Ο Dr. Hisam Goueli κατάλαβε σχεδόν αμέσως πως η γυναίκα που ήρθε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του, στο Long Island, δεν ήταν συνηθισμένη περίπτωση. 

Η ασθενής, μια 42χρονη φυσικοθεραπεύτρια και μητέρα τεσσάρων παιδιών δεν είχε ποτέ ψυχιατρικά συμπτώματα ούτε οικογενειακό ιστορικό ψυχικών ασθενειών. Ωστόσο βρισκόταν εκεί, καθισμένη σε ένα τραπέζι, να κλαίει με λυγμούς, λέγοντας πως βλέπει συνεχώς τα παιδιά της, ηλικίας 2 έως 10 ετών, να δολοφονούνται και πως η ίδια είχε σχεδιάσει να τα σκοτώσει.

«Ήταν σαν να ζει σε ταινία, όπως το "Kill Bill"», λέει ο Dr. Goueli.

Η ασθενής περιέγραψε να βλέπει το ένα παιδί της να σκοτώνεται από φορτηγό και το άλλο να αποκεφαλίζεται. «Είναι τρομακτικό να έχεις μια καλοβαλμένη γυναίκα και να σου λέει, "Αγαπώ τα παιδιά μου, δεν ξέρω γιατί νιώθω έτσι πως θέλω να τα αποκεφαλίσω"», προσθέτει ο ψυχίατρος.

Το μόνο αξιοσημείωτο στο ιατρικό ιστορικό της ήταν πως η γυναίκα την άνοιξη προσβλήθηκε από κορωνοϊό. Τότε εμφάνισε ήπια συμπτώματα, αλλά λίγους μήνες αργότερα, άκουσε μια φωνή που στην αρχή την παρότρυνε να αυτοκτονήσει και μετά να αποκεφαλίσει τα παιδιά της.

Ο Dr. Goueli δεν ήταν βέβαιος πως ο κορωνοϊός συνδέεται με τα ψυχολογικά συμπτώματα της γυναίκας. «Ίσως έχει σχέση, ίσως όχι», θυμάται να λέει. «Αλλά μετά, είδαμε και δεύτερη περίπτωση, και τρίτη και τέταρτη, οπότε σκεφτήκαμε, "Κάτι συμβαίνει εδώ"», σημειώνει.

Ψύχωση Covid-19

Πράγματι, γιατροί αναφέρουν παρόμοιες περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών με Covid που ποτέ δεν είχαν εμφανίσει προβλήματα ψυχικής υγείας αναπτύσσουν έντονα συμπτώματα ψύχωσης εβδομάδες μετά την μόλυνση με κορωνοϊό.

Σε συνεντεύξεις και επιστημονικά άρθρα, γιατροί έχουν αναφέρει:

Μια 36χρονη νοσηλεύτρια στη Β. Καρολίνα που έγινε τόσο παρανοϊκή σε βαθμό που πίστευε ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής τα τρία παιδιά της και για να τα σώσει, τα πέρασε μέσα οπό το παράθυρο παραγγελιών ενός drive-through εστιατορίου.

Ένας 30χρονος οικοδόμος στη Νέα Υόρκη που πίστευε ότι ο ξάδερφός του θα τον δολοφονήσει και για να προστατευτεί προσπάθησε να τον στραγγαλίσει στο κρεβάτι του.

Μια 55χρονη γυναίκα στη Βρετανία που έβλεπε παραισθήσεις από μαϊμούδες και ένα λιοντάρι και πείστηκε ότι ένας συγγενής της είχε αντικατασταθεί με σωσία του.

Εκτός από μεμονωμένες αναφορές, βρετανική μελέτη νευρολογικών και ψυχιατρικών επιπλοκών σε 153 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 διαπίστωσε ότι 10 από αυτούς υπέστησαν ψυχωσικό επεισόδιο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε το ίδιο, επίσης σε δέκα ασθενείς, στην Ισπανία. «Η εκτίμησή μου είναι πως οπουδήποτε υπάρχει κορωνοϊός, ενδεχομένως καταγράφεται κάτι τέτοιο», λέει ο Dr. Colin Smith του Duke University Medical Center στο Durham.

Οι επιστήμονες λένε πως τέτοιου είδους ακραία ψυχιατρική δυσλειτουργία θα επηρεάσει μόνο μια μικρή μερίδα ασθενών, ωστόσο οι περιπτώσεις θεωρούνται παραδείγματα ενός ακόμη τρόπου που η ασθένεια της Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική και ψυχική λειτουργία.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς που έπαθαν ψύχωση εξαιτίας της COVID-19, όταν προσβλήθηκαν, εμφάνισαν κυρίως νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ίλιγγο, τρέμουλο στα χέρια και ανοσμία, συμπτώματα που εμφανίστηκαν ακόμη και σε άτομα χωρίς σοβαρά αναπνευστικά, καρδιολογικά ή κυκλοφορικά προβλήματα λόγω της νόσου. Στη συνέχεια, από δυο εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες αργότερα, «έπαθαν αυτή τη βαριά ψύχωση, που είναι πολύ επικίνδυνη και τρομακτικού για τους οικείους τους», σημειώνει ο Dr. Goueli.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συνέπειες της λοίμωξης που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία ίσως συνδέονται με την ανοσοποιητική αντίδραση στον ιό, με αγγειακά προβλήματα ή με την αύξηση των φλεγμονών κατά την εξέλιξη της νόσου.

Ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι περισσότεροι ασθενείς διένυαν την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, ηλικίες όπου πολύ σπάνια εμφανίζονται τέτοιες ψυχικές διαταραχές. Παρά την ψύχωση, κάποιοι διατηρούσαν κάποια επαφή με την πραγματικότητα και αναγνώριζαν τη στρεβλότητα της σκέψης τους, με ορισμένους να χρειάζονται πολλές εβδομάδες νοσηλείας πριν βρεθεί το φάρμακο που τους βοηθάει.

Η διάρκεια της ψύχωσης και η ανταπόκριση των ασθενών

Ο Dr. Robert Yolken, ειδικός νευρολογίας στο Johns Hopkins University School of Medicine στην Βαλτιμόρη, είπε πως αν και κάποιος μπορεί να αναρρώσει σωματικά από την Covid-19, σε ορισμένες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να μην καταφέρει να «κλείσει» ή μπορεί να παραμείνει «δεσμευμένο» λόγω «της καθυστερημένης εκκαθάρισης ενός μικρού μέρους του ιού».

Η διάρκεια της ψύχωσης και η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία ποικίλλει. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η φυσική αιτία για αυτό», λέει ο Dr. Goueli. «Φεύγει σταδιακά;

Ο κόσμος γίνεται καλύτερα; Πόσο διαρκεί συνήθως; Και μετά είσαι πιο επιρρεπής σε άλλα ψυχιατρικά προβλήματα; Υπάρχουν τόσα πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Πηγή: Lifo.gr Με πληροφορίες από New York Times

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr