αυτοπεποίθηση αθλητή

Το άγχος είναι πλέον διαδεδομένο συναίσθημα. Κανείς μπορεί να το συναντήσει στη δουλειά, αλλά και στην κοινωνική ζωή του. Τί συμβαίνει, όμως, με το άγχος του αθλητή; Για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό το άγχος, σε ένα βαθμό, μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίδοση του αθλήματος τους. Γενικότερα η ψυχολογική κατάσταση ενός αθλητή πριν τον αγώνα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ποιοί είναι οι παράγοντες άγχους που καταβάλλουν έναν αθλητή/τρια

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ή πηγές άγχους για έναν αθλητή, όμως, οι σημαντικότεροι και ίσως πιο συχνοί είναι οι εξής:

  • Η αβεβαιότητα πριν τον αγώνα που σχετίζεται με το αποτέλεσμα του και η σημασία του αποτελέσματος
  • Η μειωμένη αυτοπεποίθηση που συνήθως είναι η αμφιβολία των ικανοτήτων του
  • Το αίσθημα ότι δεν είναι έτοιμος πριν τον αγώνα

Για αθλητές που αποτελούν μέλη ομάδων η σχέση των μελών της είναι ένας παράγοντας άγχους. Εάν η σχέση των μελών είναι καλή, τότε ο αθλητής έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό ενισχύει θετικά τον αθλητή.

Η "κερκίδα" που αποτελείται από φίλους, γονείς και προπονητές από τους οποίους ο αθλητής μπορεί να νιώθει πίεση λόγω των προσδοκιών τους.

Ποια είναι, ωστόσο, η σχέση του άγχους με την απόδοση;

Πληθώρα ερευνών έχει μελετήσει αυτή τη σχέση, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως στην πλειοψηφία τους το άγχος πριν τον αγώνα συμβάλλει αρνητικά στο αποτέλεσμα του, καθώς και το εάν ο αθλητής είναι μέλος ομάδας, εάν είναι γυναίκα, νεαρός/ή και εάν είναι νέος αθλητής.

Η αυτοπεποίθηση στην ψυχοσύνθεση του αθλητή/τριας και από τί επηρεάζεται

Μεγάλης σημασίας, ωστόσο, είναι όπως αναφέρεται και παραπάνω η αυτοπεποίθηση. Τί είναι, όμως, η αυτοπεποίθηση για έναν αθλητή; Αυτοπεποίθηση μπορεί να χαρακτηριστεί η πίστη του αθλητή στον εαυτό και τις δυνάμεις του. Είναι η γνώση των ορίων του και των δυνατοτήτων του ότι μπορεί να αποδώσει αυτό για το οποίο έχει προετοιμαστεί.

Τί επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση του αθλητή;

  • Άγχος και φόβος αποτυχίας
  • Ελλιπής συγκέντρωση στον στόχο
  • Ανησυχία για το τι προσδοκούν οι άλλοι
  • Σύγκριση με άλλους αθλητές

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις εμπειρίες του αθλητή. Από την προπόνηση, την ποιότητα της προετοιμασίας και την ενθάρρυνση από προπονητές και το περιβάλλον όπως και από προηγούμενες επιτυχίες καθώς και μέσω της προσωπικής θεραπείας του.

Μέσω της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας ο αθλητής μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και ως αποτέλεσμα να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της γνωστικής αναδόμησης, του εντοπισμού γνωσιακών λαθών και της εκμάθησης τεχνικών χαλάρωσης για το άγχος.

Συγγραφή Άρθρου

Λένα Τελιανίδη - Ψυχολόγος

Λένα Τελιανίδη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. 
Αναλαμβάνει ατομικές θεραπείες και ψυχολογική υποστήριξη αθλητών.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).