Άρθρα του Ειδικού Συνεργάτη

Αναστασία Χαρά Καραγιάννη

karagianni xara anastasiaΨυχολόγος- Μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Προσωποκεντρικης Προσέγγισης.

Επικοινωνία: [email protected]

Αρχικά, πριν κάνουμε την αναφορά μας στην αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε πρώτα τι ορίζεται ως  «διαταραχή προσωπικότητας». Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει στον εξής ορισμό: «Διαταραχή προσωπικότητας θεωρείται ένα είδος ψυχικής διαταραχής, στο οποίο το άτομο έχει έναν απόλυτο και ανθυγιεινό τρόπο σκέψης, λειτουργίας και συμπεριφοράς».

Τα τελευταία χρόνια η διαταραχή εξάρτησης από τον τζόγο φαίνεται να πλήττει το 0,4-1,6% του παγκόσμιου πληθυσμού (Hodgings, Stea & Grant, 2011). Σύμφωνα με το American Psychological Association (2013) «η διαταραχή εξάρτησης από τον τζόγο χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο, δυσπροσαρμοστικό μοτίβο συμπεριφορών ως προς τα τυχερά παιχνίδια, που προκαλεί κλινικά σημαντική βλάβη ή δυσφορία».

Στις 11 Μαρτίου, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (ΔΟΥ), ανακήρυξε τον ιό του covid--19 ως πανδημία (WHO, 2020), και άμεσα λήφθηκαν ανά τον κόσμο προστατευτικά μέτρα που συνιστούσαν ή ζητούσαν επιτακτικά τον εγκλεισμό στα σπίτια (Mervosh, Lu, & Swales, 2020).

Οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, όπως και οι διαταραχές χρήσης ουσιών κάθε χρόνο προσβάλλουν ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού (~76 εκατομμύρια προσβάλλονται από διαταραχές χρήσης αλκοόλ, ενώ 35 εκατομμύρια από διαταραχές χρήσης ουσιών).

Ένας οργανισμός, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να βιώνει κατάθλιψη είναι ένας οργανισμός, ο οποίος τείνει να έχει «χτυπηθεί» επανειλημμένα μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο. Στην ουσία, είναι ένας οργανισμός, ο οποίος έχει χάσει, έστω και προσωρινά, την ταυτότητά του, και το στίγμα του στη ζωή.

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ