεις όπως «ξεκουράστηκες, χαλάρωσες, μειώθηκε το άγχος σου, είσαι καλύτερα;»

Όμως....

Ενώ για κάποιους η λέξη «νέο» θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν διεγέρτης και σαν πρόκληση, υπάρχουν και οι υπόλοιποι οι οποίο μπορεί να θέλουν να αποφύγουν, να καθυστερήσουν όσο μπορούν την αλλαγή, να αναβάλλουν, να αντισταθούν, γιατί η αλλαγή τους κάνει να νιώθουν εκτεθειμένοι, τους κάνει να νιώθουν ευάλωτοι και πιθανώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους υπόλοιπους.

Και αν με ρωτούσατε, δεν ξέρω ποιοι είναι οι πολλοί... ποιοι να είναι άραγε η πλειοψηφία και η μειοψηφία;

Αλλά, αλήθεια, παίζει ρόλο;

Για ποιο λόγο πρέπει να συγκρινόμαστε με τους υπόλοιπους και να νιώθουμε ότι υπερτερούμε, ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι, πιο αργοί ή πιο γρήγοροι, περισσότερο ευέλικτοι ή λιγότερο, περισσότερο προσαρμοστικοί ή λιγότερο ;

Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και αν δεν το αντιληφθούμε εμείς οι ίδιοι πρώτα από όλα, θα ανήκουμε σε αυτούς που για να νιώσουν ευτυχία, χρησιμοποιούν το μέτρο σύγκρισης των υπολοίπων...

Σεπτέμβριος λοιπόν, μήνας αλλαγών σίγουρα με στόχους, με νέα καθημερινότητα μετά τις διακοπές, με νέα ωράρια, με επιθυμία να τροποποιήσουμε την εικόνα μας αν άλλαξε, με επιθυμία να επανέλθουμε στη ρουτίνα μας και στην καθημερινότητά μας, στους ρυθμούς μας.

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι διακοπές είναι μία υπέροχη περίοδος στη ζωή μας, όμως ίσως η αξίων διακοπών να είναι τέτοια, γιατί έρχονται μετά από μία περίοδο κούρασης, μετά από μία περίοδο στοχοθεσίας, μετά από μία ρουτίνα, από μία καθημερινότητα. Είναι ουσιαστικά η επιβράβευσή μας, η ανάγκη μας να αποστασιοποιηθούμε.

ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες (20 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025). | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.

Και αν σε αγχώνει ο Σεπτέμβριος, και αν νιώθεις ταχυκαρδία ή άγχος για να προλάβεις, χρησιμοποίησε μικρές συνήθειες που θα κάνουν εσένα ή / και τα παιδιά σου να νιώσουν λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη ασφάλεια. Επανέφερε τις συνήθειες του ύπνου σου. Η συγκεκριμένη ώρα που ξυπνάμε και η συγκεκριμένη ώρα που κοιμόμαστε δημιουργούν ένα πλαίσιο στον εγκέφαλό μας για να νιώσει ρουτίνα και ασφάλεια.

Έλεγξε την κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωσε πιο υγιεινές τροφές για να νιώθεις το σώμα σου ικανό να ανταπεξέλθει στους πιο απαιτητικούς ρυθμούς του Σεπτεμβρίου.

Αν έχεις παιδιά που θα πάνε σχολείο, προετοίμασέ τα,  αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη, άφησέ τα να επιλέξουν ρούχα και πράγματα που τους αρέσουν και που θέλουν εκείνα να φορούν, για να νιώθουν άνετα (και όχι πράγματα ή ρούχα που θα φορούσες ή που θα κρατούσες εσύ, αν ήσουν στη θέση τους).

Είναι αλήθεια, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αλλαγών,  τον οποίο όμως συχνά εμείς του δίνουμε μεγαλύτερη αξία, γιατί τον συσχετίζουμε με τις δικές μας προσδοκίες.

Και αν τελικά σε αγχώνει περισσότερο από αυτό που μπορείς να διαχειριστείς παρατήρησε συμπτώματα στο σώμα σου και στη συμπεριφορά σου που μπορεί να σχετίζονται με το άγχος, υιοθέτησε συνήθειες που σε βοηθάνε, επικοινώνησε το άγχος και τις σκέψεις σου, υιοθέτησε νέες τεχνικές δεξιότητες χρόνου και βάλε προτεραιότητες.

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Όμως, αν με ρωτούσες ποια θεωρώ την πιο πολύτιμη συμβουλή για τη διαχείριση του άγχους της νέας σχολικής χρονιάς και του Σεπτεμβρίου, της επανένταξής μας στην καθημερινότητα, θα σου έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη.... η κουλτούρα που κουβαλάει ο καθένας μας και η φιλοσοφία της ζωής μας.

Χτίσε λοιπόν την κουλτούρα σου, θέσε τις προτεραιότητές σου, μην συγκρίνεις με τους άλλους, απόλαυσε το Σεπτέμβριο, χωρίς να του δίνεις τίτλο (εάν αυτό είναι που σε αγχώνει και μεγιστοποιεί τις προσδοκίες και την υπερέντασή σου ).

Αναζήτησε χρόνο για σένα, γιατί το άγχος απαιτεί δεξιότητες για τη διαχείρισή του, που κοινό παρονομαστή έχουν την αυτό-φροντίδα, την αυτό-παρατήρηση, την αυτό-διαχείριση και την αυτό-προστασία.

Επίλεξε δραστηριότητες και προσαρμόσου στις καταστάσεις, βάζοντας και τις δικές σου ανάγκες μπροστά, χωρίς να θυμώνεις αν δεν υλοποιηθούν, αλλά αντίθετα προσπαθώντας να βρεις λύσεις.

...Και να είσαι μέσα στην κάθε στιγμή, απολαμβάνοντάς την, εστιάζοντας στα όμορφα κομμάτια της, χωρίς να περιμένεις το επόμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς να περιμένεις τις επόμενες διακοπές.

Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα, αφορμές για το άγχος μας θα υπάρχουν πάντα, αιτίες για να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας θα υπάρχουν πάντα, όμως. . . όσο εμείς εφευρίσκουμε μία αφορμή για να αγχωθούμε, όσο εμείς μηρυκάζουμε τα τραύματά μας, όσο εμείς αναλωνόμαστε στις δυσκολίες, χάνουμε τις ευκαιρίες. . . που κρύβονται πίσω από το άγχος. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.