Ακρόαση άρθρου......

Εν μέσω 2022 και ενώ η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η πανδημία του αιώνα που διανύουμε, χρειάζεται ακόμη να αγωνιζόμαστε για να εξηγήσουμε σε όλους πως η κατάθλιψη αλλά και κάθε ψυχολογικό πρόβλημα ή διαταραχή, δεν είναι ταμπού.

Portals Ψυχολογίας όπως το δικό μας, χωρίς αμφιβολία, έχουν (ή οφείλουν να έχουν) την ευθύνη της διάδοσης τέτοιων μηνυμάτων.

Δημοσιεύουμε αναρτήσεις σαν αυτή του αρχηγού της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Τάσου Μπακασέτα, για τον αγώνα του με την κατάθλιψη, με την ίδια όμως ανάσα, κάνουμε την σκέψη πως το περιεχόμενο τέτοιων αναρτήσεων και η έκταση της προβολής τους στα διάφορα μέσα, είναι αυτά που έρχονται να μας επιβεβαιώσουν πως τα στερεότυπα παραμένουν και είναι ισχυρά.

Από την μια μεριά λοιπόν, θέλουμε να συμμετέχουμε στην διάδοση του μηνύματος πως η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού, από την άλλη μεριά όμως, θα είμαστε χαρούμενοι, όταν θα έρθει η ώρα που σταχυολογώντας την ειδησεογραφία της ημέρας, τέτοιες αναρτήσεις, απλώς θα τις προσπερνούμε, ως αυτονόητες!

Τι ανέφερε ο Τάσος Μπακασέτας

Οφείλουμε με ειλικρίνεια ν’ αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να σταθούμε με πράξεις δίπλα σε όποιον το αντιμετωπίζει. Να βοηθήσουμε», τονίζει ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας

Λίγες ώρες αφότου αποκάλυψε τη μεγάλη, προσωπική μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη, στο περιθώριο της βράβευσής του ως «καλύτερος Έλληνας παίκτης του εξωτερικού» στα 41α βραβεία του ΠΣΑΠΠ, ο Τάσος Μπακασέτας προχώρησε σε μία συγκλονιστική ανάρτηση στα social media, μιλώντας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε αθλητής το συγκεκριμένο θέμα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας υπογράμμισε πως η κατάθλιψη δεν θα πρέπει να αποτελεί «ταμπού», αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζεται με ειλικρίνεια σαν πρόβλημα και να βοηθούν οι πάντες όποιον το αντιμετωπίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τάσου Μπακασέτα στα social media:

«Λένε πως η διαδρομή μας είναι αυτή που ασυναίσθητα μας διαμορφώνει. Νιώθω, λοιπόν, πραγματικά ευγνώμων για ό,τι λάθος ή σωστό με οδήγησε σήμερα εδώ. Να έχω ψηφιστεί από τους πρώην συμπαίκτες κι αντιπάλους μου ως ο Καλύτερος Έλληνας Παίκτης του εξωτερικού. Είναι μεγάλη μου τιμή.

Η μεγαλύτερη προσωπική νίκη, όμως, είναι να βρεις τον εαυτό σου. Μια επίπονη διαδικασία στην οποία καλείσαι να πιστέψεις στη δύναμή σου, ακόμα κι όταν σε κυριεύουν οι μεγαλύτερες φοβίες σου. Μια συνεχής εσωτερική πάλη με την ανασφάλεια, τον εγωισμό, το στρες, τις απαιτήσεις.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η κατάθλιψη δεν (θα έπρεπε να) είναι ταμπού. Είναι μια πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι τέλειος ή έχει τον απόλυτο έλεγχο. Προφανώς ούτε εμείς που απλώς παίζουμε ποδόσφαιρο.

Οφείλουμε, λοιπόν, με ειλικρίνεια ν’ αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να σταθούμε με πράξεις δίπλα σε όποιον το αντιμετωπίζει. Να βοηθήσουμε.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr