Το κέντρο ψυχοθεραπείας Animus Corpus μέσα στους επόμενους μήνες θα υλοποιήσει τα ακόλουθα σεμινάρια ψυχολογίας, τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Ψυχικό τραύμα: Πώς να φροντίσουμε πληγές που δε ματώνουν

Μία ξαφνική αλλαγή στη ζωή μας όπως ένα ατύχημα, ο θάνατος ή αποχωρισμός αγαπημένων προσώπων, απρόσμενες αλλαγές όπως ένα διαζύγιο, η αλλαγή εργασίας ή κατοικίας, η απώλεια χρημάτων ή άλλων συνηθειών, μπορεί να μας δυσκολεύουν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε αρχικά ή από όσο οι άλλοι γύρω μας μπορούν να καταλάβουν.

Τι μας συμβαίνει όμως όταν έρθουμε αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά στρεσογόνο ή σοκαριστική εμπειρία; Γιατί, ενώ προσπαθούμε να αφήσουμε αυτές τις εμπειρίες στο παρελθόν και να ξεχάσουμε, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε; Τα τραυματικά βιώματα επηρεάζουν άμεσα το σώμα και τον νου, με αντίκτυπο στο άτομο, την οικογένεια και τις σχέσεις μας.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Ψυχικό τραύμα: Πώς να φροντίσουμε πληγές που δε ματώνουν

Αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας

Πολλές φορές τρώμε ενώ δεν πεινάμε, κυρίως για να αντισταθμίσουμε ένα αρνητικό συναίσθημα, να αποδράσουμε από το άγχος, ή για να γεμίσουμε ένα συναισθηματικό κενό. Και τότε πιάνουμε τον εαυτό μας να τρώει περισσότερο απ’ όσο θα ήθελε, ή να τρώει ανεξέλεγκτα, με επακόλουθες δυσάρεστες και άβολες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ντροπή, ένταση, ενοχές, απογοήτευση.

Όλοι μπορούμε να φάμε για συναισθηματικούς λόγους. Όταν όμως «καταπίνουμε» συναισθήματα όπως θυμό, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε νέα μονοπάτια συναισθηματικής ρύθμισης και διαχείρισης διαπροσωπικών δυσκολιών.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας

Συναισθηματική ανθεκτικότητα

Σας έχει συμβεί ποτέ να βρεθείτε μπροστά σε μία δυσκολία και ενώ πιστεύατε πως δεν θα μπορέσετε να την ξεπεράσετε, τελικά όχι μόνο τα καταφέρατε αλλά με κάποιον τρόπο βγήκατε πιο δυνατοί;

Η θετική έκβαση δεν προκύπτει ως τυχαίο αποτέλεσμα αλλά οφείλεται σε δεξιότητες που ήδη διαθέτουμε. Αφού τις αντιληφθούμε και μάθουμε να τις αξιοποιούμε κατάλληλα, θα μπορούμε να επιτυγχάνουμε μικρές, καθημερινές νίκες όλο και πιο συχνά. Κυρίως, όμως, συνειδητά.

Σας περιμένουμε για να αναγνωρίσουμε και να ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα. Μαθαίνουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να παραμένει συναισθηματικά υγιής και να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Συναισθηματική ανθεκτικότητα

Η τέχνη της συμβίωσης

Τα περισσότερα ζευγάρια νιώθουν ότι η σχέση τους, δεν είναι αυτή που φανταζόταν όταν παντρεύτηκαν. Τα θετικά συναισθήματα, οι ιδανικές στιγμές του πρώτου καιρού, η πίστη πως η ζωή τους «μαζί» θα ήταν καλύτερη από ότι «χωριστά», σήμερα δίνουν τη θέση τους σε αρνητικά συναισθήματα, σε κακή διάθεση και σε ανταλλαγή επικρίσεων και παραπόνων.

Έτσι ξεκινά ένα κουβάρι λάθος αντιδράσεων, με εντάσεις, λεκτική βία, θυμό και απομόνωση. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το τοξικό νήμα, πριν μας τυλίξει μέσα του, πριν ακόμα ο χωρισμός να φαντάζει σαν η μοναδική λύση που μας απομένει.

  • Τρόποι επικοινωνίας, Αντιμετώπιση συγκρούσεων
  • Συναισθηματική αντίληψη, Αντιδράσεις & Όρια.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Η τέχνη της συμβίωσης

Διεκδικητικότητα: η ικανότητα να μπορώ να είμαι εγώ

Έχετε βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις όπου, ενώ μιλούσατε, νιώθατε πως δεν ακούγεστε και κανείς δεν σας δίνει σημασία; Ή άλλες φορές πάλι, σε καταστάσεις όπου προσπαθώντας να βρείτε το δίκιο σας να καταλήγετε σε καυγάδες και εντάσεις, ακόμα και με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους;

Στις περιπτώσεις αυτές, αλλά και στις απλές καθημερινές επαφές με τους γύρω μας, η Διεκδικητικότητα θα μας βοηθήσει να έχουμε ποιοτικότερες σχέσεις, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επομένως να αντλούμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την καθημερινότητά μας.

Είναι ο τρόπος επικοινωνίας που εκφράζει τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις μας κατά τρόπο που να σέβεται τόσο τους εαυτούς μας, όσο και το άλλο πρόσωπο. Το σεμινάριο θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν θετικό και εποικοδομητικό τρόπο διαπροσωπικής επικοινωνίας και να ενθαρρύνουν θετικές αλλαγές.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Διεκδικητικότητα: Η ικανότητα να μπορώ να είμαι εγώ

Βιωματικό σεμινάριο: Αυτογνωσίας - Ενδυνάμωσης - Επίτευξης στόχων

  • Αυτογνωσία ένα ταξίδι εντός μας. Γνωρίζω τις αντιλήψεις, τα όρια, τις ανάγκες και τα όνειρα μου.
  • Αυτοβελτίωση στο παρόν. Επιλέγω τους τρόπους και τα εργαλεία που θα με βοηθήσουν να ζήσω αρμονικά.
  • Eνσυναίσθηση τρόποι διαχείρισης και ανάπτυξης. Αναγνωρίζω και αξιοποιώ τα συναισθήματα μου.
  • Αξίες και πεποιθήσεις. Επιλογή, κατανόηση, αποδοχή και ο ρόλος τους στις επιλογές μας.
  • Στόχοι. Ορισμός, αξιολόγηση, προτεραιότητες και επιλογή τρόπου επίτευξης.
  • Δημιουργία προσωπικού χάρτη. Περιλαμβάνει συνοπτικά όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω σημεία.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Βιωματικό σεμινάριο: Αυτογνωσίας - ενδυνάμωσης - επίτευξης στόχων

Ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείριση άγχους

Γνωρίζετε ότι η πηγή κάθε σύγκρουσης στην προσωπική ή και στην εργασιακή ζωή κρύβει στις ρίζες της την έννοια της Επικοινωνίας; Η κακή επικοινωνία είναι η αιτία που προκαλεί κάθε ασυνεννοησία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Επικοινωνία είναι ένα στοιχείο-κλειδί για επιτυχία τόσο στις διαπροσωπικές όσο και στις σχέσεις στο χώρο εργασίας καθώς συμβάλει καταλυτικά στην αναγνώριση, στην επίλυση αλλά και στην ανατροφοδότηση όλων των θεμάτων. Σε όλα τα παραπάνω όμως απαιτείται εκπαίδευση κατανόηση και εξάσκηση. Η επικοινωνία ενισχύεται μέσω της ενσυνείδητης αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβληματικές και αγχογόνες καταστάσεις αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Κι άλλες φορές έχουμε την τάση να αναλύουμε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον.

Η επανειλημμένη έκθεση στο στρες οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική εξουθένωση, μείωση κινήτρου, έλλειψη ζωτικότητας και ζέσης για την ίδια τη ζωή.

Η ενσυνείδητη στάση στις καθημερινές εμπειρίες και η αποδοχή των συναισθημάτων μειώνουν το προκαταβολικό άγχος και τον αρνητικό μηρυκασμό. Το να εστιάζουμε στο παρόν έρχεται σε αντίθεση με το να νιώθουμε πως ζούμε συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού.

Σε αυτό το σεμινάριο θα εκπαιδευτούμε στην ενσυνείδητη συμπεριφορά για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απελευθερωθεί από φόβους και παράλογες σκέψεις. Η εστίαση στο παρόν θα μας δώσει τα εφόδια ώστε να εκτιμούμε την καθημερινότητά μας και να βιώνουμε με πληρότητα τις εμπειρίες μας.

Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το σεμινάριο Ενίσχυση δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείριση άγχους

Εκδήλωση ενδιαφέροντος