Tο 4ετές πρόγραμμα "Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία" (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και το "Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές" συνδιοργανώνουν Ημερίδα, το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. 

Οι "φωνές"

Ο όρος "φωνές" χρησιμοποιείται ως ένας πιο φιλικός όρος, αντί του ψυχιατρικού "ακουστικές ψευδαισθήσεις", ο οποίος συσκοτίζει συχνά την ανάγκη των ανθρώπων που ακούνε φωνές, να συζητήσουν για τις βιωματικές αυτές εμπειρίες τους. Μια τέτοια αντίληψη δίνει έμφαση στους υποκειμενικούς τρόπους κατανόησης, εστιάζοντας στη σημασία του νοήματος.

Στόχος της Ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα σύγχρονα δεδομένα/ χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου και να συζητηθεί ένα πιο βοηθητικό, ίσως, μοντέλο, που τις κατανοεί ως εμπειρίες με κάποιο νόημα σε σχέση με τη προσωπική βιογραφία του ατόμου.

Ένα τέτοιο μοντέλο αναγνωρίζει το ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά δίνει έμφαση στη συνεργασία, το νόημα, τη σχέση, προσφέροντας επιλογές χειραφέτησης, που εστιάζουν στην αυτοβοήθεια και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν εμπειρίες φωνών.

Χώρος Ημερίδας: Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ, Θόλου 5 - Πλάκα, Αθήνα 105 56, Μετρό: Μοναστηράκι και Ακρόπολη.

Εγγραφή: Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Λόγω περιορισμένου χώρου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εγγράφονται, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα ενδιαφέροντος, με το ονοματεπώνυμο και το e-mail τους, στη γραμματεία: alypias. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές 

Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας): Πρόκειται για ένα 4ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, με έμφαση α) πρωτίστως στη σε βάθος κατανόηση και σύνθεση τριών Ψυχοθεραπευτικών Προσεγγίσεων: Συστημική, Υπαρξιακή και Πολιτισμική-Πολυπολιτισμική, και β) δευτερευόντως στις Ψυχοδυναμικές και Γνωστικο-συμπεριφορικές προσεγγίσεις.

Τα μαθήματα γίνονται δια ζώσης στην Αθήνα (Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ, Θόλου 5, Πλάκα).

Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.: 6945330772, E-mail: alypias-tehni @uth.gr, alypias.tehni @gmail.com

Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές: Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα, που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους, που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ψυχικής υγείας.

Το Hearing Voices Network αντιτίθεται σε μοντέλα χειραγώγησης και προσπαθεί να προσφέρει επιλογές χειραφέτησης, που επικεντρώνουν στην αυτοβοήθεια και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους.

Ομιλητές

Αγγελική Αρκολάκη

Συμμετέχει στο Κίνημα Ακούγοντας Φωνές. Έχει εμπειρία φωνών συντονίζει ομάδες αυτοβοήθειας, συμμετέχει σε συζητήσεις για την ψυχική υγεία και συντονίζει εκπαιδευτικά εργαστήρια πάνω στην εμπειρία των φωνών. Έχει σπουδάσει πολιτική επικοινωνία στο ΕΚΠΑ, και έχει εργαστεί σε εργασίες άσχετες με το αντικείμενό της, στην ΟΑ, στην MRB, στο Τζάνειο νοσοκομείο. Έχει βρει το δρόμο της κάνοντας αυτό που την ευχαριστεί: ζωγραφική, συγγραφή, ποίηση.

Γιάννης Μακρής 

Πολίτης του κόσμου, Ταξιδευτής και ταξιδιώτης ακολουθεί τις φωνές του δικτύου "Ακούγοντας Φωνές". Η καρδιά του χτυπάει για την τέχνη και την έκφραση, αλλά και τον διάλογο. Από τη γραφή φιλοσοφικών δοκιμίων μέχρι την εκτέλεση συνταγών μαγειρικής. Και όταν δεν δημιουργεί, απολαμβάνει την παρέα ενός καλού βιβλίου ή τον ρυθμό της πόλης. Η ζωή είναι ένας ατελείωτος καμβάς που μας καλεί να τον χαρούμε.

Γιάννης Ευαγγελίου 

Αποτυχημένος καπιταλιστής, ψάχνει την αλήθεια που δεν παίρνει αμφισβήτηση, ακόμα, είναι μέλος του δικτύου φωνών, παραγωγός στίχων μουσικών και ξύλινων αντικειμένων. Παράλληλα εργάζεται ως τραυματιοφορέας και βρίσκεται στον τομέα της βοήθειας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλη του τη ζωή.

Λυκούργος Καραντζαφέρης 

Γεννήθηκε στα Νικολέικα Αιγίου. Ειδικεύτηκε την ψυχιατρική, ειδικότητα την οποία ολοκλήρωσε το 2012 και απογοητεύτηκε από τους όρους και τις συνθήκες μέσα στην οποία ασκείται. Συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία και στο Κίνημα Ακούγοντας Φωνές, βρίσκει συνοδοιπόρους και συνεχίζει την δια βίου εκπαίδευση του στο ΑΚΜΑ, το οποίο μαζί με τους ανθρώπους που γνώρισε στη γειτονιά του, στη Λέρο και στο 9ο Ψυχιατρικό Τμήμα του ΨΝΑ, του έμαθαν να κουβεντιάζει και να μαθαίνει.

Owen O Tuama 

Επιζών της ψυχιατρικής για πάνω από 25 χρόνια, άρχισε να ακούει φωνές και να βλέπει οράματα μετά την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση. Το 1996 μπήκε σε ψυχιατρική κλινική για πέντε μήνες και, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έκανε κάθε "θεραπεία" που υπάρχει. Ομάδες επιζώντων/ακτιβιστών, όπως το Irish Advocacy Network, το Hearing Voices Network κ.λπ. και η ολιστική θεραπεία, τον βοήθησαν να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό. Εξακολουθεί να παίρνει ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή και κατά διαστήματα έχει επεισόδια φωνών. Εργάζεται για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Ντόνεγκαλ. Εκπαιδεύτηκε στο τμήμα Εργοθεραπείας. Παραδίδει μαθήματα χορευτικής κίνησης ως ειδικός ομότιμων τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Έχει πτυχίο με άριστα και μεταπτυχιακό στις βιολογικές επιστήμες.