Ένας κορυφαίος πανεπιστημιακός και γιατρός δεν υπάρχει πια. Ο Κώστας Στεφανής έφυγε στα 88 του χρόνια. Ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής έφυγε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου από τη ζωή. Εζησε μια γεμάτη ζωή.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 14:00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ποιός ήταν ο Κώστας Στεφανής

Ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Στεφανής, γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμπάκα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο St. Elizabeths στην Oυάσινγκτον.

Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας (1977 - 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (1983 - 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης.

Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε σε μήνυμά του: «Ο Κώστας Στεφανής αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου, που συνέδεσε και την πολιτική παρουσία του με ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά συλλυπητήριά μου».

 

«Αποχαιρετώ σήμερα με συγκίνηση έναν από τους ανθρώπους που αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα. Από αυτούς που πλουτίζουν με την παρουσία τους τις ζωές των άλλων ανθρώπων», τόνισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας: «Ο Κώστας Στεφανής ένας από τους γιατρούς που έχουν γράψει την ιστορία της Ελληνικής Ψυχιατρικής, έφυγε χτες από κοντά μας αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην επιστημονική και τη δημόσια ζωή της χώρας.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Εκπαίδευσε πολλές γενιές Ελλήνων γιατρών και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ψυχιατρικής στη χώρα μας, όπως παραδέχονται οι μαθητές και συνάδελφοί του. Το κύρος του ξέφυγε από τα όρια της χώρας και η διεθνής του αναγνώριση επιστεγάστηκε με την ανάδειξή του στην Προεδρία της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική. Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της».

 

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Με βαθειά θλίψη η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Κώστα Στεφανή (1928-2016).

Δεν είναι η στιγμή για να γίνει ο απολογισμός του έργου του, όμως η παρουσία του έχει σφραγίσει την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και την ελληνική κοινωνία. Δάσκαλος και εμπνευστής των περισσότερων από εμάς , έγινε ο φορέας της επιστημονικής ανανέωσης, αλλά και ισχυρός συντελεστής της ανανέωσης των ψυχιατρικών θεσμών, της λειτουργίας τους κοντά στις ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

Χωρίς ακόμα να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την απουσία του , εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr