επικοινωνία σχέσεις

Εντυπωσιακά πειθαρχημένος και προσαρμοστικός, με μεγάλη ανάταση στο συναίσθημα της υπερηφάνειας, αλλά και με εθνική καταξίωση, φαίνεται να βγαίνει ο Έλληνας μέσα από την πανδημία, έπειτα από την οικονομική περιπέτεια και την χρόνια ύφεση που τον ήθελε παρία του κόσμου και της Ευρώπης.

Τις διαπιστώσεις κάνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104.9 Μυστικά Υγείας» σε συνέντευξη της η ψυχολόγος, συνεργάτης του Ιατρείου Ψυχοεκπαίδευσης και Οικογενειακών Παρεμβάσεων της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών, Μίνα Μαρούγκα. Η εθνική καταξίωση, όπως άλλωστε προβάλλεται και στα ΜΜΕ διεθνώς, είναι ένα στοιχείο που συνδράμει πάρα πολύ για να αντιμετωπίσει ο Έλληνας τη νέα επαπειλούμενη ύφεση, που μοιραία θα έρθει, αναφέρει η κ. Μαρούγκα επισημαίνοντας ότι όσο περνά ο καιρός και με την σταδιακή άρση των μέτρων, αναδύονται δυναμικά τα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα γύρω από την οικονομία.

«Οι οικονομικές ανασφάλειες της επόμενης μέρας που καταγράφουμε να γιγαντώνονται αυτές τις ώρες, απορροφούν μεγάλο μέρος από το ψυχικό απόθεμα όλων, αφήνοντας λίγο χώρο για «επένδυση» στο φλερτ και τις νέες γνωριμίες». 

Αποκτήστε το βιβλίο του Osho Συναισθηματική ευδαιμονία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Απολογισμός σχέσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Οι σχέσεις έγιναν πιο διστακτικές λέει η κ Μαρούγκα και συντελέστηκε μία διαδικασία προσωπικού απολογισμού, γύρω από τις σχέσεις που ήδη έχουμε, ή που θα θέλαμε να έχουμε. «Έγινε μία επανεκτίμηση των δεσμών μας, ή αποδομήθηκαν σχέσεις και σταθερές που διατηρούσαμε. Και είναι μία πολύ φυσιολογική διαδικασία (επώδυνη μεν λυτρωτική σε βάθος χρόνου δε ) αυτή που έγινε, καθώς κληθήκαμε να επαναξιολογήσουμε με ποιους θέλουμε να πορευτούμε. Τα αποτελέσματα αυτής της εσωτερικής διεργασίας, τα βλέπουμε τώρα που έχουμε βγει έξω, και οι άνθρωποι μιλούν πολύ πιο ανοιχτά, αλλά είναι και πολύ πιο προβληματισμένοι για το πως θέλουν στο εξής να σχετίζονται».

Παρόλα αυτά τονίζει η κ. Μαρούγκα οι νέες μορφές επαφής που επιβάλλονται από την κοινωνική αποστασιοποίηση, φαίνεται μετά και την έξοδο από την καραντίνα, να ανοίγουν χώρο για πιο ουσιαστική, ποιοτικότερη σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. 

Η νέα κουλτούρα επαφής και επικοινωνίας λόγω κορωνοϊού

«Καθώς η σωματική επαφή απειλεί τα άτομα, η επικοινωνία βρίσκει νέο χώρο. Μία νέα κουλτούρα ασώματης επαφής δίνει τη θέση της σε μια νέα αγωνία για το πώς θα σχετιστώ την επόμενη μέρα. Μαζί με τις οικονομικές ανασφάλειες δημιουργείται έδαφος για να χτιστεί απαισιοδοξία και απώλεια της ελπίδας για το μέλλον. Κι εδώ κατά τη γνώμη μου πρέπει να παρέμβουμε ως ψυχιατρική κοινότητα, για να αναχαιτίσουμε την ύπουλη πορεία της κατάθλιψης, που σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις μπορεί να αρχίσει να εγκαθίσταται στην κοινότητα».

Ο φόβος ενός δεύτερου lockdown μεγαλύτερος από το φόβο μόλυνσης

Εντυπωσιακό στοιχείο επίσης είναι σύμφωνα με την ψυχολόγο ότι ο φόβος ενός νέου ενδεχόμενου λοκ ντάουν είναι μεγαλύτερος από το φόβο της μόλυνσης, γιατί οι άνθρωποι που πέρασαν άσχημα και δύσκολα με το σύντροφό τους κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, μοιραία κάνουν ασυνείδητες σκέψεις για το πώς θα είναι αν αναγκαστούν να ξανακλειστούν με αυτόν τον άνθρωπο.

Ψυχική ανθεκτικότητα, η απάντηση στις δυσκολίες

Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στο άγνωστο στο ανεξερεύνητο νιώθουμε ότι είμαστε σε μια κατάσταση κινδύνου, είχε επισημάνει λίγους μήνες πριν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταλίκας αναφέροντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια «το μυαλό μας να αρχίσει να σκέφτεται πολύ και να φτιάχνει το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το μυαλό μας δημιουργεί κινδύνους που ίσως να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αν καταλάβουμε ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ηρεμούμε. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αποδεχθούμε τους φόβους και αυτό που ζούμε».

«Πρέπει να πούμε δυνατά στον εαυτό μας, ακόμα και να το γράψουμε σε ένα κομμάτι χαρτί ότι φοβάμαι γι αυτό που συμβαίνει, για τη δουλειά μου, τα λεφτά μου, πώς θα πληρώσω το δάνειο μου, τι θα γίνει με τη μάνα μου που είναι άρρωστη», ξεκαθάρισε και πρότεινε να γράψουμε αυτούς τους φόβους στο χαρτί για να τους ξορκίσουμε. «Αν τα γράψουμε στο χαρτί φαίνονται περισσότερο διαχειρίσιμα. Δεν είναι τόσο εκκωφαντικά όσο ακούγονται στο μυαλό μας» τόνιζε.

Το επόμενο βήμα είναι να αντλήσουμε τη δύναμη που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι και αυτή τη φορά μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Θα μας βοηθήσει πολύ αν ανατρέξουμε σε παλιότερες δύσκολες περιόδους που τα καταφέραμε και ανακαλέσουμε στη σκέψη μας τι κάναμε καλά τότε», είχε εξηγήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταλίκας. Όλα αυτά ουσιαστικά συνθέτουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά τα ξεπερνούν, πέφτουν κάτω, αλλά σηκώνονται πιο γρήγορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς να βελτιώσω την αυτοεκτίμησή μου; Αξιολογείστε την αυτοεκτίμησή σας με την κλίμακα αυτοεκτίμησης του Morris Rosenberg
βελτίωση αυτοεκτίμησης

Αν δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους έτσι ώτε να μας υπολογίζουν και να μας ακούν. Αυτοεκτίμηση ονομάζεται η κρίση ή η αξιολόγηση που κάνουμε για τον εαυτό μας και την προσωπική μας αξία. Δείχνει σε ποιο βαθμό θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό, αξιόλογο και σημαντικό με βάση τους προσωπικούς μας κανόνες.

Διαχείριση τελειομανίας: Πώς να δέχομαι ότι δεν είμαι τέλειος/α (περιλαμβάνεται ερωτηματολόγιο αυτοβοήθειας)
τελειομανία

Πόσα άτομα γνωρίζουμε που θα μπορούσαν να είνα ευτυχισμένα κι ωστόσο νιώθουν μια διαρκή έλλειψη ικανοποίησης;

Θεραπεύοντας το εσωτερικό μας παιδί
εσωτερικό παιδί

Η Marie-France και ο Emmanuel Ballet de Conquereaumont το 1990 δημιούργησαν τις ομάδες Coeur d'enfant (Παιδική ψυχή). Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος στόχευε στην επανασύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί. Την εποχή εκείνη, η ιδέα του παιδιού μέσα μας φαινόταν αλλόκοτη ή, ακόμη χειρότερα, παιδαριώδης και οπισθοδρομική. Σήμερα, μελέτες των νευροεπιστημών έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Τι κρύβεται πίσω από το φόβο του χωρισμού;
φόβος χωρισμού

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το φόβο του χωρισμού χρειάζεται να πάμε λίγο πίσω, στην παιδική ηλικία προκειμένου να δούμε τον αρχικό χωρισμό. Το παιδί δομείται σε σχέση με τον άλλον, συνήθως σε σχέση με τη μητέρα του, που φοβάται μη τη χάσει, αλλά και από την οποία μια μέρα πρέπει να χωρίσει.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares