Ακρόαση άρθρου......

«Η ανταπόδοση από τη δουλειά πρέπει να είναι η ικανοποίηση που σας δίνει η δουλειά καθώς και η ανάγκη του κόσμου για τη δουλειά αυτή. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο κόσμος είναι παράδεισος, ή όσο πιο κοντά στον παράδεισο μπορεί να φτάσει κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση, έχοντας μια δουλειά που απεχθάνεστε, που σας κάνει και βαριέστε και που ο κόσμος δεν την χρειάζεται, η ζωή είναι κόλαση.» Γουίλιαμ Ε. Μπ. Ντιμπουά

Μη ικανοποίηση από την εργασία

Όλοι έχουμε συναντήσει εργαζόμενους, είτε σε δημόσιες υπηρεσίες είτε στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι φαίνεται πως ενδιαφέρονται κυρίως να κοιτούν το ρολόι, να νοσταλγούν το Σαββατοκύριακο ή να περιμένουν την ημέρα της πληρωμής. Δεν ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους, παρά μόνο για τους καρπούς της.

Όντας προσκολλημένοι στους καρπούς, παύουν να είναι αποδοτικοί. Αφού δεν είναι αποδοτικοί, δυσαρεστούν αυτούς τους οποίους υπηρετούν, εργοδότες και πελάτες μαζί, γεγονός που τους καθιστά ακόμη λιγότερο αποδοτικούς. Αυτός ο φαύλος κύκλος εν τέλει, ελαττώνει και τους καρπούς της εργασίας αυτούς καθ' εαυτούς.

Αποκτήστε το βιβλίο Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η αγάπη για την εργασία

Απ’ την άλλη πλευρά, έχουμε εξίσου συναντήσει εργαζόμενους που εκτελούν τα καθήκοντά τους κυρίως με πνεύμα εξυπηρέτησης και που φαίνονται επιπλέον να αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτή η αφοσίωση τους κάνει ιδιαίτερα αποδοτικούς με αποτέλεσμα να ευχαριστούν αυτούς τους οποίους υπηρετούν, και τους εργοδότες και τους πελάτες, κάτι που με τη σειρά του εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητά τους.

Με αυτόν τον ενάρετο κύκλο αυξάνονται οι καρποί των κόπων τους. Και το κάνουν με το να μην επικεντρώνονται κυρίως στους καρπούς αυτούς καθ' εαυτούς.

Οι περισσότεροι από εμάς εκτιμούμε έργα τέχνης όπως την ποίηση, τη ζωγραφική και τη μουσική, και οι μεγάλοι καλλιτέχνες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στις πολιτισμένες κοινωνίες.

Στην πράξη της δημιουργίας, οι καλλιτέχνες είναι πλήρως απορροφημένοι στο να εκφράσουν την τέχνη τους, όχι τους καρπούς της.

Εάν όντως δουλεύεις σωστά, οι καρποί ωριμάζουν μόνοι τους. Εάν κάποιος, αντί να δουλεύει καλά, φαντάζεται συνέχεια ότι δοκιμάζει τους καρπούς, τότε αυτοί δεν ωριμάζουν ποτέ.

Αποτελεσματικότητα και απόλαυση της εργασίας

Κάνοντας κάποιος μια δουλειά καλά, δε σημαίνει απαραίτητα ότι οφείλει να την κάνει τέλεια ή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Η αξία βρίσκεται στο να δουλεύει κανείς σκληρά και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Μπορεί να μην είναι αρκετό αυτό για να περάσει κανείς τη γραμμή του τερματισμού πρώτος, μα εάν προσπάθησε να κάνει τόσα όσα ήταν ικανός να κάνει, τότε κέρδισε την προσωπική ικανοποίηση.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Οι Στωικοί τόνιζαν ότι η ικανοποίηση είναι το πολυτιμότερο πράγμα που προκύπτει από τη δουλειά, το αποτέλεσμα που κανένα άλλο άτομο δεν μπορεί να μας αφαιρέσει, το τμήμα πάνω στο οποίο δεν έχει κανείς άλλος ισχύ εκτός από εμάς τους ίδιους.

Ανταγωνισμός στο εργασιακό πλαίσιο

Το κλειδί είναι πώς μετρά κανείς την καλύτερη επίδοσή του. Ο πολιτισμός μας είναι ανταγωνιστικός από τη φύση του. Το να χρησιμοποιεί κάποιος την επίδοση άλλων σαν το μόνο σημείο αναφοράς του είναι λάθος. Το να μην τη χρησιμοποιεί καθόλου είναι επίσης λάθος. Ο ανταγωνισμός φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο εαυτό μας.

Ο δημιουργικός, εποικοδομητικός ανταγωνισμός μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε και να εκφράσουμε τις ικανότητές μας.

Στη δουλειά, το κόλπο είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ ανταγωνισμού και συνεργασίας.

Προσωπική κλίση και ταλέντα

Η δουλειά είναι ένα ταξίδι για τους περισσότερους ανθρώπους. Μερικοί από εμάς γεννιούνται για να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα. Ο τρόπος που επιτυγχάνει κάνεις το μεγαλείο στη ζωή του είναι συγκεκριμένος για τον καθένα. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουν κλίση προς τη δουλειά τους, μα η εύρεση της κατάλληλης δουλειάς είναι ένας από τους πιο σίγουρους δρόμους για την επίτευξη της ολοκλήρωσης.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Η εύρεση των ταλέντων μας και ο καθορισμός της χρήσης τους, προσφέρει μια αίσθηση νοήματος ή σκοπού στην καθημερινή ζωή. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλές ή ταπεινές είναι οι προσδοκίες που έχουμε.

Η εργασία με νόημα είναι ουσιώδης για μια ζωή με νόημα. Η απόλυση είναι τις περισσότερες φορές οδυνηρή λόγω της προσκόλλησης στη θέση, στο γόητρο, στα προνόμια και την ασφάλεια μιας εργασίας και όχι απλά λόγω οικονομικής στενότητας.

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα:
Πώς να επιβιώσω σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον;
Πώς επιτυγχάνεται η επίλυση των συγκρούσεων στους οργανισμούς;

Διαμάχες στον εργασιακό χώρο

Οποιαδήποτε στιγμή βρεθούν μαζί άνθρωποι, θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές και διαμάχες. Ειδικότερα, αφού συνήθως δεν επιλέγεις τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, μπορεί να απαιτηθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να λειτουργήσει κάποιος σωστά. Εάν δουλεύεις σε ένα αφεντικό που δεν αντέχεις, μια επιλογή είναι να βρεις διαφορετική δουλειά, χωρίς ωστόσο εγγυήσεις ότι το καινούριο σου αφεντικό θα είναι καλύτερο.

Εάν το μόνο ελάττωμα στην παρούσα κατάστασή σας είναι το παραπάνω, σκέψου καλύτερα όλες τις πλευρές της δουλειάς σου πριν αποφασίσεις να μετακινηθείς.

Ενδεχομένως να χρειαστεί να απορροφήσεις αδικία, αλλά θα αναπτύξεις τις δικές σου εσωτερικές πηγές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο «σκληρός». Θέσε στον εαυτό σου ερωτήματα: «Τι μπορώ να μάθω εγώ από αυτό;». Η απάντηση μπορεί να κάνει την εμπειρία να αξίζει τον κόπο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βέργου

vergou mariaΦιλοσοφική Σύμβουλος.
Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό