Τι είναι το Play Therapy;
Το Play Therapy είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες.

Η σύγχρονη, μη-κατευθυντική προσέγγιση στο Play Therapy βασίζεται στην προσωποκεντρική προσέγγιση του Carl Rogers, καθώς και σε θεωρίες σχετικές με την ανάπτυξη των παιδιών και το attachment (θεωρία του δεσμού).

Η Virginia Axline, μαθήτρια του Rogers, υπήρξε πρωτοπόρος στην εξέλιξη του προσωποκεντρικού μοντέλου Play Therapy, το οποίο δίνει σε παιδιά και ενήλικες την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τα προβλήματα τους μέσω του παιχνιδιού και των δημιουργικών τεχνών.

Το Play therapy προσφέρει τον ελεύθερο και προστατευμένο χώρο, όπου συναντιούνται ο πελάτης, παιδί ή ενήλικας και ο θεραπευτής.

Εδώ το παιδί, ο έφηβος ή ο ενήλικας, έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει με το δικό του ρυθμό, εκείνα τα θέματα από το παρελθόν ή το παρόν, που συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζουν τις ζωές τους και την λειτουργικότητα τους στην καθημερινότητα τους.

Το Play therapy δίνει την δυνατότητα στο παιδί, τον έφηβο και τον ενήλικα, να έχει πρόσβαση στις δικές του εσωτερικές πηγές ανθεκτικότητας και επίλυσης θεμάτων και μέσα από την θεραπευτική συμμαχία, επιτρέπει να συμβεί η ανάπτυξη και η αλλαγή. Ειδικά για τα παιδιά, το παιχνίδι, είναι ένα φυσικό μέσον έκφρασης, η φυσική τους γλώσσα.

Στο play therapy το παιδί, με την παρουσία ενός εκπαιδευμένου ενήλικα, παίρνει βοήθεια και ανακουφίζεται από συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Πως δουλεύει το Play Therapy; 

Κατά την διάρκεια των συνεδριών, ο πελάτης έχει την ευκαιρία να δουλέψει με όποιες μεθόδους/υλικά επιθυμεί, για παράδειγμα τον δίσκο με την άμμο και τα σύμβολα, τον πηλό, τα μουσικά όργανα, την κίνηση, τις ιστορίες, τις γαντόκουκλες (puppets), την ζωγραφίκή, τον δημιουργικό οραματισμό, κλπ.

Αυτή η ευκαιρία για παιχνίδι και δημιουργικότητα, επιτρέπει στον πελάτη να διερευνήσει τον εαυτό του σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.

Ποιος μπορεί να βοηθηθεί από το Play Therapy;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να κάνουν συνεδρίες Play Therapy, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα σωρό θέματα, όπως η απώλεια και το πένθος, το άγχος, φοβίες, θυμός, κακοποίηση, ειδικές ανάγκες, κλπ.

Ειδικότερα για τα παιδιά, το play therapy είναι η πλέον κατάλληλη και αποτελεσματική παρέμβαση.

Γνωρίζετε ένα παιδί που:

 • Δεν εκφράζει την πλήρη δυνατότητά του – ακαδημαϊκά, ή κοινωνικά;
 • Έχει δυσκολίες στην εκμάθηση ή τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις
 • Έχει εφιάλτες ή κάνει κακό ύπνο;
 • Διατρέχει κίνδυνο ύπαρξης/αποκλείεται από το σχολείο;
 • Έχει υποστεί τραύμα;
 • Έχει υποστεί συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση;
 • Υποφέρει λόγω διαζυγίου των γονέων του;
 • Πάσχει από ανησυχία, πίεση ή φοβίες;
 • Έχει υποστεί απώλεια ή περνά πένθος οποιουδήποτε είδους;
 • Το βρίσκει δύσκολο να συγκεντρωθεί για περισσότερο από μικρές χρονικές περιόδους;
 • Είναι απομονωμένο ή συνεχώς δυστυχισμένο;
 • Είναι άρρωστο, έχει μια ιδιαιτερότητα ή παρουσιάζει σημάδια ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού;
 • Το βρίσκει δύσκολο να κάνει τους φίλους;
 • Έχει θυμό;
 • Έχει συχνά φιλονικίες με συνομήλικους ή τα αδέλφια του;
 • Κάνει ή δέχεται bullying;
 • Έχει ακατάλληλη συμπεριφορά;
 • Δεν παίζει;
 • Υποφέρει από ενούρηση ή εγκόπριση;

Τότε, η παρέμβαση μέσω play therapy είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για ηλικίες μεταξύ 4 και 12 ετών, για κάθε ένα από τα παραπάνω προβλήματα. Το play therapy μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα με εφήβους, νεαρά άτομα και ενηλίκους.

Πως γνωρίζουμε ότι δουλεύει; 

Το Play Therapy International (PTI) έχει διενεργήσει μελέτες σε έναν μεγάλο αριθμό πλαισίων, όπως σχολεία και δομές πρωταρχικής φροντίδας, όλες με την άδεια των γονέων/κηδεμόνων. Αυτές οι μελέτες έχουν μετρήσει τις αλλαγές που έχουν συμβεί, στην συμπεριφορά των παιδιών και στην συναισθηματική τους κατάσταση, με την παρέμβαση μέσω play therapy.

Εκτός αυτού, το PTI διεξάγει μια διαρκή έρευνα, σε όλο τον κόσμο και διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη βάση δεδομένων, με μετρήσεις σε πάνω από 20.000 περιστατικά, που έγιναν προ και μετά την παρέμβαση, και δείχνουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης, όταν διδάσκεται και εφαρμόζεται με βάση τα standards του PTI. Το ποσοστό των παιδιών που δείχνει βελτίωση από την παρέμβαση κυμαίνεται ανάμεσα στο 77% έως 84%.

Η έρευνα έχει δείξει ότι, όσο μεγαλύτερο το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό βελτίωσης.

Από την δική μας εμπειρία, στην Ελλάδα, έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα, πολύ συχνά δε θεαματικά, στην πλειοψηφία των πελατών μας. Γονείς, συνάδελφοι και δάσκαλοι έχουν αναφέρει ότι έχουν διαπιστώσει εμφανή βελτίωση στην ικανότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται και να εστιάζουν στις εκπαιδευτικές τους διαδικασίες, καθώς και να χαίρονται την καθημερινότητα τους απολαμβάνοντας τις φιλίες τους.

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Play Therapy

Η Play Therapy Greece, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Certificate in Therapeutic Play Skills, που απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με το Play Therapy.

H εκπαίδευση που γίνεται στην Play Therapy Greece είναι ένα υψηλού επιπέδου (επίπεδο 7) μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε Master in Play Therapy.

Προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός στην εκπαίδευση αυτή, θα πρέπει να έχει ήδη ένα πρώτο πτυχίο επιπέδου Bachelor ή αντιστοίχου (επίπεδο 5 ή 6) και επαγγελματική ή εθελοντική εμπειρία με παιδιά.

Πέραν των ουσιαστικών γνώσεων που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό, είναι έτσι σχεδιασμένο και δομημένο ώστε να εκπαιδεύει άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, εφοδιασμένους όχι μόνο με τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν θεραπευτικά μέσω του Play Therapy, αλλά και όλες τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τον εαυτό τους στον επαγγελματικό στίβο ως παιγνιοθεραπευτές.

Κι αυτό από το πρώτο κιόλας τριήμερο, με μάθημα για το οποίο προβλέπεται και εργασία (οι εργασίες γράφονται στα ελληνικά ή αγγλικά, ανάλογα την επιθυμία του εκπαιδευόμενου).

Η εποπτευόμενη πρακτική (100 ώρες-συνεδρίες) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης και ξεκινά αμέσως, μετά το δεύτερο τριήμερο! Προβλέπονται, τουλάχιστον, 18 ώρες εποπτείας, για τις 100 ώρες πρακτικής. Εξ αυτών οι 5 προσφέρονται από το πρόγραμμα και γίνονται μέσα σε αυτό, ενώ οι υπόλοιπες 13 γίνονται ατομικά με επόπτη της επιλογής σας και δικό σας κόστος, από τις λίστες εγκεκριμένων εποπτών του PTI.

Οι εκπαιδευόμενοι είναι από την πρώτη μέρα του προγράμματος πλήρως πιστοποιημένοι από το Play Therapy International (PTI), τον μεγαλύτερο ίσως φορέα για το play therapy, ως trainees και τελειώνοντας επιτυχώς τον πρώτο κύκλο του certificate, είναι ολοκληρωμένοι επαγγελματίες και μπορούν να εργάζονται θεραπευτικά με ατομικά περιστατικά, ήπιας ή μέτριας σοβαρότητος (υπάρχουν εργαλεία προκειμένου να γίνει η εκτίμηση) και με μη-κατευθυντικό τρόπο.

Ο τίτλος στην περίπτωση αυτή είναι Certified Therapeutic Play Practitioner. Τους πιστοποιημένους εκπαιδευόμενους ή πιστοποιημένους θεραπευτές μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.playtherapyregister.org.uk , αφού επιλέξετε ως χώρα την Ελλάδα.

Ο επόμενος κύκλος σπουδών είναι το Diploma, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς, αν δεν επιθυμεί. Στον κύκλο αυτό μπαίνει κανείς, εφ’ όσον έχει ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του Certificate στους 9 μήνες και έχει κάνει τουλάχιστον 50 ώρες από τις 100 της πρακτικής του.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο και απευθύνεται σε οποιονδήποτε θα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το Play Therapy.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με παιδιά σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο.

Ενδεικτικά απευθύνεται σε: Κλινικούς Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Παιδοψυχίατρους και Παιδίατρους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Δασκάλους, Καθηγητές, Νηπιαγωγούς, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Νοσηλευτές, κά.

Προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός στην εκπαίδευση αυτή, θα πρέπει να έχει ήδη ένα πρώτο πτυχίο επιπέδου Bachelor ή αντιστοίχου (επίπεδο 5 ή 6) και επαγγελματική ή εθελοντική εμπειρία με παιδιά. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε την αντίστοιχη εμπειρία θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Έναρξη Προγράμματος 21 Οκτωβρίου 2022 - Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Certificate in Play Therapy, στο εξειδικευμένο Portal Σπουδών Ψυχολογίας - EDU.PSYCHOLOGY.GR

Εναλλακτικά, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να ζητήσετε τις πληροφορίες που θέλετε.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Σύντομη περιγραφή για την Play Therapy Greece

PlayTherapyGreece LogoΗ Play Therapy Greece είναι ένας φορέας που έχει σαν στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας στα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες και την οικογένεια.

Διεύθυνση: Σεμιτέλου 4, Αθήνα | Επικοινωνία: 2107796100