«Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»; Μια δεύτερη ματιά στην τρίτη ηλικία
«Κοντόκουσι» είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει «μοναχικός...
Κρίσεις πανικού.. Συχνά αποτελούν αντικείμενο άρθρων από μένα και από πολλούς συναδέλφους. Συχνά αποτελούν τον απόλυτο φόβο πολλών ανθρώπων.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι κρίσεις πανικού γίνονται αντικείμενο πολυπαραγοντικής μελέτης, καθώς εξετάζονται όχι μόνο τα κλινικά συμπτώματα, αλλά οι σκέψεις που προηγούνται, τα συναισθήματα που προκαλούν.
Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι να ενταχθούν αυτές οι διαστάσεις στη θεραπεία των κρίσεων πανικού και να προβλεφθούν κατά τη διάρκειά της.
Έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια διάφορα μοντέλα ανάλυσης των κρίσεων πανικού, με ένα από τα πιο διαδεδομένα να είναι αυτό των Clark & Beck (1988), στο οποίο οι διαταραχές του άγχους ορίζονται αρχικά ως διαταραχές της σκέψης, στις οποίες υπάρχει μη ρεαλισμός, υπερεκτίμηση της πιθανότητας παρουσίασης μιας αρνητικής κατάστασης και υποεκτίμησης των τρόπων αντιμετώπισης της.
Η διαταραχή πανικού (με ή χωρίς αγοραφοβία) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες προσβολές πανικού, που είναι συνήθως απροσδόκητες και διαρκούν για λεπτά. Το άτομο είναι συχνά ανήσυχο μετά την κρίση, καθώς επικρατεί ο φόβος της επανάληψής της.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της αγοραφοβίας είναι ιδιαίτερα συχνά, ενώ το άγχος του αποχωρισμού, η ξαφνική αποκοπή της κοινωνικής υποστήριξης ή η λήξη μιας προσωπικής σχέσης μπορεί να συνιστούν προδιαθεσικούς παράγοντες (Reid & Wise, 1989).
Η προσβολή πανικού είναι η περίοδος έντονου φόβου ή δυσφορίας, κατά την διάρκεια της οποίας τέσσερα ή περισσότερα συμπτώματα εμφανίστηκαν απότομα ή έφτασαν στο αποκορύφωμά τους εντός 10 λεπτών.
Όπως γίνεται λοιπόν εμφανές, τα συμπτώματα κατά την διάρκεια της προσβολής πανικού είναι τόσο έντονα, που κινητοποιούν τους βαθύτερους φόβους του ατόμου.
Η αλήθεια είναι ότι την δεδομένη χρονική στιγμή, κάποιος καλείται να αντιμετωπίσει τους χειρότερους του φόβους..
Οι φόβοι μας όμως είναι οι χειρότεροι συνοδοιπόροι μας...
Γιατί τους κρύβουμε εδώ και χρόνια, γιατί ενώ τους γνωρίζουμε, είναι τόσο δυνατοί που μας κάνουν να ζοριζόμαστε και ίσως να ντρεπόμαστε, γιατί μας κάνουν να εγκλωβιζόμαστε στο συναίσθημα και να ξεχνάμε τη λογική, γιατί μας κάνουν να μην αποδεχόμαστε αυτή την πλευρά του εαυτού μας και να προσπαθούμε να την αποφύγουμε....
Και αυτό έχει σαν συνέπεια...
Και η αποφυγή μπορεί να γίνει μία βολική λύση...
Η αλήθεια όμως είναι ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα γίνουμε δυσλειτουργικοί, που θα αρχίσουμε να αποφεύγουμε ολοένα και πιο πολλά πράγματα, που θα γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και που δεν θα θέλουμε να ακούσουμε την κριτική, ίσως γιατί θα νιώθουμε ότι οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν.
Θα πρέπει όμως να πιστέψεις… Να πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις!
Ζήτα βοήθεια για να αντιμετωπίσεις αυτόν τον δαίμονα που φοβάσαι.
Αγκάλιασέ τον και αποδέξου τον, γιατί είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου, γιατί θα σε μάθει να βγάλεις την δύναμη που κρύβεις όλα αυτά τα χρόνια μέσα σου, γιατί θα σου θυμίσει πόσες όμορφες στιγμές αποφεύγεις και δεν ζεις, γιατί θα είναι η αφορμή για να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.
Και να θυμάσαι, ότι αν φοβάσαι τον δαίμονα, είναι σαν να φοβάσαι τον ίδιο σου τον εαυτό... Που σημαίνει ότι θα φοβάσαι να τον αντιμετωπίσεις, γιατί θα νιώθεις αδυναμία και ανικανότητα.. Δεν είσαι όμως αδύναμος!
Και μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Οι συμμαχίες και η λειτουργία σαν ομάδα είναι ό,τι καλύτερο. Τα μπαστουνάκια να αποφεύγεις.
Βιβλιογραφία
Καλπάκογλου, Θ. (2013). Άγχος και Πανικός
Clark, D. M. & Beck, A.T. (1988). Cognitive Approaches, In C.G. Last & M. Hersen (eds) Handbook of Anxiety Disorders , Pergamon Press, Oxford
Reid, W.H. Wise, M.G. (1989). DSM-III-R Training Guide, Bruner/Mazel, New York
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ | ![]() |
«Όταν σας ζητάνε αγκαλιά, μολών λαβέ μωρό μου, μολών λαβέ να απαντάτε… Κική Δημουλά»
Για σένα που έμαθες να προσφέρεις απλόχερα όλα τα συναισθήματά σου...
Για σένα που έχεις ξεχάσει τι σημαίνει υγιής εγωισμός...
Για σένα που θυμάσαι μόνο την σκληρή αυτοκριτική, τα αρνητικά σχόλια, τα μειονεκτήματά σου και τα λάθη σου...
Σχέση: Ο τρόπος με τον οποίο δύο στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους. Οι δεσμοί μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων ή κοινωνικών ομάδων. Ο ερωτικός δεσμός, το ειδύλλιο. Η επαφή, η επικοινωνία.
Η αλήθεια είναι ότι όταν δύο άνθρωποι ξεκινούν μία σχέση, ο καθένας έχει ήδη συγκεκριμένες προσδοκίες από τον άλλον.
Η χειρότερη μοναξιά είναι να μην νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου, Mark Twain
Αλήθεια, εσύ νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες τον εαυτό σου γυμνό στον καθρέπτη;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που του μίλησες ανοιχτά και ειλικρινά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που τον άκουσες πραγματικά χωρίς να ασκήσεις κριτική;
Η ανάπτυξη των αγχωδών διαταραχών και των κρίσεων άγχους και πανικού όχι μόνο στους αθλητές αλλά σε όλους τους ανθρώπους σχετίζεται με στοιχεία της προσωπικότητας, με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι και την επίδρασή τους στον ψυχισμό του ατόμου.
Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος