Ακρόαση άρθρου......

Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει όλεθρο σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως.

Σε πολλές χώρες, το lockdown που εφαρμόστηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες που ζουν με κακοποιούς συντρόφους να αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι με τους ίδιους για παρατεταμένες περιόδους, με περιορισμένη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια ή να δραπετεύσουν.

Μελέτες δείχνουν ότι τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονίας έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη και προσοχή για τη διασφάλιση της ασφάλειας των γυναικών σε αυτές τις ευάλωτες καταστάσεις.

Υπάρχει ένας αριθμός επιστημονικά έγκυρων πηγών που παρέχουν στοιχεία για αύξηση των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Μια μελέτη του UNFPA σημείωσε ότι η κρίση του COVID-19 έχει οδηγήσει σε μια ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ορισμένες χώρες που αναφέρουν αυξήσεις, ο αριθμός των γυναικών που ζητούν βοήθεια για τη βία διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA, ένας από τους βασικούς μοχλούς της αύξησης της βίας ήταν οι οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Μια άλλη μελέτη της CARE ανέλυσε δεδομένα από 25 χώρες και διαπίστωσε ότι το 45% των γυναικών και των κοριτσιών ανέφεραν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή της πανδημίας. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις πολιτείες κινδυνεύουν ιδιαίτερα, καθώς η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες ευπάθειες. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές αντιδράσεις στην πανδημία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο βίας κατά των γυναικών.

Εκτός από τις μελέτες, αναφορές των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο τονίζουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία.

Για παράδειγμα, στην Αργεντινή, οι γυναικοκτονίες φέρεται να αυξήθηκαν κατά 25% τους πρώτους δύο μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Στη Γαλλία, το υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε αύξηση 30% στις αναφορές ενδοοικογενειακής βίας μόνο την πρώτη εβδομάδα του lockdown.

Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με αναφορές αυξημένης βίας κατά των γυναικών να καταγράφονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης της βίας κατά των γυναικών είναι βαθιές. Όχι μόνο οδηγεί σε άμεση σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική βλάβη, αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία των γυναικών και τα παιδιά τους.

Επιπλέον, υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, διαιωνίζοντας βλαβερές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες και ενισχύοντας τις πατριαρχικές δομές.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ως απάντηση σε αυτήν την ανησυχητική τάση, οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της βίας κατά των γυναικών. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνουν τις γυναίκες σε καταχρηστικές καταστάσεις να αναζητήσουν βοήθεια. Παρόμοια προγράμματα έχουν καθιερωθεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Αυστραλίας.

Ενώ τέτοια προγράμματα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει ανάγκη για διαρκή υποστήριξη για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονία.

Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση για υπηρεσίες υποστήριξης, όπως τηλεφωνικές γραμμές και καταφύγια, καθώς και στοχευμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ανισότητας των φύλων και των επιβλαβών κοινωνικών κανόνων.

Η γυναικοκτονία είναι διαφορετική από την ανθρωποκτονία

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Συμπερασματικά, η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως. Μελέτες και αναφορές των μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες που ζουν με κακοποιούς συντρόφους και οι κυβερνητικές απαντήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με διαρκή υποστήριξη, μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση ενός κόσμου όπου οι γυναίκες είναι ασφαλείς από τη βία και έχουν τους πόρους που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Είναι επιτακτικής ανάγκης πλέον και ο διαχωρισμός των δύο όρων. Αυτός της ανθρωποκτονίας και ο άλλος της γυναικοκτονίας. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τις γυναικοκτονίες. Γιατί είναι εδώ. Και συμβαίνουν. Αν τις κρύψουμε κάτω από το χαλάκι δε σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν.

Οι όροι "γυναικοκτονία" και "ανθρωποκτονία" χρησιμοποιούνται για να διακρίνουν τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών από τα υπόλοιπα εγκλήματα. Η γυναικοκτονία αναφέρεται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και φόνων που έχουν ως θύματα γυναίκες.

Ο όρος ανθρωποκτονία αναφέρεται σε περιπτώσεις φόνων όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Διαχωρίζοντας αυτούς τους δύο όρους βοηθάμε να εστιαστεί η προσοχή στη σοβαρότητα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών.

Επιπλέον, ο όρος "γυναικοκτονία" δείχνει ότι η βία εναντίον των γυναικών δεν είναι απλώς ένα ατυχές ατύχημα, αλλά μια συστηματική πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, η ανάδειξη της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστού φαινομένου δίνει τη δυνατότητα να αναζητηθούν και να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα από την κυβέρνηση και την κοινωνία για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας της γυναικείας κοινότητας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

United Nations Population Fund (2020). "COVID-19: A Gender Lens.unfpa.org//COVID-19_A_Gender_Lens_Guidance_Note.pdf

CARE International (2020). "The Impact of COVID-19 on Women."care-international.org/covid-19-the-impact-on-women

Al Jazeera (2020). "France: Lockdown Sees Rise in Domestic Violence Reports."aljazeera.com/france-lockdown-sees-rise-domestic-violence-reports

The Guardian (2020). "Increase in Domestic Violence cases linked to COVID-19."theguardian.com/domestic-violence-rises-seven-hundred-per-cent-uk-coronavirus

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τσομπάνη Θεοδώρα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Τσομπάνη Θεοδώρα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Θεοδώρα Τσομπάνη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας , απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Diploma of higher Education in Psychology) και συνεργάτιδα του πολυχώρου ευεξίας και αυτοβελτιωσης Be With You.