Το πρόγραμμα προσφέρεται στο Κολλέγιο σε συνεργασία με το κρατικό Πανεπιστήμιου του Central Lancashire, το οποίο φέρει εκτεταμένη εμπειρία στο αντικείμενο. Εξάλλου το EVOFIT, το πρόγραμμα σκιαγράφησης και αναγνώρισης προσώπων από περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιούν μερικές από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο, είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης έρευνας που έχει γίνει στο Μεταπτυχιακό αυτό στο UCLan κατά τα προηγούμενα έτη.

Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογική Ψυχολογία

Η Εγκληματολογική ή Δικαστική Ψυχολογία αποτελεί έναν από τους πιο εξελισσόμενους κλάδους της επιστήμης της Ψυχολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο πλήθος επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ιατρών, δικηγόρων, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων εκπαιδευόνται εντατικά τα τελευταία χρόνια στον κλάδο.

Η εξειδίκευση της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας αποτελεί τη σύνδεση της ψυχολογίας με το νομικό σύστημα και αφορά στην διαδικασία του πως σκέφτονται και συμπεριφέρονται τα άτομα που διαπράττουν εγκλήματα, με σκοπό την επίλυση υποθέσεων και συνεπώς την απονομή δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ένα βασικό κομμάτι της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας αφορά στην πρόληψη συμπεριφορών επιθετικότητας και βίας, με απώτερο σκοπό την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας.

Tο Master ξεκινάει στις 22/10/2021. Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το Master Εγκληματολογικής Ψυχολογίας ακολουθώντας το σχετικό σύνδεσμο.

Το Μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογική Ψυχολογία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή της ψυχολογίας σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με την εγκληματολογία, την δικαιοσύνη και την πρόληψη συμπεριφορών βίας (φυλακές, νοσοκομεία, αστυνομικές υπηρεσίες, δικαστήρια, φορείς με συναφή δράση). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι φοιτητές θα εφοδιαστούν με γνώσεις σχετικές με τις θεωρητικές αρχές της εγκληματολογικής ψυχολογίας και την εφαρμογή αυτών των θεωριών σε ένα πρακτικό εγκληματολογικό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων καλύπτει:

 • Τη θεωρία και τα ευρήματα που διέπουν την εφαρμογή των αρχών της ψυχολογίας σε εγκληματολογικά περιβάλλοντα.
 • Την εξέλιξη ενός δράστη από την πρώτη επαφή του με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, μέχρι την τελική απελευθέρωσή του στην κοινότητα ή/και σε ασφαλή προστατευμένα πλαίσια.
 • Τη διάγνωση και αξιολόγηση, μέσω εργαλείων αιχμής, του ρίσκου τέλεσης παραβάσεων ή εγκλημάτων από συγκεκριμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες.
 • Το Profiling Παραβατών/Εγκληματιών καθώς και τις μεθόδους Ανίχνευσης Ψεύδους/Εξαπάτησης κατά τη διάρκεια της επαφής με κατηγορούμενους ή εγκληματίες.
 • Τις μεθόδους Συνεντεύξεων και Ανακρίσεων Υπόπτων, αλλά και την επιστήμη της Μαρτυρίας Αυτοπτών Μαρτύρων και της Αναγνώρισης Προσώπων.
 • Τον ρόλο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, παρέμβασης και επιμέρους φροντίδας των δραστών.
 • Τη φροντίδα και την ψυχολογική στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.
 • Ουσιώδεις εφαρμοσμένες δεξιότητες του εγκληματολογικού ψυχολόγου, όπως συμβουλευτική και επικοινωνία με τον δράστη, το θύμα, την οικογένεια και τη διεπιστημονική ομάδα.
 • Ηθικά και άλλα επαγγελματικά ζητήματα στην εφαρμογή της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας.
 • Βασικές μέθοδοι έρευνας που χρησιμοποιούν οι εγκληματολογικοί ψυχολόγοι και η εφαρμογή τους σε εγκληματολογικά πλαίσια.
 • Εφαρμογές της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας σε Κλινικά πλαίσια.

Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

 • Μεταπτυχιακό με διεθνή αναγνώριση από το 5ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας.
 • Αναγνώριση στην Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου για την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων όπως ορίζει η νομοθεσία..
 • Διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών (ψυχολόγοι εξειδικευμένοι στην εγκληματολογική ψυχολογία, εγκληματολόγοι, ψυχίατροι με εξειδίκευση στην δικαστική ψυχιατρική, δικηγόροι κτλ) με μεγάλη πείρα στην εγκληματολογική ψυχολογία και την εφαρμογή της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 • Ευέλικτο πρόγραμμα που προσφέρεται σε full-time και part-time μορφή ώστε να συνδυάζεται με άλλες υποχρεώσεις.

Διάρκεια Προγράμματος: Διάρκεια 1 έτος

Δομή Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογικής Ψυχολογίας:

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει εξειδικευμένα μαθήματα/διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια στο αντικείμενο της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από εκπαίδευση στην έρευνα σε εγκληματολογικό περιβάλλον και την υλοποίηση ερευνητικής πτυχιακής εργασίας.

Κριτήρια & Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε παρεμφερή επιστημονικό κλάδo.

Γίνονται επίσης δεκτοί μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, Δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί, χωρίς όμως τη δυνατότητα εγγραφής στον Τομέα Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (εκτός αν διαθέτουν και πρώτο πτυχίο Ψυχολογίας).

Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου IELTS 6.5 ή αντίστοιχο. Εξαιρούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική γλώσσα.

Θα προτιμηθούν όσοι έχουν ολοκληρώσει ερευνητική πτυχιακή εργασία κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους.

Δυο χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα.

Πολύ καλή γνώση (σε επίπεδο πρώτου πτυχίου) Έρευνας & Μεθοδολογίας με χρήση SPSS. (Όποιος υποψήφιος δεν καλύπτει το παραπάνω μπορεί να παρακολουθήσει ένα ειδικό εντατικό πρόγραμμα στο ICPS)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος