Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο, αλλά και τις οικογένειες τους, θα παρέχει πλέον ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία η «Ηλιαχτίδα».

Ένα όραμα πραγματοποιείται

Η νέα δομή, που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, αποτελεί, όπως τόνισε η πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας» Μαρία Ευστρατίου, την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου οράματος, το οποίο πραγματοποιείται με την επιστημονική εποπτεία και μέριμνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με σκοπό τη βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, σε όλα τα στάδια της ασθένειας, από τη διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας και μετά από αυτήν.

Συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης σε παιδιά με καρκίνο

Στη νέα δομή, παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συστηματικών εβδομαδιαίων συνεδριών ψυχικής ενδυνάμωσης. Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε η κ. Ευστρατίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λειτουργία της δομής έχει ξεκινήσει στη βασική της μορφή με τη στελέχωση από μία ψυχολόγο, χωρίς όμως έκπτωση στις ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί στον σχεδιασμό, ενώ σύντομα όπως επισήμανε θα επιχειρήσουν αυτό το έργο να υποβληθεί σε θεσμικούς δωρητές για χρηματοδότηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των στόχων και των δράσεων της δομής.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε, καθώς η Δομή αυτή είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι πήρε σάρκα και οστά, με σχεδόν μηδενικό κόστος για το Σύλλογο, καθώς αγαπήθηκε από όλους τους ανθρώπους της "Ηλιαχτίδας" ήδη από τη γέννηση τις ιδέας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμπνεύσουμε θετικά και να βρεθούν άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό και χρηματοδότησαν την υλοποίησή του» δήλωσε η πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία η «Ηλιαχτίδα», η οποία εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της δομής, αναφέρθηκε στα στοιχεία της εκτίμησης αναγκών, όπως αυτά αντλήθηκαν από δύο, όπως τόνισε, βασικές πηγές.

Η πιλοτική εφαρμογή της δωρεάν ψυχολογικής στήριξης από την Ηλιαχτίδα

«Πρώτη πηγή ήταν τα στατιστικά στοιχεία που διέθετε η "Ηλιαχτίδα" από την πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας αυτής. Για 3 χρόνια -από το 2016 έως το Σεπτέμβριο 2019- παρείχε δωρεάν ψυχολογική στήριξη μέσω συστηματικών εβδομαδιαίων συνεδριών από εξωτερικούς συνεργάτες ψυχολόγους στα ιδιωτικά τους γραφεία. Η αύξηση του αριθμού των συνεδριών κάθε χρόνο, ξεκινώντας με 99 συνεδρίες το 2016 και καταλήγοντας στις 754 το 2019, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα. Δεύτερη πηγή ήταν τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις που είχαμε με τους ίδιους τους ωφελούμενους μας, οι οποίοι μας επιβεβαίωναν πως η ψυχολογική στήριξη, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους βοηθούσε σημαντικά να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Επιπλέον, θα μπορούσα να πω, ότι η οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό η συστηματική ψυχοθεραπεία για όλα τα μέλη μιας οικογένειας, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την ανάγκη αυτής της δωρεάν παροχής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ευστρατίου.

Η καινούργια δομή που λειτουργεί ήδη, στεγάζεται σε ιδιόκτητο γραφείο του Συλλόγου που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οδό Δουκός Μποφώρ 7.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ