Ακρόαση άρθρου......

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου 7 Μαίου (πρώτη Κυριακή Μάη)

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 1998, μετά την πρωτοβουλία του Dr. Madan Kataria, γιατρό από τη Βομβάη της Ινδίας. Ο Dr. Kataria είναι επίσης ο ιδρυτής του κινήματος Γιόγκα του Γέλιου, το οποίο προωθεί το γέλιο ως μια μορφή άσκησης και ανακούφισης από το στρες.

Ο πρώτος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου ήταν μια μικρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας, με λίγους μόνο συμμετέχοντες. Ωστόσο, γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες. Εκείνο το διάστημα, 6.000 «Λέσχες Γέλιου» φαίνεται να άνοιξαν σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα γιορτάζεται με διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που προάγουν το γέλιο, τη χαρά και την ευτυχία.

Με τα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο και συνεχίζει να προωθεί τα θετικά οφέλη του γέλιου τόσο για τα άτομα όσο και για τις κοινότητες.

Ο δρ. Μαντάν Κατάρια σημειώνει: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμαι την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».

Το γέλιο βελτιώνει την ψυχική υγεία με διαφόρους τρόπους, βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόσθεσμα. Ας δουμε ποιοί είναι αυτοί.

Οφέλη γέλιου για την ψυχική υγεία

Ενεργοποίηση και ανακούφιση της αντίδρασης του στρες
Ένα ξεκαρδιστικό γέλιο ενεργοποιεί και ύστερα ηρεμεί την αντίδραση στο στρες και μπορεί να αυξήσει και στην συνέχεια να μειώσει τους παλμούς της καρδιάς και της πίεσης του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα όμορφο και χαλαρό συναίσθημα.

Καταπράϋνση έντασης
Το γέλιο μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία και να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών βοηθώντας παράλληλα στην μείωση κάποιων σωματικών συμπτωμάτων του στρες.

Ενίσχυση προσωπικής ευχαρίστησης
Το γέλιο μπορεί να κάνει ευκολότερη την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Βοηθάει επιπλέον στην σύνδεση με άλλα άτομα.

4ος ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Βελτίωση διάθεσης
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη, μοναξιά, θλίψη.... Το γέλιο βοηθάει στην μείωση του στρες και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας..

Βελτίωση αυτοεκτίμησης
Το να καταφέρνουμε να κάνουμε τους άλλους χαρούμενους, αφήνει μια ωραία αίσθηση.... Όταν λέμε αστεία και παρατηρούμε τα χαμόγελα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορεί αυτό να μας φέρει προσωπική ευχαρίστηση και  κατ΄επέκταση συντελεί στο να ωθήσουμε την αυτοεκτίμηση μας προς τα πάνω. Δεδομένου ότι το γέλιο "παράγει" ενδορφίνες και βοηθά τους ανθρώπους με κακή διάθεση ή που αισθάνονται άβολα να νιώσουν καλύτερα, η ικανότητα να ηρεμείς ένα ολόκληρο δωμάτιο με χιούμορ και γέλιο είναι πραγματικά ένα δώρο.

Ενδυνάμωση Σχέσεων
Αν παρατηρήσουμε τα sitcoms στην τηλεόραση πολλές φορές χρησιμοποιούν ηχογραφημένα κομμάτια γέλιου (βλέπε Φιλαράκια), τα οποία χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο λόγο – το γέλιο είναι μεταδοτικό. Είναι πιο πιθανό να γελάσουμε όταν υπάρχει κάποιος γύρω μας, παρά όταν είμαστε μόνοι. Όσο περισσότερο γελάμε, τόσο πιο χαρούμενοι θα νιώθουμε εμείς και οι γύρω μας. Το να έρθουμε πιο κοντά με άτομα μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Το γέλιο μπορεί να ενώσει ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές, ενώ ενισχύει την αυθεντικότητα και καταπνίγει τις διαφωνίες.

Με την εμπλοκή μας με τον περίγυρο μας και το γέλιο, μπορούμε να εξισορροπήσουμε το νευρικό μας σύστημα και να σταματήσουμε τις αντιδράσεις στρες στο σώμα μας. Θα νιώσουμε πιο θετικοί και γενικότερα χαλαροί, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε καλύτερη ικανότητα στο να χειριζόμαστε αγχωτικές καταστάσεις.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Το χιούμορ και η θετική σκέψη εισάγουν τη θετικότητα και ενισχύουν τη συναισθηματική σύνδεση. Θα διατηρούμε τις σχέσεις μας φρέσκες και διασκεδαστικές και θα δημιουργήσουμε μακροχρόνιους συναισθηματικούς δεσμούς με τους άλλους μέσω του γέλιου.

Δημιουργήστε μία λίστα με δικά σας θετικά

Δημιουργήστε μία λίστα με τις θετικές πλευρές της ζωής σας έτσι ώστε να απομακρυνθείτε από τις αρνητικές πλευρές και σκέψεις. Εάν βρεθείτε σε μία περίοδο της ζωής σας που νιώθετε θλίψη, συγκεντρώστε τα θετικά αυτά πράγματα σε ένα χαρτί ώστε να συλλογιστείτε και να δεχτείτε περισσότερη χαρά στην ζωή σας.

Κάποιοι άλλοι τρόποι για να φέρετε το γέλιο στη ζωή σας

 • Δείτε μία αστεία ταινία, σειρά ή βίντεο
 • Διαβάστε ένα αστείο βιβλίο
 • Ακούστε ένα αστείο podcast
 • Παίξτε ένα παιχνίδι με τους φίλους σας
 • Χαϊδέψτε ένα ζωάκι ή το κατοικίδιο σας
 • Πηγαίντε σε ένα Stand-Up Comedy set

Έρευνες για τη σύνδεση του γέλιου με την ψυχική υγεία

Η σύνδεση μεταξύ του γέλιου, του χιούμορ και της ψυχικής υγείας είναι ευρύτατα γνωστή.

 • Μία έρευνα του 2021 ξανά τόνισε αυτό, όταν διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έδειχναν και χιούμορ και αισιοδοξία, αντιμετώπιζαν με ευημερία τις προκλήσεις που σχετίζονταν με την πανδημία COVID-19.
 • Σε μία μικρή μελέτη του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία γέλιου μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βοήθησε τους ασθενείς σε μία μονάδα μακροχρόνιας φροντίδας να κοιμούνται καλύτερα.
 • Μία παρόμοια μελέτη το 2020 ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι που ζούσαν σε οίκο ευγηρίας και οι οποίοι έλεγαν τακτικά αστεία και έκαναν διασκεδαστικούς διαγωνισμούς μεταξύ τους, είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Το γέλιο συνδέει την ψυχική και σωματική μας ευεξία, δημιουργώντας οφέλη που μας ανεβάζουν από μέσα προς τα έξω.

Βιβλιογραφία

 • sansimera.gr/worldays/88
 • testbook.com/important-days/world-laughter-day
 • mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044456
 • taylorcounselinggroup.com/blog/does-laughing-improve-mental-health/
 • psychcentral.com/health/ways-that-humor-heals#the-connection

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ειρήνη Κοστιούκ

eirini kostioucΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR