Ακρόαση άρθρου......

Μπορείς να συμπεράνεις πολλά για το χαρακτήρα του ανθρώπου, από τον τρόπο που εκείνος φέρεται στα ζώα’’.

Ο σπουδαίος φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ διατύπωσε την παραπάνω φράση. Και είναι αλήθεια, ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται από τη συμπεριφορά που δείχνει στα αδύναμα πλάσματα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν οι άνθρωποι εξελισσόντουσαν και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν πολιτισμό, προσπάθησαν να συμφιλιώσουν τα ζώα και να τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών, όπως το φαγητό, ο ρουχισμός. Όμως, αναπτύχθηκε ανάμεσα σε διάφορα ζώα συναισθηματικό δέσιμο με τον ιδιοκτήτη και ο άνθρωπος άρχισε να βλέπει σε αυτά έναν φίλο και μία συναισθηματική ασφάλεια

Είναι αλήθεια, έχει διαπιστωθεί πως ένα κατοικίδιο προστατεύει τη σωματική και ψυχική υγεία του ιδιοκτήτη του, προσφέρει ακούραστα και άδολα την αγάπη του και είναι ένας παντοτινός φίλος. Τα ζώα έχουν πράγματι συναισθήματα, χαίρονται και πονάνε μαζί με τον ιδιοκτήτη τους.

Ποιες αρετές μπορεί να διδαχτεί ένας άνθρωπος από αυτά;

Την αρετή της φιλίας: Τα ζώα μπορούν να αποδείξουν σε έναν άνθρωπο πως η φιλία είναι μία αρετή ζωντανή που υπάρχει στα αλήθεια. Η αληθινή αγάπη, το ενδιαφέρον και η συντροφιά που μπορεί να σου δώσει ένα ζώο είναι ικανή να απαλύνει ακόμα και τον πιο σκληρό ψυχικό πόνο και να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται μία δυσάρεστη κατάσταση. Η ανεξάντλητη υπομονή που δείχνει ένας σκύλος μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ξαναδεί τον ιδιοκτήτη του, αποδεικνύει περίτρανα πως η αληθινή αγάπη ξέρει να υπομένει και να περιμένει. 

Την αξία της προσφοράς: Ένα ζώο μπορεί να μας διδάξει πως η προσφορά είναι η μεγαλύτερη χαρά και πηγή ευτυχίας στη ζωή. Και όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε συναισθηματικό. Η άνευ όρων αγάπη που λαμβάνουμε από εκείνα και η προσπάθεια να μας παρηγορούν και να είναι πάντοτε κοντά μας, διδάσκει πως το μοίρασμα κάνει τη ζωή πιο υποφερτή και πιο όμορφη. 

Την αποδοχή: Για το κατοικίδιο, δεν έχει σημασία αν είσαι μορφωμένος, κοντός, ψηλός, όμορφος ή άσχημος. Δε σε κρίνει ποτέ με τέτοιο τρόπο, ούτε λαμβάνει υπόψη του αυτά τα γνωρίσματα όπως κάνουμε εμείς. Το ζώο σε δέχεται ακριβώς όπως είσαι, για εκείνο είσαι ο πιο όμορφος και ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο! Δεν έχει σημασία αν χώρισες, αν έχασες τη δουλειά σου, αν δε ντύνεσαι κομψά ή αν δεν κατέχεις διδακτορικούς τίτλους. Για εκείνο είσαι όλος ο κόσμος, είσαι ο ομορφότερος, ο εξυπνότερος και ο πιο πολύτιμος άνθρωπος που υπάρχει! Και αυτό είναι το σπουδαίο μάθημα που διδασκόμαστε: να αποδεχόμαστε τον άλλο για αυτό που πραγματικά είναι και να τον βλέπουμε μοναδικό και ανεπανάληπτο για όλα αυτά που ήδη είναι, χωρίς να τον κρίνουμε με επιδερμικό κριτήριο ή να περιμένουμε να τον αγαπήσουμε όταν αλλάξει.

Η αποδοχή είναι το σπουδαίο μάθημα που μας δίνουν απλόχερα οι μικροί τετράποδοι φίλοι, οι οποίοι όπως και να είμαστε μας αποδέχονται πλήρως και μας αγαπούν.

Στις ημέρες μας, καταβάλλεται μία προσπάθεια ώστε να απαξιωθεί πλήρως ο νόμος προστασίας τους και να γίνει πιο ελαστικός απέναντι σε εκείνους που τα κακοποιούν. Είναι ανήθικο να επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό, γνωρίζοντες πως ένας άνθρωπος που φέρεται άσχημα και κακοποιητικά σε ένα ζώο ή σε ένα δέντρο, δε θα αργήσει να βιαιοπραγήσει και απέναντι σε άνθρωπο.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ας μην επιτρέπουμε τη βία ενάντια στα ζώα, διότι εκείνα μπορούν να διδάξουν και να εξανθρωπίσουν τον άνθρωπο με το πλούσιο συναισθηματικό και ηθικό τους μεγαλείο. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.