Έχοντας κερδίσει τη μάχη με την πανδημία, τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν και φέτος κάλεσμα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης κυριαρχούν ως αναγκαία μέσα ενάντια στην πανδημία, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «Στάσου πλάι μου» έρχεται να θυμίσει ότι η εξάπλωση της χρήσης και της εξάρτησης αντιμετωπίζεται με αντίστροφη προσέγγιση.

Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή. Αντίθετα, πρακτικές και πολιτικές διαχωρισμού, αποκλεισμού, στιγματισμού, τιμωρίας και καταστολής τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και σπρώχνουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια βαθύτερα στη χρήση και στο περιθώριο.

Για αυτό φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και κάθε μέρα, μειώνουμε τις αποστάσεις, στηρίζουμε όσους έχουν «κολλήσει», μεταδίδουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν σχεδιάζονται και υλοποιούνται από μέλη, εργαζόμενους, Συλλόγους Οικογένειας και εθελοντές του ΚΕΘΕΑ, με σεβασμό στα μέτρα προστασίας και τους σχετικούς περιορισμούς.

ΚΕΘΕΑ Στροφή

22 Ιουνίου, 16:00: Τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Εφήβων Στροφή, με τον επιμορφωτή τους Τάσο Γιαννίκο, εκπέμπουν από το webradio του θεραπευτικού προγράμματος, μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και συγχρόνως γιορτάζουν τα γενέθλια του προγράμματος.

Η εκπομπή θα επαναληφθεί στις 24/6 στις 15:00.

Μονάδα πρόληψης & έγκαιρης παρέμβασης Πήγασος-Ίκαρος

26 Ιουνίου, 12:00-14:00 και 16:00-18:00: Διαδικτυακές ενημερώσεις για τους εθελοντές του Connect your city, με θέμα «Ο ρόλος του εθελοντή στην πρόληψη των εξαρτήσεων».

Αθήνα – ΚΕΘΕΑ Διάβαση

22-25 Ιουνίου, 7:00-21:00: Χειροποίητες δημιουργίες και γλυκίσματα ως αφορμή για επικοινωνία, αλλά και για την ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματος, στο παζάρι του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Διάβαση στα γραφεία του Συλλόγου, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, οδός Λεμεσού 1-3 και Σταυροπούλου.

Άρτα – ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

26 Ιουνίου, 10:00-13:00: Ενημερωτικό περίπτερο από τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στην Πλατεία Σκουφά.

Ηράκλειο Κρήτης – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

25 & 26 Ιουνίου, 18:00-21:00: Ενημερωτικές παρεμβάσεις σε γειτονιές του Ηρακλείου: Καμίνια, Αγία Τριάδα, Ξενία, Καράβολα, Πατέλες, Αγία Αικατερίνη, Πόρος, Κατσαμπάς

26 Ιουνίου, 9:00-12:00: Διαμόρφωση και καθαρισμός του πάρκου που γειτνιάζει με τη Θεραπευτική Κοινότητα Αριάδνη στην οδό Γ. Σεφέρη της Νέας Αλικαρνασσού.

26 Ιουνίου, 09:00: Αναρρίχηση (rapel) στο Βουλισμένο Αλώνι Ηρακλείου από τη Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

1 Ιουλίου, 18:00-21:00: Ανοιχτή πρόσκληση στη γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού, με ζωντανή μουσική, δρώμενα και κέρασμα παγωτού, στο παρκάκι της οδού Γ. Σεφέρη.

Θεσσαλονίκη – ΚΕΘΕΑ Προμηθέας

22-25 Ιουνίου, 10:00-13:00: Street-work, από εργαζόμενους και μέλη του προγράμματος, στις πιάτσες της Θεσσαλονίκης με σκοπό την κινητοποίηση των χρηστών για παραπομπή τους σε προγράμματα απεξάρτησης. Παράλληλα, από τις 10:00 έως τις 18:00, έξω από το κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Πίνδου 4, Λαδάδικα), στο οποίο θα έχουν αναρτηθεί μηνύματα μελών του προγράμματος από τις φυλακές, θα γίνεται ενημέρωση για το κοινό.

Θεσσαλονίκη – ΚΕΘΕΑ Ιθάκη

23 Ιουνίου, 09:00-13:30: Η Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πολιτισμού του Δήμου Δέλτα, συμμετέχει στη δράση καθαρισμού και καλλωπισμού της κεντρικής πλατείας του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλάστρας.

26 Ιουνίου: Διοργάνωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης δράσης καθαρισμού μονοπατιών του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

Ιωάννινα – ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

22-26 Ιουνίου, 10:00-13:00 & 18:00-21:00: Ενημερωτικό περίπτερο από τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στη Ν. Ζέρβα.

24 Ιουνίου, 18:00: Ποδηλατοδρομία: Γύρος της λίμνης των Ιωαννίνων. Αφετηρία: Εγκαταστάσεις Περιφέρειας Ηπείρου. Τερματισμός: Παλαιά Σφαγεία.

25 Ιουνίου, 19:30: Slackline (ισορροπία πάνω σε τεντωμένο ιμάντα) στο Θεατράκι.

Κάλυμνος – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

26 Ιουνίου, 9:00-13:00: Ενημερωτική δράση σε καφετέριες, καταστήματα και φαρμακεία της Καλύμνου και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί βιωματική δράση πρόληψης στο 1ο Σώμα Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου.

27 Ιουνίου: Ανοιχτή Ποδηλατοδρομία στο κέντρο της Πόθιας Καλύμνου με την συμμετοχή των Ναυτοπροσκόπων και εθελοντών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στον δρόμο με διανομή έντυπου υλικού.

Κομοτηνή – ΚΕΘΕΑ Κιβωτός

26 Ιουνίου, 17:00-20:00: Ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή για τις εξαρτήσεις στην τουρκική γλώσσα, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», η ποία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Ροδόπης Çınar FM, City FM, Joy FM.

Λειβαδιά – ΚΕΘΕΑ Εν Δράση

2 Ιουλίου, 10:00-13:00: Ενημερωτικό περίπτερο και διανομή υλικού στον Πεζόδρομο Μπουφίδου

Μυτιλήνη – ΚΕΘΕΑ Νόστος

25 Ιουνίου, 10:00: Ραδιοφωνική ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα, την εξάρτηση και την απεξάρτηση από τη συχνότητα της ΕΡΤ Αιγαίου

26 Ιουνίου, 12.30: Ραδιοφωνική ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα, την εξάρτηση και την απεξάρτηση από τη συχνότητα του Ρ/Σ «Το Νησί»

Ναύπλιο – ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο

19- 26 Ιουνίου, 11:00-14:00: Διαδοχικές ενημερωτικές παρεμβάσεις, με δυνατότητα πραγματοποιήσεις και ατομικών συμβουλευτικών συναντήσεων, για τα ναρκωτικές και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις (αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) στο Άστρος Κυνουρίας (19/06), στο Δρέπανο -Τολό (22/06), στον Ναύπλιο (24/06), στο Άργος (25/06) και στο Λυγουριό-Επίδαυρος (26/06).

Ξάνθη – ΚΕΘΕΑ Κιβωτός

28 Ιουνίου, 11:00: Ποδηλατοπορεία στην Γενισέα Ξάνθη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γενίσεας και τον Ποδηλατικό Σύλλογο Ξάνθης

Πειραιάς – ΚΕΘΕΑ Νόστος

27 Ιουνίου, 18:00-22:00: Μίνι Τουρνουά ποδοσφαίρου στην παραλία Βοτσαλάκια Πειραιά

Πύργος – ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο

18 Ιουνίου, 19:00-21:00: Ενημέρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου για τις εξαρτήσεις και τις νέες υπηρεσίες που έχει δημιουργήσει το ΚΕΘΕΑ στην περιοχή.

Ρόδος – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

23 Ιουνίου, 9:30-17:30: Παρεμβάσεις ενημέρωσης γειτονιάς για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε θέματα εξαρτήσεων στη δυτική πλευρά του νησιού: Ιαλυσσός, Κρεμαστή, Παραδείσι, Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακος, Έμπωνας, Κρητηνία.

24 Ιουνίου, 9:30-17:30: Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης στα χωριά Κοσκινού, Φαληράκι και Κολύμπια, και ολοήμερη παρέμβαση στον Αρχάγγελο με συνάντηση με τοπικούς φορείς, επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο, στο Κέντρο Υγείας και στο Κέντρο Κοινότητας, πραγματοποίηση ατομικών ραντεβού ενημέρωσης και συμβουλευτικής και street-work.

25 Ιουνίου, 9:30-17:30: Παρεμβάσεις ενημέρωσης γειτονιάς για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σε θέματα εξαρτήσεων στην ανατολική πλευρά του νησιού: Αφάντου, Ψύνθος, Μαλώνα, Μάσσαρη, Κάλαθος, Λίνδος, Πεύκοι, Λάρδος, Γεννάδι, Λαχανιά.

26 Ιουνίου, 9:30- 17:30: Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης στην πόλη της Ρόδου. Street –work της Κινητής Μονάδας με τα μέλη της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης στις «πιάτσες» της πόλης.

Χανιά – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

26 Ιουνίου, 10:00-12:00: Ενημέρωση για θέματα εξαρτήσεων με περίπτερο έξω από το Δημαρχείο Χανίων και σε γειτονιές της πόλης των Χανίων (Νέα Χώρα, Κουμ Καπί, Πασακάκι).

26 Ιουνίου: Διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς ανάμεσα σε κρατούμενους και μέλη του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, καθώς και συνεργατών των Εκδόσεων Ραδάμανθυς.

29 Ιουνίου, 21:00: Δωρεάν προβολή της ελληνικής ταινίας «Η χαρτοπαίχτρα» της Finos Film στον Δημοτικό Κινηματογράφο Χανίων «ΚΗΠΟΣ». Η κράτηση θέσεων θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Δήμο Χανίων-ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.