Για κάποιους, η ψυχολογία είναι μια επιστήμη, της οποίας την βοήθεια χρειάζεσαι, όταν “κάτι δεν πάει καλά”. Λάθος. Η ψυχολογία είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των παραγόντων, εξωτερικών και εσωτερικών, που τη διαμορφώνουν.

Δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, επαγγελματική η κοινωνική, η οποία να μην ωφελείται από τη μελέτη της ψυχολογίας. 

Έτσι, οι σπουδές ψυχολογίας είναι το διαβατήριο για επαγγελματική καριέρα αξιώσεων σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες. Γι΄αυτό, έχει, εδώ και χρόνια, καθιερωθεί ως αντικείμενο που διδάσκεται σε πολλά σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου.

Λίγα λόγια για το BCA College

Ένα από αυτά είναι το, πολυβραβευμένο για τις επιδόσεις του, University of West London, με το οποίο συνεργάζεται το BCA College. To ιστορικό κολλέγιο, που έχει συμπληρώσει μισόν αιώνα προσφοράς επιχειρησιακών σπουδών, προσφέρει σπουδές ψυχολογίας, οι οποίες οδηγούν σε απόκτηση πτυχίου Bachelor’s, ακριβώς του ίδιου πτυχίου που απονέμεται στους φοιτητές του Λονδίνου.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο βάσει των προδιαγραφών της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, τυπική και άτυπη, σε συνηθισμένες, όσο και σε ακραίες περιπτώσεις: το συναίσθημα, τη σκέψη, τα κίνητρα, τη συμβολή του εγκεφάλου στη συμπεριφορά, την αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, τις διαφορές συμπεριφοράς μεταξύ ατόμων, τις διαταραχές της συμπεριφοράς και την ψυχοπαθολογία.

Οι φοιτητές του BSc in Psychology Studies εξοικειώνονται με την επιστημονική μέθοδο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων (εφαρμοσμένη ποσοτική στατιστική), ενώ παράλληλα αποκτούν δεξιότητες κριτικής σκέψης, μελετώντας και εφαρμόζοντας διάφορα ψυχολογικά παραδείγματα για την επίλυση προβλημάτων.

Μπορούν επίσης να εξειδικευθούν, συνεχίζοντας μεταπτυχιακές σπουδές σε επιμέρους τομείς της ψυχολογίας, όπως κλινική ψυχολογία, συμβουλευτική ψυχολογία, ιατροδικαστική ψυχολογία, ψυχική υγεία, εκπαιδευτική ψυχολογία, αναπτυξιακή ψυχολογία, επαγγελματικός προσανατολισμός και νευροψυχολογία.

Όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στο σύστημα e-learning του BCA με το οποίο παρακολουθούν τα μαθήματα και συμμετέχουν, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας.

Σεμινάριο: Εισαγωγή στην Παιδοψυχολογία

Στα πλαίσια της ενεργής παρουσίας του Κολλεγίου στον χώρο της ψυχολογίας, διοργανώνονται σεμινάρια και δρώμενα τα οποία αποσκοπούν στην περαιτέρω εξειδίκευση και εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, των φοιτητών του τομέα, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα που εξετάζονται. 

Από τις 4 Απριλίου εως τις 6 Ιουνίου θα παραγματοποιηθεί το σεμινάριο Εισαγωγή στην Παιδοψυχολογία, με συντονίστρια την κα Ελένη Λαζαράτου, Ομοτ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια 

Η κα Ελένη Λαζαράτου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στη συνέχεια στην Παιδοψυχιατρική στη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris XIII, Καθηγ. S. Lebovici).

Στη Γαλλία, όπου παρέμεινε επί οκταετία, κατείχε τις θέσεις επιμελητού στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο Alfred Binet, και βοηθού καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI. Εξελέγη Λέκτορας με αντικείμενο την Παιδοψυχιατρική, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999.

Έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια το 2005, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2012 και Καθηγήτρια το 2018. Είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων στη γαλλική γλώσσα και τεσσάρων στην ελληνική.

Λίγα λόγια για την Παιδοψυχολογία

Τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής των παιδιών είναι καθοριστικά για την μετέπειτα ανάπτυξή τους. Τότε αρχίζουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους, να αποκτούν λεκτικές και συλλογιστικές δεξιότητες, να κοινωνικοποιούνται και να κάνουν τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας τους.

Η Παιδοψυχολογία ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη του παιδιού, θετικά ή αρνητικά.

Η κατανόηση των βασικών αρχών της μπορεί να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, γονείς, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και κάθε άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με παιδιά και θέλει να κατανοεί καλύτερα την συμπεριφορά τους και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Λεπτομέρειες για το σεμινάριο

Το σεμινάριο θα διαρκέσει σύνολο 20 ώρες και θα πραγματοποιηθεί σε 10 δίωρα, κάθε Πέμπτη από τις 4 Απριλίου έως και τις 6 Ιουνίου 2024, στις 11:00-13:00. 

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά άτομο για το σύνολο της σειράς των Σεμιναρίων. Θα δωθεί βεβαίωση παρακολούθησης