Ακρόαση άρθρου......

Αν οι πράξεις σου εμπνέουν τους άλλους να ονειρεύονται, να μαθαίνουν, να πράττουν περισσότερα και να προοδεύουν, τότε είσαι ηγέτης - John Quincy Adams

Με γνώμονα την εξέλιξη και την ανάπτυξη, οι σύγχρονες επιχειρήσεις αλλάζουν τρόπο πλεύσης όσον αφορά τη διοίκησή τους. Εστιάζουν στον άνθρωπο και επενδύουν στην εργασιακή του δέσμευση και ικανοποίηση.

Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες τείνουν να δημιουργούν και να εξελίσσουν το ψυχολογικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενούς τους, μια άτυπη στην ουσία συμφωνία για αμοιβαία οφέλη και αμοιβαίες υποχρεώσεις (2015, Επιτροπάκη, ΤΟ ΒΗΜΑ).

Όταν υφίσταται ένας ηγέτης στη διοίκηση μιας επιχείρησης, οι πιθανότητες να ενισχυθεί και να πραγματοποιηθεί το εκάστοτε ψυχολογικό συμβόλαιο είναι πολλαπλές.

Δείτε επιλεγμένα βιβλία Εργασιακής Ψυχολογίας, στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν manager

H ειδοποιός διαφορά είναι πως ο Μanager είναι ο διεκπεραιωτής ενώ ο Ηγέτης είναι ο εμπνευστής.

Η τάση λοιπόν στη νέα τάξη πραγμάτων που αφορά στη διοίκηση δεν είναι να δίνονται εντολές ή να ελέγχεται στενά μια ομάδα ανθρώπων, είναι κάτι πέρα από κάθε τυπική διαδικασία. Η ύπαρξη του ηγέτη έχει να κάνει με το πώς προχωράει μια ομάδα πέρα από τους στόχους, πώς εμπνέονται οι εργαζόμενοι και δεσμεύονται στο πρόσωπό του, πώς δημιουργούνται κίνητρα για συνεργασία και ανάπτυξη ακόμα και σε δύσκολους καιρούς ή καταστάσεις αλλαγής. Σαφώς η εκπλήρωση στόχων είναι εξαιρετικά σημαντική, σαφώς η επίβλεψη και σωστή διεκπεραίωση των καθηκόντων οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι όμως μόνο αυτό το ζητούμενο; Οι θεωρίες της σύγχρονης διοίκησης πλέον επιτάσσουν τη δημιουργία υγιών εργασιακών σχέσεων, τη μακροχρόνια συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια.

«Ο ηγέτης είναι αυτός ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των στελεχών του μέχρι το σημείο που θα τον ξεπεράσουν σε ικανότητες και γνώσεις» (Fred A. Manske).

Είναι εκείνος που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, που δημιουργεί όραμα και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πώς να ηγείται ανθρώπων. Επενδύει επίσης πολύ στη συναισθηματική επικοινωνία με τους υφισταμένους του διαθέτοντας ενσυναίσθηση, αφουγκράζεται και αντιλαμβάνεται δηλαδή τις ανάγκες της ομάδας του. Ένας χαρισματικός ηγέτης γνωρίζει να «διαβάζει» τα συναισθήματα όσων συνεργάζονται μαζί του και προλαμβάνει την εμφάνιση οιουδήποτε εργασιακού προβλήματος ή αδιεξόδου. Συμβάλλουν πολύ σε αυτό η προνοητικότητα, ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός καθώς και η ευφυΐα του.

Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη

Ένα κύριο χαρακτηριστικό του ηγέτη και φυσικά τάση της σύγχρονης διοίκησης, είναι η ομαδική εργασία. Ακούγοντας τις απόψεις κάθε μέλους της ομάδας, ο ηγέτης συλλέγει πληροφορίες και οδηγεί την ομάδα στην αποτελεσματική υλοποίηση κάθε εργασιακού στόχου. Συμμετέχει λοιπόν ως ενεργό μέλος της ομάδας και καθοδηγεί τους υπόλοιπους. Όσοι τον ακολουθούν το κάνουν επειδή εμπνέονται από τη στάση και τον ακέραιο χαρακτήρα του και όχι επειδή φοβούνται ή νιώθουν υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς και η εξέλιξη κάθε μέλους της ομάδας είναι άλλη μια προτεραιότητα του ηγέτη. Σαφώς για να φτάσεις στο σημείο να οδηγήσεις κάποιον ένα βήμα μπροστά και να αναλάβεις κάθε ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης, θα πρέπει να έχεις πρώτα δουλέψει με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση αποτελούν κυρίαρχους πυλώνες στην προσωπική ανάπτυξη. Γνωρίζοντας κάποιος τις δυνατότητες, τους στόχους του και αναπτύσσοντας μια δική του φιλοσοφία για τη ροή των πραγμάτων, μπορεί πραγματικά να κάνει «θαύματα» με τους άλλους.

Ποιοι γνωστοί CEOs αποτελούν ζωντανά παραδείγματα χαρισματικών ηγετών;

Ενδεικτικά, σε έρευνα που διεξήχθη παγκοσμίως σε μεγάλες εταιρίες αναφορικά με την άποψη που έχουν οι υφιστάμενοι για τους CEOs τους (Glassdoor, 2017), παρελαύνουν ονόματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χώρο της διοίκησης: Jeff Bezos (CEO της Amazon), Michael R. Bloomberg (CEO του Bloomberg), David S. Taylor (CEO της Procter & Gamble), Tim Cook (CEO της Apple).

Κάπως έτσι λοιπόν κάνει τη διαφορά στη διοίκηση μιας επιχείρησης ένας χαρισματικός ηγέτης. Οι υφιστάμενοι μπορούν να χτίσουν μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με θετικό κλίμα για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, απελευθερωμένοι από το άγχος της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), της αλλαγής και της ηθικής παρενόχλησης (mobbing).

Η αποτελεσματική ηγεσία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς γιατί το παιχνίδι της εξουσίας πλέον ..παίζεται αλλιώς!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Σιαφλιάκη

siafliaki eleniΕργασιακή / Επιχειρησιακή Ψυχολόγος BSc, MSc
Member of the British Psychological Society & Division of Occupational Psychology

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.