κοινωνική φοβία

Εάν το είχαμε μπροστά μας πιθανόν θα μας έλεγε: "Ξέρετε πόσο δύσκολο για μένα είναι να είμαι σε μια κοινωνική εκδήλωση; Καταρχάς, αισθάνομαι ότι είμαι το επίκεντρο της προσοχής και ότι οι γύρω με παρατηρούν συνέχεια. Είμαι σε ετοιμότητα στο εάν σχολιάσουν αρνητικά κάθε μου κίνηση, κάθε τι που θα πω". 

 Πώς θα μπορούσε να νιώθει ένα άτομο με έντονη κοινωνική φοβία

"Ζω με το άγχος της κριτικής από τους άλλους. Μπορεί να αρχίζουν να τρέμουν τα χέρια μου, να κοκκινίζω, να ιδρώνω, η καρδιά μου να χτυπάει δυνατά. Συνήθως θα περιμένω να περάσει η ώρα και να τελειώσει αυτό το μαρτύριο για μένα. Να μείνω μέσα στον κόσμο όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητος. Και εάν κάποιος από εκεί μου απευθύνει το λόγο, θα μιλάω πιθανόν πολύ γρήγορα από το άγχος μου ή μπορεί και να μην μου βγαίνει λέξη ή να του απαντήσω τόσο σιγά που με δυσκολία θα καταλάβει αυτό που του είπα.

Ξέρεις πώς είναι η ζωή μου; Νιώθω μόνος, νιώθω ότι η ζωή μου μένει στάσιμη και εξαιτίας του φόβου μου δεν κάνω τίποτα για αυτήν. Δεν μπορώ να δείξω προς τους άλλους αυτό που πραγματικά είμαι, γιατί φοβάμαι μη με απορρίψουν, μη μου ασκήσουν κριτική. Είναι σα να έχω τα μάτια τους καρφωμένα πάνω μου και σα να παρακολουθούν την κάθε μου κίνηση. Σα να περιμένουν το παραμικρό λάθος μου για να με κριτικάρουν, να με σχολιάσουν…"

Ο φόβος της απόρριψης σε οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη

Ένα άτομο με έντονη κοινωνική φοβία αισθάνεται πως ό,τι και να κάνει οι άλλοι θα τον κρίνουν αρνητικά και θα τον αποδοκιμάσουν. Αυτό μπορεί να το νιώθει σε οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση. Από το να είναι έξω με μια παρέα μέχρι να περνάει από μία επαγγελματική συνέντευξη.

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να αποφεύγει όσο το δυνατόν την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους, καθώς αυτό τον ανακουφίζει προσωρινά από το έντονο άγχος και τη δυσφορία που νιώθει. Μπορεί να έχει περιορισμένη κοινωνική ζωή και λίγους φίλους, να μη δουλεύει ή να μην έχει σχέση εξαιτίας αυτής της έντονης κοινωνικής αμηχανίας που τον διακατέχει. Συνήθως δεν λέει τη γνώμη του, συμφωνεί με όλα, δε διεκδικεί και υιοθετεί ένα παθητικό τρόπο ζωής. Το γεγονός αυτό συντηρεί τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς σκέφτεται ότι "δεν εκφράζω και δε διεκδικώ αυτό που θέλω".

Η αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας χρήζει καταστολής του φόβου απόρριψης

Χρειάζεται να τροποποιηθούν οι σκέψεις για φόβο αποτυχίας, ταπείνωσης ή αμηχανίας. Ότι οι γύρω του το κρίνουν και το παρατηρούν διαρκώς. Τεχνικές χαλάρωσης θα το βοηθήσουν στο να μάθει να διαχειρίζεται το έντονο άγχος που νοιώθει σε καταστάσεις έκθεσης.

Άλλη σημαντική παράμετρος της θεραπείας είναι η έκθεση. Η έκθεση γίνεται με μικρά διαδοχικά βήματα πρώτα σε επίπεδο φαντασίας και μετά σε πραγματικές συνθήκες πάντα βέβαια με τη στήριξη του θεραπευτή σε αυτό.

Ένα μήνυμα που θα μπορούσαμε να πούμε σε ένα άτομο που βιώνει κάτι τέτοιο είναι ότι: "Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα που το βιώνεις, όμως δώσε τον εαυτό σου την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου...’’.

Συγγραφή Άρθρου

Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως:  αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Θυμός: Εκρήξεις και Ξεσπάσματα Θυμού
Ξέσπασμα Θυμού

Στους περισσότερους από εμάς μπορεί να υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μας που αισθανθήκαμε να βγαίνουμε εκτός εαυτού και να μην μπορούμε να ελέγξουμε το θυμό μας. Τι συμβαίνει όμως εάν αυτό είναι κάτι που υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα μας;

Πώς βιώνεται η κατάθλιψη
κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι κάτι που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ή έχουν κάποιον δικό τους που το βιώνει. Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από μία απλή θλίψη. Το συναίσθημα; "κενό",  "άδειασμα", "μια απέραντη θλίψη και λύπη",  "ένα αίσθημα αβοήθητου", "σαν μπροστά να υπάρχει μια μαύρη κουρτίνα που δεν υπάρχει διέξοδος και δε σε αφήνει να δεις προς τα έξω".  

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares