ερωτική εξάρτηση

Έρωτας μεταξύ άλλων είναι μια έντονη έλξη, αυθόρμητη και επίμονη προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μερικές φορές αμοιβαία και άλλες όχι. Μπορεί να είναι σωματική ή συναισθηματική ή και τα δύο. Έτσι κάπως ξεκινούν όλα, παγιδευμένοι στην ένταση αυτής της έλξης, δίνουμε ονόματα και χαρακτηρισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Την βαφτίζουμε έρωτα, χημεία, κάρμα, αγάπη, πεπρωμένο και σίγουρα η δική μας ιστορία είναι ξεχωριστή και πιο δυνατή από όλες τις άλλες που γνωρίζουμε.

Όταν ο έρωτας γίνεται λαβύρινθος

Παραβλέπουμε συμπεριφορές, ατέλειες, διαφορές, ενοχλήσεις και κάθε σημάδι, που σε μια φυσιολογική κατάσταση θα μας προκαλούσε προβληματισμό, σε αυτή την κατάσταση είναι απλώς χαριτωμένο ή τυχαίο. Μα φυσικά αφού είμαστε ερωτευμένοι, γεμάτοι ανάγκες και επιθυμίες που πρέπει να ικανοποιήσουμε. Σίγουροι πως το πρόσωπο του έρωτα μας είναι το ιδανικό, αυτό που επιτέλους ήρθε στη ζωή μας και αυτή την φορά όλα θα είναι διαφορετικά.

Υπάρχει η πιθανότητα όμως λίγους μήνες μετά να κάνουμε σκέψεις πως τελικά δεν ήταν όπως το είχαμε φανταστεί, να ανακαλύψουμε ότι η συμπεριφορά του/της είναι σήμερα πολύ διαφορετική από ότι τον πρώτο καιρό. Έχουμε παράπονα και γκρινιάζουμε όλο και συχνότερα, ο ενθουσιασμός δίνει τη θέση του στον προβληματισμό. Οι πεταλούδες που νιώθαμε τον πρώτο καιρό στο στομάχι, έχουν γίνει συγκεκριμένοι πόνοι και ενοχλήσεις στο ίδιο σημείο που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Σα να ξεθωριάζει η εικόνα που εμείς είχαμε φτιάξει στην αρχή της σχέσης.

Παρόλα αυτά όμως νιώθουμε δεμένοι με αυτόν τον άνθρωπο και είμαστε σίγουροι πως μεταξύ μας υπάρχει αγάπη, έρωτας και επιθυμία, απλώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε που έχουν κρυφτεί και δεν τα αναγνωρίζουμε με την ίδια ευκολία όπως τον πρώτο καιρό; Συμβαίνει η εξέλιξη μια σχέσης ή ενός γάμου να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, αυτό μας δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, θύμου, με τρόπο που διαφέρει για τον καθένα μας. Τότε και σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε βρισκόμαστε να βιώνουμε και να προκαλούμε καταστάσεις που δεν έχουν συνέπεια με τις λέξεις αγάπη και έρωτας.

Αρχίζει ένας λαβύρινθος από συμπεριφορές, αντιδράσεις και γεγονότα που μοιάζει να μην έχει διέξοδο. Ποίος μας κρατά όμως εκεί; Τις περισσότερες φορές ο εγωισμός και το βάρος των προσδοκιών μας. Έτσι κάπως μέρα με τη μέρα η αγάπη γίνεται εξάρτηση και από ερωτευμένοι γινόμαστε εθισμένοι. Θέλοντας να βρούμε την ιδανική εικόνα που φτιάξαμε για να επαληθεύσουμε πόσο πολύ ταιριάζουμε, γινόμαστε κτητικοί, καταπιεστικοί και απαιτητικοί, παραμερίζουμε τις πραγματικές μας επιθυμίες και ανάγκες με την σκέψη πως αν ο άλλος νιώσει πιο ευχαριστημένος θα πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε.

Αποκτήστε το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι Να βλέπεις στον έρωτα, από το εξειδικευμεο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τα παρακάτω είναι μερικά σημάδια που επιβεβαιώνουν μια τέτοια κατάσταση :

 • Σας απασχολεί περισσότερο πως νιώθει ο/η σύντροφος σας, παρά τα δικά σας συναισθήματα.

 • Πιστεύετε ότι ο σύντροφος σας θα αλλάξει, ώστε ταιριάζει με την εικόνα που εσείς έχετε φτιάξει.

 • Νιώθετε ζήλια όταν περνάει χρόνο με άλλους ανθρώπους.
 • Έχετε παραμελήσει φίλους και συνήθειες που είχατε πριν γνωριστείτε.

 • Αλλάξατε τις πεποιθήσεις σας, πνευματικές, πολιτικές, αθλητικές και πνευματικές, ώστε να εναρμονίζονται με τις δικές του/ της.

 • Τις ώρες που δεν είστε μαζί, νιώθετε μόνοι, άδειοι και βαριεστημένοι.

 • Θέλετε να σας λέει πολύ συχνά πόσο σας αγαπά.

 • Ακυρώνετε οικογενειακές, φιλικές ή κοινωνικές συναντήσεις για να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί του/ της.

 • Θέλετε να ασκείτε έλεγχο στις αποφάσεις και τις δραστηριότητες του/της, και όταν δεν συμβαίνει αυτό νιώθετε απογοήτευση.

 • Ζητάτε συνεχώς κοπλιμέντα και επιβεβαίωση.

 • Πιέζετε τον/ την σύντροφο σας να κάνει πράματα που δεν του αρέσουν, ή δέχεστε με ευκολία να κάνετε εσείς πράματα που δεν σας αρέσουν προκειμένου να τον/την ευχαριστήσετε.

 • Πιστεύετε πως αν χάσετε τον σύντροφο σας δεν θα μπορέσετε να συνεχίσετε με την ζωή σας.

 • Αν δεν επικοινωνήσει μαζί σας στον χρόνο και στην συχνότητα που επιθυμείτε νιώθετε άγχος και νομίζετε πως δεν σας αγαπά πλέον.

 • Η αυτοπεποίθηση σας εξαρτάται από την αγάπη και την αποδοχή του συντρόφου σας.

 • Πρέπει να συμφωνεί με τις επιλογές και να κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες σας, διαφορετικά νιώθετε πως δεν σας νοιάζεται.

 • Δημιουργείτε ενοχές στον/ στην σύντροφο σας προκειμένου να παραδεχτεί μια λανθασμένη συμπεριφορά, ή αντίστοιχα νιώθετε εύκολα ενοχές όταν ο σύντροφος σας επιμένει για αυτό.

Εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι

Η λίστα θα μπορούσε να έχει ακόμη τόσα σημεία, δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό. Για να δημιουργηθεί αυτή η λίστα χρειάζονται δύο άνθρωποι που όπως θα διαπιστώσατε μπορούν να εναλλάσσουν ρόλους και θέσεις κατά περίπτωση. Να γίνονται άλλοτε θύματα και άλλοτε θήτες. Πότε εξουσιαστές και πότε εξουσιαζόμενοι. Ποτέ όμως ευχαριστημένοι. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εξαρτημένων σχέσεων, η ανασφάλεια και το ανικανοποίητο που προκαλεί. Όσο λιγότερη ικανοποίηση τόσο μεγαλύτερη η εξάρτηση.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση που έχουμε, με την επιθυμία και την ανάγκη για μια τέλεια σχέση, με τις προσδοκίες και τις κοινωνικές πιέσεις που βοήθησαν να θέλουμε συγκεκριμένα πρότυπα και φυσικά με τον εγωισμό και την αλαζονεία. Συστατικά που όλοι έχουμε μέσα μας, όμως κάποιοι, τα ταΐζουμε συνέχεια και μεγαλώνουν πολύ, τότε αντί να τα χρησιμοποιήσουμε για την δική μας ευτυχία, θα συμβεί αναπόφευκτα να αγωνιζόμαστε εμείς για την δική τους ικανοποίηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακαλύψει κανείς αν η προσωπική του ζωή ανταποκρίνεται στις πραγματικές του επιθυμίες και συντελεί στο να γινόμαστε καλύτεροι. Αν νιώθετε μπερδεμένοι και δεν ξέρετε πως να φτάσετε σε αυτό το συμπέρασμα, ένας ειδικός θα μπορούσε να σας βοηθήσει στο βαθμό και με τον τρόπο που θέλετε. Αυτή είναι άλλωστε μια διαδικασία που θα σας φέρει πρωτίστως αντιμέτωπους με τον εαυτό σας.

Είναι δική σας επιλογή το αν και πότε θα αποφασίσετε να το «ψάξετε» περισσότερο, όμως να ξέρετε πως υπάρχουν μικρές άσχημες στιγμές σε όλα τα ζευγάρια και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μάλιστα μερικές φορές μας βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά και να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι. Να θυμάστε όμως πως η αγάπη δεν είναι ανάγκη.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η αποδοχή και η ελευθέρια μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές για μια υγιή σχέση, και είναι απολαύσεις που μόνο στην αγάπη ευδοκιμούν. Αν δεν είστε γεμάτοι από αυτές και ταυτόχρονα δεν νιώθετε άνετα να τις δώσετε στον/ στην σύντροφο σας, τότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια σχέση εξάρτησης, που απέχει πολύ από μια σχέση αγάπης.

Διαβάστε στην Πύλη μας σχετικά άρθρα:

Οι προσδοκίες μας μέσα σε μία σχέση

Συναντώντας αυθεντικά τον Άλλο μέσα στη σχέση

Συγγραφή Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Life Coach  - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εξειδίκευση στη διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου.
Μοιράζω τον χρόνο μου στην Αθήνα και την Μυτιλήνη.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τα υλικά του Έρωτα
έρωτας

Όπως κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων, έτσι και ο έρωτας στην γέννηση του ενεργοποιεί ολόκληρο το θαυμαστό εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος.

Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα
ερωτική σχέση

Ξέρετε τι μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Ότι μπαίνει πάντα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι... Η πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που τόσο επιθυμήσατε να μοιραστείτε όταν πρωτογνωριστήκατε! Στην αρχή μιας σχέσης, θέλουμε όλο και περισσότερο χρόνο με τον άλλο, δεν μας φτάνουν οι στιγμές, μερικές νύχτες που μοιραζόμαστε την εβδομάδα. Γεμίζουμε δεκάδες επιθυμίες μέρα με τη μέρα.

Το 2020 μη φτιάξεις λίστες...αφουγκράσου!
νέο έτος

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο πριν ή λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου, στο μυαλό μας γυρίζουν λίστες. Λίστες και υποσχέσεις με πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε και άλλα που πρέπει να μην ξανακάνουμε. Κάθε χρόνο σβήνουμε γράφουμε, σε ημερολόγια, σε κινητά ή απλώς στο μυαλό μας ό,τι επιθυμούμε να πετύχουμε και ό,τι πρέπει να θυμόμαστε να μην κάνουμε ξανά.

Η αυλή και τα όρια
όρια

Συχνά γίνεται λόγος για τα όρια, προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας. Νομίζω όμως πως βάζοντας όρια για τον εαυτό μας, αυτόματα θα έχουμε βάλει και στους γύρω μας. Πως όμως ξεκινά κανείς ; Πως διαλέγει τα όρια, πως ξέρει ότι είναι τα σωστά;

Μια εύκολη απάντηση είναι οι εμπειρίες μας, καταστάσεις δηλαδή που ζήσαμε στο παρελθόν και μας έμαθαν τι μας αρέσει και τι όχι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares