Ακρόαση άρθρου......

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ατόμου είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στη πραγματικότητα, όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν λάθος συντρόφους με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι στη σχέση τους.
Μερικοί μπορούν εύκολα να φύγουν από μια άρρωστη σχέση, για μερικούς όμως είναι επώδυνο και εγκλωβίζονται σε μια λάθος επιλογή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σύντροφός τους δεν είναι ο κατάλληλος.

Αποκτήστε το βιβλίο Νίκησε τις τοξικές σχέσεις από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Ποια είναι τα αίτια των λανθασμένων επιλογών μας;

Φόβος μοναξιάς

Θολώνει την κρίση σας και σας οδηγεί εμμονικά στην επιλογή συντρόφου για τον οποίο, πιθανό, να μη έχετε αληθινά συναισθήματα. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν αφήνετε το σύντροφο σας από φόβο, είναι βέβαιο ότι επιλέγετε να είστε δυστυχισμένοι επειδή αρνείστε να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια υγιή σχέση γιατί οδηγεί σε επιλογή συντρόφων οι οποίοι σας συμπεριφέρονται άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να είστε περήφανοι γι’ αυτόν γιατί καμία σχέση δεν θα καλύψει αυτό το κενό και κανένας σύντροφος δεν θα σας απογειώσει όσο υποχωρητικοί και αν είστε.

Πίεση λόγω κοινωνικών πεποιθήσεων

Πολλές φορές το κοινωνικό σας περιβάλλον σας πιέζει για «αποκατάσταση» με την αιτιολογία ότι είστε αρκετά μεγάλοι. Όσο μεγάλη και αν είναι η πίεση δεν θα πρέπει να επιλέγετε κάποιο σύντροφο με λάθος κριτήρια.

Απαλλαγείτε από τη πεποίθηση ότι ψάχνετε το «άλλο μισό»

Αυτό υποδηλώνει ότι εσείς δεν είστε ολοκληρωμένος σαν άτομο και περιμένετε κάποιον άλλον να δώσει νόημα στη ζωή σας. Να θυμάστε ότι δε χρειάζεστε κάποιον να σας ολοκληρώσει, αλλά ένα σύντροφο να σας εκτιμήσει και να σας δεχτεί όπως είστε.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Μη προσπαθείτε να σώσετε τον σύντροφο σας

Αν ο σύντροφος σας έχει κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα θέματα εξαρτήσεων ή αρνητικής συμπεριφοράς, είναι λάθος να θεωρείται ότι μπορείτε να τον αλλάξετε και να βελτιώσετε τη ζωή σας, γιατί απλά δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν που δεν θέλει να βοηθηθεί.

Μη επιλέγετε το σύντροφο σας με τα μάτια των άλλων

Ότι είναι ιδανικό γι’ αυτούς μπορεί να είναι ακατάλληλο για σας. Μια πετυχημένη σχέση στηρίζεται στο αμοιβαίο σεβασμό, στο θαυμασμό και στη αληθινή επικοινωνία.

Άρνηση

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Πολλές φορές αρνείστε να συνειδητοποιήσετε ποιος πραγματικά είναι ο σύντροφός σας και είναι πιο εύκολο να εξαπατήσετε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά να αντιμετωπίσετε την αλήθεια.

Εξάρτηση

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε μια υγιή – στενή σχέση με το σύντροφο μας. Αλλά, σκέψεις όπως «Δε μπορώ να ζήσω χωρίς το σύντροφό μου», υποδηλώνουν εξάρτηση και υποταγή.

Φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης

Παιδιά που δεν μεγάλωσαν σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, όταν ενηλικιωθούν, ο φόβος εγκατάλειψης είναι η μεγαλύτερή τους απειλή και γι’ αυτό κάνουν οποιαδήποτε έκπτωση, προκειμένου να κρατήσουν το σύντροφό τους.

Ποια είναι τα κλειδιά μια ευτυχισμένης σχέσης;

Βεβαιωθείτε ότι θέλετε να δεσμευτείτε σε μια σχέση για τους σωστούς λόγους
Για παράδειγμα υγιείς λόγοι είναι η ανάγκη για αγάπη, συντροφικότητα ενώ ο φόβος της μοναξιάς αποτελεί μια λάθος προσέγγιση.

Διαλέξτε το σύντροφο σας με προσοχή
Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία σοβαρή μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να ταιριάζετε πραγματικά. Για παράδειγμα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του καθενός θα πρέπει να συνθέτουν και όχι να δημιουργούν ένα χάσμα.

Μη προσπαθείτε να αλλάζετε το σύντροφό σας
Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να επεμβαίνετε στις σχέσεις του με τους φίλους ή την οικογένεια του, ούτε να του αλλάξετε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του

Δείξτε αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη
Συζητείστε μαζί του για τα σχέδια και τις επιλογές σας στη δουλειά ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Στις διαφωνίες σας αποφύγετε το σαρκασμό και την ειρωνεία, γιατί μπορεί να τον πληγώσετε και να τον κάνετε να νοιώσει μειονεκτικά.

Να είστε ειλικρινής
Και να μοιράζεστε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ακόμα και αν είναι δυσάρεστα.

Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
Για παράδειγμα, αντί να μένετε σπίτι καθηλωμένοι στη τηλεόραση κανονίστε μια κοινή δραστηριότητα ή ακόμη ένα «ραντεβού»

Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας
Αν νιώθετε ελεύθερη μέσα στη σχέση και ακολουθείτε και τα δικά σας προσωπικά ενδιαφέροντα θα είστε πιο χαρούμενη και ανανεωμένη.

Μάθετε να συζητάτε και όχι να μαλώνετε
Σε μια διαφωνία προσπαθήστε να ακούσετε και τα επιχειρήματα του άλλου για βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Μάθετε να συγχωρείτε και να μην αφήνετε τρίτους να επηρεάζουν την σχέση σας.

Πως να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση;

Ζητήστε βοήθεια
Μιλήστε για την απόφασή σας σε κάποιο φίλο σας ή στην οικογένεια σας για να νιώσετε πιο σίγουρη και ασφαλής.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας στο σύντροφο σας και πάρτε την απόφαση σας χωρίς να του επιτρέψετε να επαναλάβει τις τοξικές συμπεριφορές του.

Προσπαθήστε να έχετε θετική σκέψη
Αφιερώστε χρόνο στους ανθρώπους που σας αγαπούν και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που αγαπάτε.

Μείνετε σταθερή στην απόφασή σας
Όταν νιώθετε νοσταλγία και είστε ευάλωτη να θυμάστε ότι αυτό έγινε για το δικό σας καλό και για τη δική σας ζωή

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας πριν δεσμευτείτε σε άλλη σχέση
Είναι σημαντικό να επουλώσετε τις πληγές σας και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε η επόμενη σχέση σας να είναι πετυχημένη. Κάθε χωρισμός όσο επώδυνος και αν είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια της ψυχής μας και να ολοκληρωθούμε ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

 

Πηγές:

How to leave a toxic relationship and still love yourself – Kristen Fuller M.D.

How to have a long and happy relationship – T. Griffin L.C.

6 Reasons we choose the wrong partners and stay in unhappy relationships – Jodee Virgo

7 Reasons why we choose the wrong partners – Nota Otavecz

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).