Ακρόαση άρθρου......

Ξεκινά στη χώρα μας το ερευνητικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολιτιστική συνταγογράφηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση, το οποίο επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων, τίθεται σε εφαρμογή, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Το πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ, επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και άλλες.

Ταυτόχρονα, μεριμνά και για την προληπτική προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών μέσω του ευεργετικού ρόλου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην υγεία και την ευημερία του ατόμου. Δημιουργεί μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης, ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις, παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο του 2021, υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωής Ράπτη, και αφορούσε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας, εξειδικευμένων στην ανάπτυξη δράσεων τέχνης-ψυχικής υγείας.

Η πρόσκληση για το διαγωνισμό ίδρυσης των πρώτων Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά, θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στις πιλοτικές δράσεις, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, εξήγησε:

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

«Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και άλλοι φορείς θα παρέχουν -σε συνδυασμό και σε συνεργασία με επαγγελματίες ψυχικής υγείας- υπηρεσίες σε ασθενείς, οι οποίες θα αξιολογηθούν από όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να δούμε την αποτελεσματικότητά τους».

Η υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ξεκινά στην Ελλάδα με τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων. Την ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ συντονίζει ο Διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ, Καθηγητής Νίκος Στεφανής.

Τέλος, συγκροτήθηκε Διυπουργική Ομάδα Εργασίας με έργο τον σχεδιασμό των πολιτικών που θα υλοποιηθούν από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας, με βάση τα πορίσματα του ερευνητικού έργου και των πιλοτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης καθώς και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων και των απαραίτητων ενεργειών για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την Ομάδα Εργασίας απαρτίζουν οι εξής:

  • Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας).
  • Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β' Ψυχιατρικής Κλινικής, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
  • Ευάγγελος Κονταξάκης, Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο».
  • Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θάλπος - Ψυχική Υγεία».
  • Πολυξένη-Μαρία Καζαντζή, Προϊσταμένη Α' Τμήματος Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  • Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.
  • Γεωργία Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονική Συνεργάτιδα NHS Development Northwest, Μ. Βρετανία.
  • Τέτη Χατζηνικολάου, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
  • Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

* Αδειοδοτημένη αναδημοσίευση από ΑΠΕ ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR