Τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών από τον εγκλεισμό τους τις εβδομάδες που διήρκεσε η παύση των περισσότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (lockdown) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού μελετά -μεταξύ άλλων- η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «City Science Initiative» (CSI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία City Science Intiative (CSI)

Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση των τρόπων με τους οποίους η επιστήμη, η έρευνα και η κοινωνική καινοτομία μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της καθημερινής ζωής των πολιτών στα αστικά κέντρα.

Η Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στο κομμάτι που αφορά την ψυχική υγεία και την ευεξία των πολιτών των ευρωπαϊκών πόλεων στη μετά COVID εποχή.

Webinar: Ψυχική Υγεία και Επιστήμη των Πολιτών

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συμμετοχής στην πρωτοβουλία CSI η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο διακρίθηκε στο «City Science Initiative/EU Chief City Officers Network» στις Βρυξέλλες ως «CSI-Lead City» σε θέματα Ψυχικής Υγείας και Ευζωίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούμενο από το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (Thess-AHALL) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη, διοργανώνουν αύριο (Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και ώρες 15.30-17.30) το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο της πρωτοβουλίας, με θέμα «Ψυχική Υγεία και Επιστήμη των Πολιτών».

Σε ποιούς απευθύνεται το webinar;

Στο Διαδικτυακό Εργαστήριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων και φορέων χάραξης πολιτικής, αξιωματούχοι των διευθύνσεων RTD και SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, -μεταξύ άλλων- ο Επικεφαλής του «EC Joint Research Centre», Alessandro Rainoldi, αξιωματούχος του «WHO Regional Office for Europe», ανώτεροι αξιωματούχοι από δήμους ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Λιλ, Ούντινε, Δουβλίνο, εκπρόσωποι δικτύων όπως το «European Network of Living Labs», το «URBACT Health & Greenspace network». Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην εκδήλωση μέσω του συνδέσμου Virtual workshop on Mental Health

Θέματα συζήτησης του online workshop

  1. Πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την πρόσβαση σε υποδομές ψυχικής υγείας και ευεξίας σε μεγάλες και μικρές πόλεις;

  2. Μέθοδοι, εργαλεία και δεδομένα για τον σωστό συντονισμό της παροχής ψυχικής υγείας και ευεξίας και υπηρεσιών ψυχιατρικής / κοινωνικής φροντίδας σε πόλεις (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης σε περίπτωση πανδημιών)

  3. Δέσμευση για τη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας των πόλεων (συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημιών)

  4. Τι είναι μια ανθρωποκεντρική πόλη όσον αφορά την ψυχική υγεία και την ευεξία;

  5. Επιδράσεις κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης λόγω καραντίνας στη γνωστική και σωματική ικανότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου (σε ευάλωτες ομάδες, ευρύ κοινό, επαγγελματίες) και ο πιθανός ρόλος των βοηθητικών καινοτόμων λύσεων που συνδυάζουν τεχνολογικές, ψηφιακές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και καινοτομίες της διακυβέρνησης.

Μια ανθρωποκεντρική πόλη πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολίτες και να προωθήσει την ψυχική ευεξία, να αποτρέψει τις ψυχικές διαταραχές, να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φροντίσει τα άτομα που πλήττονται από ψυχικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το συγκερασμό της επιστήμης, της πολιτικής και της δραστηριοποίησης των πολιτών τόσο για τη διευρεύνηση των προβλημάτων όσο και για την εξεύρεση ωφέλημων λύσεων βελτιώνοντας έτσι την καθημερινή ζωή και έχοντας εμπιστοσύνη στη διαχείριση κρίσεων, όπως στην περίπτωση μιας πανδημίας.

Agenda

Opening
14:30 – 14:40. Welcoming
Joint Research Centre of the European Commission

14:40 - 14:55. Workshop introduction: elaborating the challenge of Thessaloniki concerning mental health and how research could contribute to this challenge.
City of Thessaloniki

Mainstreaming findings and challenges with Key stakeholders
14:55 – 15:55. Presentations from key European stakeholders

Discussion with cities

16:15 – 17:15. Presentations from cities

17:15 – 17:30. Questions and answers

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ