Ακρόαση άρθρου......

Το ναρκωτικό MDMA είναι ασφαλές και πιο αποτελεσματικό από τις συμβατικές θεραπείες απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian. Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει αν η χορήγηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού σε μικρές δόσεις και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη από τις συνήθεις θεραπείες αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Οι υποτροπές στη θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ

Αν και στη Βρετανία 8 στους 10 αλκοολικούς υποτροπιάζουν σε ένα διάστημα τριών ετών μετά την ολοκλήρωση κάποιας θεραπείας απεξάρτησης, γιατροί από το Μπρίστολ που πραγματοποίησαν την έρευνα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μετά την μελέτη δεν παρουσίασαν κανένα σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα και σχεδόν καμία υποτροπή.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι από τα 11 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη μόνο ένας υποτροπίασε και ξεκίνησε εκ νέου να πίνει στα ίδια επίπεδα που το έκανε πριν από τη χορήγηση MDMA. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες οι μισοί δεν ξαναήπιαν ποτέ και οι άλλοι μισοί ήπιαν ένα ή δυο αλκοολούχα ποτά αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

«Ένα μεγάλο μέρος της εξάρτησης βασίζεται σε υποβόσκοντα τραύματα συνήθως της παιδικής ηλικίας», τονίζει ο δρ. Μπεν Σέσσα, ψυχίατρος που ειδικεύεται στις εξαρτήσεις, επικεφαλής ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, που διεξήγε τη μελέτη.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξηγεί ότι η ψυχοθεραπεία με MDMA είναι το καλύτερο είδος θεραπείας για τα πρώιμα τραύματα, καθώς επιτρέπει στα άτομα που το παίρνουν να ανακαλούν επώδυνες αναμνήσεις χωρίς να κυριεύονται από αυτές, περιορίζοντας δηλαδή τις απαντήσεις φόβου κατά την θύμηση τους.

Η διαδικασία της έρευνας

Οι ερευνητές αφού εξέτασαν την υγεία των συμμετεχόντων μέσω ιατρικών και ψυχολογικών τεστ, τους παρείχαν 8 εβδομάδες ψυχοθεραπείας. Την τρίτη και την έκτη εβδομάδα τους χορήγησαν MDMA.

Οι συνεδρίες έλαβαν χώρα σε ένα νοσοκομείο παρουσία ψυχιάτρου και ψυχολόγου, οι οποίοι παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για οκτώ ώρες μετά τη χορήγηση του ναρκωτικού.

«Αφήνουμε τους συμμετέχοντες να κατευθύνουν τη συνεδρία, για να προκύψει ό,τι είναι να προκύψει», δηλώνει ο Σέσσα.

Τις επόμενες μέρες συνέλεξαν δεδομένα για τη διάθεση των συμμετεχόντων, την ποιότητα του ύπνου και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, τα δεδομένα έδειξαν ότι το ναρκωτικό δεν είχε επίδραση σε αυτές τις καταστάσεις.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ο Σέσσα υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα που υποτίθεται ότι προκαλεί το MDMA σε εκείνους που το παίρνουν για αναψυχή σε πάρτι δεν σχετίζονται με το ναρκωτικό καθαυτό αλλά με την εξαλλοσύνη που επικρατεί συνήθως σε τέτοια πάρτι.

Η χορήγηση MDMA ήταν νόμιμη στις ΗΠΑ το διάστημα 1970-1985 και στην Ελβετία μέχρι το 1993, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι ερευνητές και συγκεκριμένα ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας Ντέιβιντ Νατς στο Imperial μιλά για τα οικονομικά εμπόδια που συνάντησαν στην έρευνα λόγω της δυσκολίας παροχής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η άλλη πλευρά υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης αυστηρών καθεστώτων χορήγησης αδειών για να αποφευχθεί η ακατάλληλη χρήση ουσιών από εγκληματίες.

Πηγή άρθρου: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Έρευνα: The Guardian

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr