Ακρόαση άρθρου......

Κρίσιμες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στον τομέα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και ειδικότερα των εξαρτήσεων, καθώς είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση που προανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η δημιουργία ενός υπερ-συγκεντρωτικού και υπερ-γραφειοκρατικού φορέα ο οποίος επιθυμεί να συνενώσει το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, τον ΟΚΑΝΑ και γενικότερα όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης τοποθετώντας τα κάτω από μία κοινή ομπρέλα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, έναν νέο φορέα, τον λεγόμενο ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) στον οποίο θα ενταχθούν και θα λειτουργούν από κοινού ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ , καθώς και μονάδες απεξάρτησης από αλκοόλ και τζόγο.

Μάλιστα, ειδικά τα ιδιωτικά προγράμματα απεξάρτησης βρίσκονται σε μία γκρίζα ζώνη όσον αφορά στη νομιμότητα της λειτουργίας που παρέχουν.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καταργήσει αυτά που λειτουργούν τώρα, να τα νομιμοποιήσει και στη συνέχεια να τα επανεντάξει στον ΕΟΠΑΕ. 

Αντιδράσεις στη συγχώνευση των φορέων απεξάρτησης

Απο την μία πλευρά, αναστατωμένοι βρίσκονται οι εργαζόμενοι και θεραπευόμενοι σε προγράμματα απεξάρτησης σε όλη την Ελλάδα ύστερα από τις ανακοινώσεις του νέου νομοσχεδίου χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως συζήτηση με τους αρμόδιους καθώς κάτι τέτοιο βλάπτει το χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των εγκεκριμένων θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις σε έναν υπερφορέα

Για το λόγο αυτό έλαβαν χώρα συνέδρια (όπως το Ανοικτό Συνέδριο Πρόληψης και Απεξάρτησης στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα) στο οποίο πλήθος συνέδρων εναντιώθηκαν στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ζητώντας μάλιστα την άμεση απόσυρσή του.

Διαβάστε στο PSYCHOLOGY.GR τη σχετική ανακοίνωση με τίτλο: Ομόφωνη εναντίωση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας από το Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση για την ψυχική υγεία

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ένωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα ενιαίο δίκτυο υπηρεσιών θα κατέχει άμεση σχέση συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο και εντάσσεται.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Πρόσθεσε, παράλληλα, την επιτακτική ανάγκη αύξησης των κλινών αποσκοπώντας στο διαχωρισμό των περιστατικών που πρέπει είτε να προβούν σε ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είτε να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Σημείωσε επίσης, πως μετά τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) θα ενταχθούν νέα ψηφιακά και επιδημιολογικά εργαλεία με την χρήση των οποίων θα ανιχνεύονται έγκαιρα νέα περιστατικά τα οποία θα παραπέμπονται αναλόγως στις κατάλληλες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ημερήσιας φροντίδας που θα δημιουργηθούν. 

Η θέσπιση του νομοσχεδίου περί κατάργησης των υπαρχόντων οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα ψυχικής υγείας και η συνένωσή τους με τη νέα δομή υπηρεσιών απεξάρτησης ΕΟΠΑΕ φαίνεται να έχει μακρύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωσή της από την οποία βέβαια αναμένονται ακόμα σφοδρότερες αντιδράσεις. 

Όχι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διάλυση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης (video)

Δείτε ακόμη το σχετικό βίντεο με θέμα: Όχι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διάλυση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης που αναρτήθηκε προσφάτως Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Για τη δημιουργία του βίντεο, το δίκτυο δράσης εκφράζει τις ευχαριστίες στις συμμετέχουσες & τους συμμετέχοντες:

  • Κατερίνα Μάτσα, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού & Επιστημονικού Έργου του 18Άνω,
  • Μαρία Μπολοβίνα, Ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός Ψ.Ν.Α. "Δρομοκαΐτειο", Μέλος Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Μέλος Συντονιστικού Νοσοκομείων,
  • Δώρα Κουτσανέλλου, Ψυχολόγος Ψ.ΝΑ. "Δρομοκαΐτειο", Μέλος πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα για την ψυχική υγεία,
  • Μαρίνα Λυκοβουνιώτη, Μέλος δικτύου ανθρώπων που ακούνε φωνές,
  • Παντελής Ξυπολητάς, Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ,
  • Δημήτρης Γιαννάτος, Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος απεξάρτησης, Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Mosaic και
  • Ελευθερία Λεβάκου, Μέλος του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνική Λειτουργός στο ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις.

Επίσης, ευχαριστεί για την παραχώρηση του χώρου τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο "Αλτάι" και για τη λήψη του βίντεο και το μοντάζ, τον Γιάννη Βασλή.

Τα τραγούδια που ακούγονται (με σειρά εμφάνισης) είναι:

  • Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά) από Στέλιο Σαλβαδόρ και Μωρά στη φωτιά,
  • Children of the sun από Nightstalker και
  • Σιγά μην κλάψω από Παύλος Φύσσας (KILLAH P) & Γιάννης Αγγελάκας.

Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είναι:

  • Η φωτογραφία με το πανό βαμμένο με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης είναι τραβηγμένη από τον Μάριο Λώλο
  • Η φωτογραφία που έχει αντληθεί από την Εργατική Αλληλεγγύη, που φέρει το λογότυπο της εφημερίδας κάτω δεξιά στη φωτογραφία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελένη Μισιρλή

misirli eleniΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΑΠΘ.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR