Άρθρα του Ειδικού Συνεργάτη

Ελένη Μίχα

miha eleni
BSc Psychology AMC College.
Επικοινωνία: [email protected]

Τι με κάνει να είμαι αυτό που είμαι; Είναι το DNA μου; Είναι ο τρόπος που μεγάλωσα; Πού θα ρίξω ευθύνες; Είναι φύσει ή θέσει;

Ερωτήματα που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων και ταυτόχρονα, έχουν απασχολήσει όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά και την επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της. Είναι η φύση αυτή που μας κάνει να είμαστε, είναι η ανατροφή μας, ή ένας πολύμορφος συνδυασμός και των δύο;

Έφτασε επιτέλους η πολυαναμενόμενη στιγμή των καλοκαιρινών διακοπών! Μια στιγμή λίγο διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει… Η πανδημία που ξέσπασε σε ολόκληρη την υφήλιο, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, ακόμη κι αν οι αλλαγές που έλαβαν χώρα μοιάζουν να είναι ανεπαίσθητες για μερικούς από εμάς.

Πες μου γιατί δε νιώθω ευτυχισμένος. Σε παρακαλώ βοήθησέ με να καταλάβω το γιατί. Γιατί δε με ενθουσιάζει τίποτα πια; Γιατί είναι όλα τόσο ίδια; Πες μου γιατί είμαι απαθής! Πες μου γιατί δε νιώθω! Πες μου γιατί η χαρά μου έρχεται και φεύγει εν ριπή οφθαλμού!

Πες μου πώς να την κρατήσω, να την κάνω για πάντα δική μου! Γίνεται;

Όπως θέλουμε δείχνουμε κι ό,τι θέλουμε δείχνουμε. Ντυνόμαστε με χρώματα, με σχήματα, με λέξεις. Φορτωνόμαστε με ό,τι μπορούμε, διασφαλίζοντας έτσι πως δε θα μας δουν. Προσπαθώντας να αποκρύψουμε τα μελανά μας σημεία. Επιδιώκοντας εμείς οι ίδιοι να τα απαρνηθούμε. Αν σταματούσε για λίγο ο χρόνος, θα είχαμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε γύρω μας ίσως λίγο πιο ουσιαστικά.

Η λέξη στρες προέρχεται από το λατινικό stringere, που σημαίνει συμπιέζω-σφίγγω. Πρόκειται για μια λέξη που στοιχειώνει πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, όντας η μεγαλύτερη μάστιγα διαταραχών ψυχικής υγείας, μαζί με το άγχος και την κατάθλιψη. Μια από τις συνηθέστερες παρερμηνείες σχετικά με το στρες είναι η τάση των ανθρώπων να το συγχέουν με το άγχος.

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ